Risotto cu sofran si parmesan – risotto alla Milanese – este unul dintre cele mai renumite feluri de mancare din bucataria italiana. Are un aspect cremos si un gust nemaipomenit! Este un fel de mancare consistent, economic, cu putine ingrediente. Se pregateste usor, in cel mult 20-25 de minute. Este foarte important sa amestecam orezul cu miscari lente, in mod regulat, dar nu incontinuu! Dupa ce ne-am familiarizat cu tehnica de baza, ne putem folosi imaginatia ca sa dam risotto-ului nostru o nota personala prin adaugarea altor ingrediente!
Va prezint prezint in continuare toate secretele pe care trebuie sa le cunoastem pentru a prepara un risotto perfect!
- Alegerea soiului de orez potrivit. Pentru un risotto perfect, soiurile de orez cele mai adecvate sunt Carnaroli, Arborio si Vialone Nano. Sunt soiuri de orez italiene, cu boabe scurte, bogate in amidon. Astfel orezul devine cremos, fara sa se lipeasca boabele intre ele. Orezul pentru risotto nu se spala! Nu vrem sa inlaturam amidonul de care avem nevoie pentru a obtine cremozitatea specifica unui risotto.
2. Ustensilele potrivite. Avem nevoie de un vas de marime medie, nu prea adanc, care sa dispenseze uniform caldura. Cel mai potrivit vas este o tigaie antiaderenta. Vasele de cupru sunt contraindicate pentru risotto. Cuprul reactioneaza cu ingredientele acide (vin, suc de lamaie sau de rosii) si risotto-ul va avea o culoare inchisa si gustul nu va mai fi asa de bun. De asemenea, vom avea nevoie de o lingura de lemn pentru amestecare.
3. Calirea orezului. Acest pas este foarte simplu, dar de o importanta vitala. Orezul se caleste uscat, impreuna cu ceapa si usturoiul. Uleiul sau untul in care calim orezul creeaza la fiecare bob de orez o pelicula protectoare, subtire. Aceasta permite orezului sa absoarba umezeala ingredientelor fara sa se sparga si sa se imprastie. Astfel vom obtine un risotto cremos, dar al dente.
4. Legumele dau aroma si gust dulce. Ceapa si usturoiul, pe care le punem de la inceput in vas, le calim doar cat sa se inmoaie, fara sa capete o culoare inchisa. Astfel ne asiguram ca vor da o aroma placuta si un gust dulceag supei in care vom fierbe orezul.
5. Vinul alb (sau vermutul alb) da o aroma foarte placuta. Este foarte important sa punem vinul in cratita inainte sa adaugam supa. Trebuie sa se evapore mai intai alcoolul intrand in contact cu tigaia fierbinte. Astfel, va ramane numai aroma vinului, nu si gustul acrisor care strica gustul risotto-ului. Cel mai indicat vin pentru risotto este vinul alb sec sau vermut alb (Martini, Cinzano).
6. Supa pentru risotto trebuie sa fie fierbinte. Supa fierbinte este ingredientul care leaga uniform orezul cu restul ingredientelor. Supa trebuie sa o punem fierbinte in risotto, nu rece sau calduta. Pentru aceasta, o punem intr-o craticioara, la foc mic, alaturi de vasul in care preparam risotto-ul. Adaugam supa fierbinte in risotto in doze, cate un polonic de supa odata. Imediat ce orezul absoarbe supa, adaugam inca un polonic de supa, amestecand usor cu o lingura de lemn, la fiecare 1-2 minute.
7. Cand este gata risotto? Cel mai simplu mod de a verifica daca orezul este gata este sa-l gustam. Boabele de orez trebuie sa fie fierte, dar nu complet – un fel de al dente moderat. Un alt mod de a verifica daca orezul este gata este sa luam o lingura de orez, il punem pe o farfurie si o miscam usor. Risotto-ul ar trebui sa se miste singur. Daca sta pe loc, inseamna ca mai trebuie fiert cu inca un polonic de supa. In cazul in care se formeaza lichid in jurul orezului, este nevoie sa-l mai fierbem putin, fara sa mai adaugam supa.
Ingrediente pentru reteta de risotto cu sofran si parmezan (Risotto alla Milanese):
- 250 gr orez pentru risotto (Carnaroli, Arborio, Vialone Nano)
- 1 litru supa de casa de pui, de carne sau de legume
- 60 gr unt
- 100 ml vin alb sec (sau vermut alb)
- 1 ceapa tocata foarte fin
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 10-12 fire de sofran
- 60 gr parmezan ras
- patrunjel (pentru decor)
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Ιncalzim supa intr-o craticioara, punem sofranul si o tinem fierbinte, la foc mic, pe toata durata prepararii retetei de risotto.
2. Punem pe foc o tigaie antiaderenta si topim untul la foc mediu. Punem ceapa si usturoiul si le calim pana se inmoaie si devin usor lucioase. Adaugam orezul si il calim 1-2 minute. Stingem cu vin alb sec (sau vermut alb) si lasam sa se evapore alcoolul si lichidul sa fie complet absorbit de orez.
3. Cand orezul pare uscat adaugam un polonic de supa fierbinte. Punem o cantitate de supa doar cat sa acopere orezul.
Amestecam usor cu o lingura de lemn. Repetam amestecarea la fiecare 1-2 minute. Nu este nevoie sa amestecam incontinuu. Cand fiecare doza de supa este absorbita, adaugam din nou un polonic de supa. Dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de supa, adaugam sarea si piperul. Intregul proces dureaza 20-25 de minute. Orezul trebuie sa fie cremos si usor al dente.
4. Cand orezul este gata luam cratita de pe foc si amestecam usor cu lingura de lemn timp de un minut. Aceasta amestecare elibereaza amidonul care a mai ramas in orez si da acestui risotto aspectul cremos. Adaugam restul de unt si parmezanul ras, amestecam bine, potrivim gustul de sare si piper si presaram patrunjelul.
5. Servim risotto-ul imediat in boluri adanci.
Daca mai ramane o cantitate de risotto neconsumata, o putem folosi pentru a ingrosa o supa sau putem face crochete de orez umplute cu mozzarella sau cascaval.