Mancare de Urzici cu Orez si Legume

0
823

Mancare de urzici cu orez si legume – o mancare de primavara traditionala, simpla si plina de vitamine. In fiecare an abia astept sa vina primavara, ca sa ma pot bucura de gustul urzicilor! Pregatesc din ele cea mai buna mancare de urzici cu orez si legume si o mananc de fiecare data cu mare pofta. Este foarte gustoasa si consistenta, numai buna pentru perioada de post. Daca nu va place sa o manancati ca atare, puteti consuma aceasta mancare de urzici cu orez ca si garnitura la o friptura, oua ochiuri sau omleta.

Urzicile gatite simplu, fara alte legume, nu au un gust sau o aroma nemaipomenita, de aceea trebuie sa le combinam cu diferite legume, ca sa le dam un gust care sa ne placa. Mie imi plac preparate ca in aceasta reteta, cu orez, ceapa, morcov, usturoi, ardei kapia rosu si verdeata, care le schimba gustul usor salciu, si cu putin mai multa sare si piper decat as pune in mod normal la alta mancare.

Din urzici mai putem pregati o delicioasa mancare de urzici cu usturoi pe care o putem asocia cu oua ochiuri sau cu hrean ras. 

Urzicile pot fi adaugate si in diferite ciorbe de legume, carora le dau un gust aparte si le sporesc valoarea nutritiva! Recomand sa nu le ocoliti, sunt delicioase! Este adevarat ca urzicile sunt putin mai migaloase la curatat, dar se merita efortul! Dupa cum stiti, beneficiile urzicilor sunt multiple: ajuta la detoxifierea organismului, contin fier si magneziu, ajuta la combaterea anemiei, sporesc energia organismului si sunt bogate in vitamine si minerale.

Mancare de Urzici cu Orez si Legume – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de mancare de urzici cu orez si legume:

  • 300 gr urzici curatate si bine spalate
  • 250 gr orez
  • 50 ml ulei
  • 150 gr ceapa tocata marunt (2 cepe medii)
  • 100 gr morcov tocat cubulete mici
  • 1 ardei kapia rosu taiat cubulete mici
  • 2-3 catei de usturoi tocati marunt
  • 3-4 fire de ceapa verde tocata rondele mici
  • 1 legatura de leurda tocata marunt
  • 1 legatura de patrunjel tocat marunt
  • 1 legatura de marar tocat marunt
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita piper
  • suc de lamaie pentru servit (optional)
Ingrediente pentru reteta de mancare de urzici cu orez si legume
Ingrediente pentru reteta de mancare de urzici cu orez si legume

Mod de preparare:

  1. Alegem urzicile de impuritati si le rupem coditele mai groase. Spalam urzicile foarte bine, in 5-6 ape (sau chiar mai multe), pana apa ramane curata.

Alegem urzicile de impuritati si le rupem coditele mai groase

2. Punem aproximativ 2 litri de apa intr-o cratita incapatoare si o punem sa fiarba. Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugam urzicile si le oparim timp de un minut.

Punem aproximativ 2 litri de apa intr-o cratita incapatoare si o punem sa fiarba. Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugam urzicile si le oparim timp de un minut.v

3. Scoatem urzicile si le punem intr-un bol cu apa rece in care am pus cateva cuburi de gheata. Procedand in acest mod urzicile isi pastreaza culoare verde. Nu aruncam apa in care am fiert urzicile. O pastram pentru a o adauga la mancarea de urzici cu orez.

Scoatem urzicile si le punem intr-un bol cu apa rece in care am pus cateva cuburi de gheata

4. Tocam urzicile, dar nu foarte marunt. Daca urzicile sunt micute, foarte tinere, putem sa le lasam intregi.

Tocam urzicile, dar nu foarte marunt. Daca urzicile sunt micute, foarte tinere, putem sa le lasam intregi.

5. Spalam bine orezul in mai multe ape si il lasam la inmuiat in apa in care am pus zeama de la o jumatate de lamaie. Zeama de lamaie ajuta ca boabele de orez sa nu se sfarame la fiert.

Spalam bine orezul in mai multe ape si il lasam la inmuiat in apa in care am pus zeama de la o jumatate de lamaie

6. Tocam cat mai marunt legumele si verdeata.

Tocam cat mai marunt legumele si verdeata

7. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa cu un praf de sare timp de aproximativ un minut.

Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa cu un praf de sare, timp de aproximativ un minut

8. Adaugam morcovul si cateii de usturoi tocati marunt impreuna cu o jumatate de lingurita de piper. Amestecam si continuam calirea timp de aproximativ doua minute.

Adaugam morcovul si cateii de usturoi tocati marunt impreuna cu o jumatate de lingurita de piper. Amestecam si continuam calirea timp de aproximativ doua minute.

9. Adaugam ardeiul taiat cubulete mici si ceapa verde tocata rondele mici si le calim si pe acestea timp de aproximativ un minut, sa-si lase culoarea si aroma.

Adaugam ardeiul taiat cubulete mici si ceapa verde tocata rondele mici si le calim si pe acestea timp de aproximativ un minut, sa-si lase culoarea si aroma.

10. Adaugam orezul si il calim 2-3 minute pentru ca boabele de orez sa absoarba putin ulei.

Adaugam orezul si il calim 2-3 minute, pentru ca boabele de orez sa absoarba putin ulei.

11. Adaugam aproximativ 750 ml (3 cani) din apa in care au fiert urzicile si amestecam. Acoperim cratita cu un capac si fierbem mancarea la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Nu ridicam capacul si nu amestecam. Orezul nu se va lipi.

Adaugam aproximativ 750 ml (3 cani) din apa in care au fiert urzicile si amestecam. Acoperim cratita cu un capac si fierbem mancarea la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Nu ridicam capacul si nu amestecam. Orezul nu se va lipi.

12. Adaugam urzicile tocate si continuam fierberea timp de aproximativ 5 minute, pana urzicile sunt fierte. Daca mai este nevoie de lichid, completam cu putin din apa in care au fiert urzicile.

Adaugam urzicile tocate si continuam fierberea timp de aproximativ 15 minute, pana urzicile sunt fierte. Daca mai este nevoie de lichid, completam cu putin din apa in care au fiert urzicile.

13. Oprim focul si adaugam leurda si verdeata tocate.

Oprim focul si adaugam leurda si verdeata tocate. Amestecam bine si lasam cratita acoperita cu un capac timp de o jumatate de ora ca sa se infuzeze toate aromele.

14. Amestecam bine si lasam cratita acoperita cu un capac timp de o jumatate de ora ca sa se infuzeze toate aromele.

Mancare de Urzici cu Orez si Legume

Servim aceasta mancare de urzici cu orez si legume cu suc de lamaie si putin ulei de masline. Daca dorim, o putem consuma impreuna cu o salata.

Mancare de Urzici cu Orez si Legume

Mancare de Urzici cu Orez si Legume

Mancare de Urzici cu Orez si Legume

Mancare de Urzici cu Orez si Legume

Mancare de Urzici cu Orez si Legume

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Mancare de Urzici cu Orez si Legume
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.