Pentru reteta de caracatita cu paste si sos de rosii putem folosi caracatita proaspata sau congelata pe care o gasim la hipermaketuri. Caracatita congelata este ambalata in caserola, este curatata si pregatita pentru preparare. In cazul in care cumparam caracatita proaspata, aceasta trebuie sa aiba un aspect frumos, pielea neteda, lucioasa si un miros de peste marin proaspat. Este necesar sa indepartam partile necomestibile. Pentru iubitorii de fructe de mare recomand si reteta de midii cu sos de vin si lamaie.

 

Cum se curata caracatita

Caracatita proaspata curatata
Caracatita proaspata curatata

Cercetam “capul” caracatitei si indepartam ochii si organele care se afla in interiorul “capului” cu ajutorul unul cutit bine ascutit. Verificam si baza caracatitei unde se afla sacul cu cerneala, care are aspectul unui ochi. Il indepartam cu atentie sa nu ramana bucati din el, crestand carnea din jurul lui. Apoi spalam bine caracatita sub un jet de apa rece.

Este de preferat sa pregatim caracatita in ziua in care am cumparat-o pentru a-si pastra intreaga savoare. Daca nu avem timp sa o pregatim imediat, o putem tine la frigider cel mult doua zile. Preparam caracatita intreaga deoarece dupa fierbere se micsoreaza foarte mult si putem sa o portionam mai usor in bucati de marimea dorita.

 

Cum se prepara caracatita

Fierbem caracatita pentru aproximativ 45 minute in apa in care am pus sare si 2 linguri de otet. Dupa ce a fiert, o scoatem din apa, o lasam sa se raceasca si apoi o curatam de membranele negre, cu atentie sa nu rupem micile ventuze.

 

 

Ingrediente pentru reteta de caracatita cu paste si sos de rosii (pentru 5 portii):

 

  • 500 gr paste tubulare scurte
  • o caracatita de 1 ½ kg
  • 500 gr rosii (proaspete sau din conserva) tocate marunt
  • 100 ml vin alb
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri ketchup
  • 50 ml otet
  • 70 ml ulei
  • 2 foi dafin
  • 5-6 boabe ienibahar
  • sare
  • piper cayenne

 

Reteta de caracatita cu paste si sos de rosii – mod de preparare:

 

  1. Spalam caracatita si o fierbem aproximativ 45 minute in apa in care am pus sare si otet. Dupa ce a fiert, o scoatem din cratita si curatam membranele negre fara sa rupem micile ventuze, apoi o taiem bucati. Oprim o cana din apa in care a fiert caracatita.
  1. Incalzim uleiul intr-o cratita si si calim putin ceapa si usturoiul. Stingem cu vin si, dupa ce s-a evaporat alcoolul, adaugam rosiile, pasta de rosii, ketchup, foile de dafin, sarea, piperul si ienibaharul. Punem si o ceasca din apa in care a fiert caracatita, acoperim cratita cu capac si fierbem la foc mic 10 minute.

Tip: Este foarte important sa nu uitam sa punem o cana din apa in care a fiert caracatita. In aceasta consta secretul reusitei acestei retete de caracatita cu paste si sos de rosii. Apa in care a fiert caracatita pastreaza gustul de peste marin si astfel sosul de rosii are un gust deosebit de bun!

  1. Adaugam caracatita taiata bucati si lasam sa fiarba pana se ingroasa sosul si caracatita e fiarta.
  1. Fierbem pastele in apa in care am pus sare si 2 linguri de ulei, respectand timpul de fierbere inscris pe pachet. Dupa ce au fiert, le scurgem de apa, le punem in cratita cu sos si caracatita si amestecam bine.

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Caracatita cu Paste si Sos de Rosii
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)