Reteta de chiftele cu sos si garnitura de orez este una dintre mancarurile mele preferate si de aceea o pregatesc destul de des. Imi plac chiftelele din toate tipurile de carne tocata: de porc, de vitel, amestec de carne de porc si de vita, dar si de pasare.

Reteta de chiftele cu sos si garnitura de orez este un fel de mancare deosebit de gustos si consistent care poate fi servit la masa de pranz, dar si la cina. Astazi am pregatit chiftele dintr-un amestec de carne tocata de vitel si carne de porc afumata pe care am maruntit-o in blender. Pentru garnitura de orez am folosit orez basmati pentru ca este cel mai potrivit. Boabele de orez nu se lipesc intre ele si au o aroma deosebita. Nu am prajit chiftelele pentru a fi mai dietetice. Le-am fiert in sosul de rosii 20 minute si au fost foarte bune. Dupa ce pregatim amestecul de carne pentru chiftele este bine sa il lasam in frigider o jumatate de ora pentru se aromatiza si a se intari putin.

 

Ingrediente pentru reteta de chiftele cu sos si garnitura de orez:

 

  • 400 gr carne de vitel tocata
  • 200 gr carne afumata tocata (ceafa de porc afumata)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 ou
  • 50 gr pesmet (sau miez de paine veche maruntit in blender)
  • 3-4 linguri de apa
  • 1 lingurita cimbru
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • sare
  • piper

 

Reteta de chiftele cu sos si garnitura de orez – ingrediente pentru sosul de rosii:

 

  • 50 ml de ulei
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 500 gr rosii proaspete sau din conserva pasate in blender
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 ligura ketchup
  • 1 lingurita de zahar
  • 70 ml vin alb
  • 2-3 boabe ienibahar
  • 1 foaie de dafin
  • 3 linguri de patrunjel tocat
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de chiftele cu sos si garnitura de orez – ingrediente pentru garnitura de orez:

 

  • 2 cani de orez basmati
  • 3 cani de apa
  • 1 lingura de unt
  • 1 lingurita de sare

 

Reteta de chiftele cu sos si garnitura de orez – mod de preparare:

 

  1. Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim putin ceapa. Taiem carnea afumata in bucati mici si o maruntim in blender.
  1. Intr-un bol amestecam carnea tocata de vitel, carnea afumata, ceapa calita, oul, pesmetul, apa, cimbrul, patrunjelul, sarea si piperul si le framantam foarte bine timp de 10 minute. Daca avem timp la dispozitie lasam compozitia de chiftele la frigider o jumatate de ora, sa se imbine aromele si sa se stranga putin. Apoi formam chiftele rotunde de marimea unei nuci.

Tip: Secretul obtinerii unor chiftele afanate si pufoase consta in adaugarea  unui lichid in compozitia de chiftele (apa, vin, lapte, rosie razuita) si in framantatul compozitiei timp de aproximativ 10 minute.

  1. Cat timp sta compozitia de chiftele la frigider, pregatim sosul de rosii si garnitura de orez. Incalzim uleiul si calim putin ceapa pana se inmoaie, adaugam pasta de rosii, stingem cu vin si fierbem timp de 2 minute pana se evapora alcoolul. Adaugam rosiile, ketchup, zaharul, ienibaharul, foaia de dafin, sarea si piperul. Cand incepe sa clocoteasca reducem focul si fierbem sosul timp de 10 minute.
  1. Adaugam chiftelele in sos si le fierbem la foc mic 25 minute. La sfarsit adaugam patrunjelul tocat si oprim focul.
  1. Spalam orezul si il punem la fiert cu apa si sare. Dupa ce fierbe timp de 5 minute adaugam untul, amestecam bine, acoperim cratita cu un capac si fierbem la foc minim inca 10 minute.
  2. Amestecam orezul cu o furculita ca sa se afaneze, il asezam pe un platou si punem deasupra si in jurul lui chiftele cu sos.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
Reteta
Chiftele cu Sos si Garnitura de Orez
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)