Ciorba de miel cu smantana este nelipsita de la masa de Pasti. Pentru prepararea aceastei ciorbe de miel avem nevoie de bucati de carne de miel cu os. Ciorba de miel se poate prepara cu rosii si bors sau se poate drege cu smantana si galbenus de ou. Familia mea prefera ciorba de miel dreasa cu smantana si galbenus de ou. Eu prefer sa fierb bine carnea si sa o scot de pe oase. Astfel ciorba de miel se poate servi mai usor, in special de copii. Daca doriti puteti adauga spre sfarsit putina loboda, macris sau spanac.
Ingrediente pentru reteta de ciorba de miel cu smantana:
- 1 kg carne de miel cu os
- 3 linguri de otet
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 1 legatura de ceapa verde tocata marunt
- 2 morcovi rasi
- 1 radacina de patrunjel tocat marunt (sau razuit)
- 1 radacina de pastarnac tocat marunt (sau razuit)
- 1 jumatate de radacina de telina tocata marunt
- 1 ardei gras rosu taiat fin
- 2 linguri ulei
- 3 linguri orez
- 2 galbenusuri
- 200 ml smantana de gatit
- otet / lamaie / bors (pentru acrit)
- 1 legatura mare de leustean tocat fin
Cum se face ciorba de miel cu smantana:
1. Spalam bine carnea de miel. O punem la fiert intr-o cratita cu trei litri de apa rece in care am pus trei linguri de otet. Lasam sa dea in cateva clocote pana se ridica spuma deasupra, ca sa se elimine din sange si din miros. Aruncam apa si spalam din nou carnea.
2. Clatim cratita si o umplem cu trei litri de apa rece. Adaugam carnea si o fierbem 45 minute. Adunam spuma cu o lingura, ori de cate se formeaza.
3. Curatam ceapa uscata si o tocam marunt. Curatam ceapa verde si tocam marunt numai partea alba, punand cozile verzi deoparte (pe acestea le vom adauga in ciorba de miel mai tarziu, odata cu orezul).
4. Calim toate legumele (in afara de cozile verzi de la ceapa) intr-o cratita in care am pus doua linguri de ulei. Le calim putin, aproximativ doua minute, apoi adaugam o cana de apa calda si le fierbem inabusit, pana se inmoaie. In acest mod legumele isi lasa aromele si ciorba de miel va fi mai gustoasa.
5. Dupa ce carnea a fiert 45 minute adaugam legumele calite si continuam fierberea inca o jumatate de ora.
6. Cu 10 minute inainte ca ciorba sa fie gata adaugam cozile de ceapa verde (tocate) si orezul.
7. Intr-un bol batem galbenusurile cu smantana.
8. Cand ciorba de miel este gata, oprim focul si adaugam leusteanul tocat. Scoatem carnea si o lasam sa se raceasca, ca sa putem sa o desfacem de pe oase.
9. Luam cu polonicul din ciorba fierbinte si adaugam incet in bolul cu galbenusurile si smantana. Punem 2-3 polonice ca sa aducem amestecul de oua si smantana la o temperatura apropiata de temperatura ciorbei. Turnam apoi amestecul in cratita cu ciorba si amestecam.
10. Desfacem carnea de pe oase si o adaugam in ciorba. Servim ciorba fierbinte, cu ardei iute.
Retete pentru masa de Pasti
In afara de ciorba de miel traditionala, pentru masa de Pasti din Duminica Pastelui se pregatesc si alte retete cu carne de miel, pasca, diferite tipuri de cozonac, aperitive pascale, prajituri si fursecuri sau biscuiti.
Va prezentam mai jos retetele noastre preferate pentru masa de Pasti, insa puteti vedea toate retetele de Pasti dand click aici.
Apasati pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta!
Oua Vopsite Natural – Cum se Vopsesc Ouale de Pasti – 9 Retete Pas cu Pas
Ciorba de maruntaie de miel (maghirița) – reteta greceasca traditionala pentru prima masa luata in seara Invierii, imediat dupa Sfanta Liturghie de la miezul noptii
Miel la cuptor cu cartofi si sos – reteta greceasca
Friptura de miel – reteta renumitului bucatar Jamie Oliver
Pulpa de miel la cuptor cu cartofi
Miel cu spanac – reteta greceasca
Iepure la cuptor cu vin si legume
Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide – reteta traditionala pas cu pas
Pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide – reteta pas cu pas
Cozonac cu nuca si cacao – reteta traditionala pas cu pas
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac grecesc – reteta traditionala
Prajitura insiropata cu crema de lamaie