Reteta de aluat de placinta este o reteta indispensabila pentru orice gospodina. Putem folosi aceasta reteta de aluat de placinta ori de cate ori dorim sa pregatim orice fel de placinta: cu branza dulce sau sarata, cu branza si spanac, cu carne de pui, cu carne tocata, cu dovleac, cu cascaval si cu diverse alte umpluturi. Cu acest aluat am preparat reteta de placinta sarbeasca si a iesit o placinta nemaipomenita!

Acest aluat de placinta se prepara usor, din faina, apa calduta, ulei, otet si sare. Este economic si mai dietetic fata de aluatul de placinta din comert.

Putem prepara aluat de placinta si cu o zi inainte de a prepara placintele. Il punem la frigider intr-un bol, acoperit cu membrana (folie) pentru alimente si in ziua urmatoare intindem foile pentru placinta.

Chiar daca nu ati mai facut vreodata aluat de placinta, incercati si nu veti regreta! Foile se intind usor si veti fi foarte multumite de rezultat!

Facand acasa propriul nostru aluat de placinta putem controla cantitatea de grasime din aluat si nu ne mai ingrijoram de numarul caloriilor si de calitatea si prospetimea ingredientelor folosite.

 

Ingrediente pentru reteta de aluat de placinta simplu si rapid (1 doza de aluat = ½ kg foi de placinta din comert):

 

  • ½ kg faina de buna calitate
  • 250 ml apa calduta
  • 3-4 linguri de ulei
  • 2 linguri de otet
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita sare

 

Reteta de aluat de placinta simplu si rapid – mod de preparare:

 

  1. Punem peste faina praful de copt si sarea si le cernem intr-un lighenas sau intr-un bol mai mare. Facem in mijloc o gropita si punem uleiul, otetul si apa.
  1. Amestecam ingredientele luand putin cate putin din faina pana o incorporam pe toata. Framantam bine si, daca aluatul este prea tare, mai adaugam putina apa calda pana obtinem un aluat de placinta fin si de o consistenta potrivita.
  1. Punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu folie pentru alimente si il punem la frigider pentru o jumatate de ora. Nu este neaparat nevoie sa-l tinem la frigider, putem sa lasam aluatul sa se “odihneasca” si la temperatura camerei.

Tip: Daca timpul ne permite, este bine sa lasam aluatul mai mult de o jumatate de ora sa se “odihneasaca” (aproximativ 1 ora). Foile se vor intinde mai usor.

  1. Impartim aluatul in bucati, in functie de cate foi vrem sa obtinem.
  1. Presaram faina pe masa de lucru si intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie foarte subtire folosind un sucitor subtire si lung. Presaram des faina pe foaie pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de sucitor.

 

Ca sa scutim timp si efort, putem sa intindem mai intai bucatile de aluat in foi mai mici. Le ungem bine pe fiecare dintre ele cu ulei si le stivuim cate trei, apoi le intindem in foi mari. In timpul coacerii foile se vor desparti.

Putem sa stivuim bucatile de aluat si in teancuri de cate 5 si sa le intindem intr-o foaie mare, cu conditia sa fie unse bine intre ele. In acest caz asezati in tava o foaie mare obtinuta din 5 foi mai mici, puneti umplutura si deasupra asezati a doua foaie obtinuta in acelasi mod. Ultima foaie o intindeti mai mare decat tava si o puneti incretita.

Reteta aluat de placinta
Reteta aluat de placinta

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Aluat de Placinta Simplu si Rapid
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 79 Review(s)