Reteta de orez basmati este simpla si usoara, ideala pentru a obtine o garnitura perfecta pentru orice tip de carne (pui, curcan, porc, vitel) si peste. De asemenea, orezul basmati este cea mai potrivita garnitura si pentru mancarurile preparate cu suc de lamaie.

Orezul basmati este consumat de miliarde de oameni din toata lumea. Este hranitor si consistent, usor si rapid de preparat in diferite feluri, de aceea niciodata nu ne plictisim de el. Il adaugam in supe, in diferite mancaruri cu legume si carne. Cu orez basmati putem pregati diferite pilafuri si un nemaipomenit rizotto cu unt si smantana. Iata de ce orezul basmati nu lipseste niciodata din dulapul nostru cu alimente!

Orezul basmati se cultiva in Thailanda si  are o aroma minunata de flori. De aceea este bine sa-l gatim cu apa, ca sa-i savuram in intregime aroma fara sa o denaturam cu gustul supei de pui sau de alta carne. Este hranitor, consistent si se pregateste repede.

Orezul basmati are bobul subtire si lung, foarte alb la culoare, care se accentueaza dupa fierbere. Orezul basmati insoteste multe din mancarurile din bucatariile asiatice.

Inainte de a-l prepara spalam orezul basmati foarte bine, intr-o strecuratoare, cu apa de la robinet si apoi il scurgem de apa. Fierbem orezul aproximativ 15 minute, apoi il acoperim cu un prosop curat si cu capacul cratitei in care a fiert. Procedand astfel, boabele de orez nu se lipesc intre ele.

Preparand orezul dupa aceasta reteta veti obtine cea mai gustoasa garnitura de orez basmati, afanat si aromat. Se poate consuma si rece, ca salata, in combinatie cu ceapa verde, marar, patrunjel, ulei, sare si piper.

 

Ingrediente pentru reteta de orez basmati (pentru 8-10 portii):

 

  • 500 gr orez basmati
  • 750 ml apa
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita sare

 

Reteta de orez basmati – mod de preparare:

 

  1. Spalam orezul cu apa rece de mai multe ori, pana apa ramane curata, si apoi il punem intr-o strecuratoare pentru a se scurge de apa.

Tip: Daca timpul ne permite lasam orezul la inmuiat in apa in care am pus zeama de la o jumatate de lamaie pentru cel putin 30 de minute inainte de preparare. In acest mod orezul absoarbe apa si se gateste uniform, fara sa se rupa. Orezul va avea o aroma foarte placuta de lamaie si boabele nu se vor sfarama si nu se vor lipi intre ele.

  1. Fierbem orezul intr-o cratita in care am pus 750 ml apa, 3 linguri ulei si o lingurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca reducem focul la minim, amestecam cu o lingura de cateva ori, acoperim cratita cu un capac si fiebem orezul aproximativ 15 minute, pana scade apa. Dupa ce a fiert oprim focul, dar lasam cratita pe ochiul de aragaz.
  1. Cu miscari rapide luam capacul si acoperim cratita cu un prosop curat ca sa absoarba aburii, apoi acoperim si cu capacul. Lasam orezul acoperit 15 minute. Amestecam cu o lingura sa se afaneze orezul si il servim.
Reteta orez basmati - poza 1
Orez basmati

Retete cu orez basmati:

Somon cu Crusta de Susan, Salata si Orez

Somon cu crusta de susan, salata si orez - poza 2
Somon cu crusta de susan, salata si orez

Orez cu Legume si Naut

Orez cu legume si naut - poza 4
Orez cu legume si naut

Budinca de Orez cu Legume si Sos Bechamel

Budinca de Orez cu Legume si Sos Bechamel - poza 2
Budinca de orez cu legume si sos bechamel

Pui cu Sos de Rosii

Reteta de pui cu sos de rosii - poza 4
Pui cu sos de rosii

Somon cu Sos de Legume

Somon cu sos de legume - poza 2
Somon cu sos de legume
 Pui cu Sos Dulce Acrisor – Reteta Chinezeasca

Reteta de pui cu sos dulce acrisor - poza 2
Reteta de pui cu sos dulce acrisor

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Orez Basmati - Garnitura pentru Carne
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)