Reteta de orez basmati este simpla si usoara, ideala pentru a obtine o garnitura perfecta pentru orice tip de carne (pui, curcan, porc, vitel) si peste. De asemenea, orezul basmati este cea mai potrivita garnitura si pentru mancarurile preparate cu suc de lamaie.
Orezul basmati este consumat de miliarde de oameni din toata lumea. Este hranitor si consistent, usor si rapid de preparat in diferite feluri, de aceea niciodata nu ne plictisim de el. Il adaugam in supe si ciorbe, in diferite mancaruri cu legume si mancaruri cu carne. Cu orez basmati putem pregati diferite pilafuri si un nemaipomenit risotto cu unt si smantana. Iata de ce orezul basmati nu lipseste niciodata din dulapul nostru cu alimente!
Orezul basmati se cultiva in Thailanda si are o aroma minunata de flori. De aceea este bine sa-l gatim cu apa, ca sa-i savuram in intregime aroma fara sa o denaturam cu gustul supei de pui sau de alta carne. Este hranitor, consistent si se pregateste repede.
Orezul basmati are bobul subtire si lung, foarte alb la culoare, care se accentueaza dupa fierbere. Orezul basmati insoteste multe din mancarurile din bucatariile asiatice.
Inainte de a-l prepara spalam orezul basmati foarte bine, intr-o strecuratoare, cu apa de la robinet si apoi il scurgem de apa. Fierbem orezul aproximativ 15 minute, apoi il acoperim cu un prosop curat si cu capacul cratitei in care a fiert. Procedand astfel, boabele de orez nu se lipesc intre ele.
Preparand orezul dupa aceasta reteta veti obtine cea mai gustoasa garnitura de orez basmati, afanat si aromat. Se poate consuma si rece, ca salata, in combinatie cu ceapa verde, marar, patrunjel, ulei, sare si piper.
Ingrediente pentru reteta de orez basmati (pentru 8-10 portii):
- 500 gr orez basmati
- 750 ml apa
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
- Spalam orezul cu apa rece de mai multe ori, pana apa ramane curata, si apoi il punem intr-o strecuratoare pentru a se scurge de apa.
Tip: Daca timpul ne permite lasam orezul la inmuiat in apa in care am pus zeama de la o jumatate de lamaie pentru cel putin 30 de minute inainte de preparare. In acest mod orezul absoarbe apa si se gateste uniform, fara sa se rupa. Orezul va avea o aroma foarte placuta de lamaie si boabele nu se vor sfarama si nu se vor lipi intre ele.
- Fierbem orezul intr-o cratita in care am pus 750 ml apa, 3 linguri ulei si o lingurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca, reducem focul la minim, amestecam cu o lingura de cateva ori, acoperim cratita cu un capac si fiebem orezul aproximativ 15 minute, pana scade apa. Dupa ce a fiert orezul, oprim focul, dar lasam cratita pe ochiul de aragaz.
- Cu miscari rapide luam capacul si acoperim cratita cu un prosop curat ca sa absoarba aburii, apoi acoperim si cu capacul. Lasam orezul acoperit 15 minute. Amestecam cu o lingura sa se afaneze orezul si il servim.
Retete cu orez basmati
Apasati pe titlul sau pe poza retetei pentru a fi redirectionati la reteta:
Budinca de Orez cu Legume si Sos Bechamel
Chiftele cu Sos si Garnitura de Orez
Salata de Orez cu Ton si Legume
Friptura de Porc la Cuptor cu Sos
Somon cu Crusta de Susan, Salata si Orez
Somon la Cuptor cu Orez si Broccoli
Mancare Chinezeasca cu Carne de Porc si Ananas
Pui Chinezesc cu Legume si Orez
Pui cu Sos Dulce Acrisor – Reteta Chinezeasca