Aceasta reteta de mancare de varza dulce cu orez este foarte simpla si gustoasa. O putem pregati oricand, in special in perioadele de post. Se aseamana la gust cu sarmalele de orez, dar este mai simplu de preparat si isi pastreaza gustul bun si a doua zi! Daca nu tinem post, putem servi aceasta mancare de varza dulce cu orez cu o lingura de smantana sau ca si garnitura langa o bucata de carne la gratar sau la cuptor.
Mancare de Varza Dulce cu Orez – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de mancare de varza dulce cu orez:
- 1,5 kg varza dulce
- 200 gr orez
- 100 ml ulei
- 2 cepe tocate marunt
- 2 morcovi razuiti
- 1 ardei gras tocat marunt
- 2 rosii razuite + 200 ml suc de rosii (sau 2 linguri de pasta de rosii diluata cu apa)
- 2-3 linguri marar tocat
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita cimbru uscat
- sare
- piper proaspat macinat
- sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
1.Curatam varza de frunzele exterioare, indepartam cotorul si o tocam putin mai mare decat o tocam in mod obisnuit pentru mancarea de varza calita. O frecam cu putina sare si o lasam deoparte.
2. Tocam marunt ceapa si ardeiul si razuim morcovii prin razatoarea cu gauri mari. Incalzim uleiul intr-o cratita incapatoare si calim legumele cu putina sare, pana devin lucioase.
3. Stoarcem varza de apa pe care a lasat-o si o punem peste legumele calite. Adaugam 3 cani de apa calda, acoperim cratita cu un capac si fierbem varza la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Adaugam orezul spalat si scurs de apa, rosiile, sucul de rosii, boiaua de ardei, cimbrul, foaia de dafin, sarea si piperul.
4. Amestecam bine si mai fierbem mancarea la foc mic timp de aproximativ 20 minute.
Tip: Acum putem sa fierbem aceasta mancare de varza dulce cu orez in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 20-25 minute, pana se rumeneste usor la suprafata.
5. Oprim focul, adaugam sucul de lamaie si mararul tocat si amestecam.
6. Lasam cratita acoperita cu un capac inca 10-15 minute, ca sa absoarba orezul tot lichidul.
Servim mancarea calda sau rece, cu ardei iute.