Reteta de somon cu crusta de susan are un gust extraordinar, iar salata care il insoteste are un dressing special, cu un gust dulce-acrisor si arome deosebite care se imbina perfect cu gustul somonului.
Pentru reteta de somon cu crusta de susan eu am folosit atat susan alb cat si susan negru, dar este de preferat sa folosim susanul negru numai pentru decorul salatei.
Salata poate fi facuta din orice legume preferati, in special din cele cu frunze verzi (salata verde, spanac, patrunjel, rucola), morcovi, porumb, orice va place si aveti la indemana.
Garnitura de orez basmati este pregatita intr-un mod special care da orezului un gust si un aspect deosebit.
Ingrediente pentru reteta de somon cu crusta de susan:
- 400 gr somon (2 felii a cate 200 gr)
- 4 linguri de susan
- 2 linguri ulei
- maghiran proaspat / busuioc / oregano (orice preferati) tocat marunt
- sare
- piper
Ingrediente pentru salata de legume:
- 1 salata verde
- 1 legatura patrunjel
- 1 mana de spanac
- 1 morcov taiat pe lungime in felii foarte subtiri
- 10 rosii cherry
- 2 fire ceapa verde
- 1 lingura susan negru + 1 lingura de susan alb putin rumenit intr-o tigaie (numai susanul alb)
Ingrediente pentru dressing:
- sucul si coaja de la 1 lamaie
- 6 linguri ulei de masline
- 1 lingura miere
- 1 lingurita ginger proaspat razuit
- sare
- piper
- putin ardei iute tocat marunt
Ingrediente pentru garnitura de orez:
- 250 gr orez basmati
- 375 ml apa
- sare
Mod de preparare:
- Spalam feliile de somon si le uscam bine cu hartie de bucatarie. Le ungem cu putin ulei, le condimentam cu sare, piper si maghiran (sau, daca preferati, cu oregano sau busuioc) tocat.
- Luam o felie de somon si presaram un strat de susan pe o singura parte. Presam susanul cu mana ca sa adere bine pe suprafata somonului. Procedam in acelasi mod si cu cealalta felie de somon.
- Frigem somonul pe tigaia barbeque (unsa cu putin ulei), la foc mare, cate 3 minute pe fiecare parte. Frigem somonul mai intai pe partea fara susan, iar inainte de a-l intoarce pe cealalta parte, mai presaram putin ulei pe stratul de susan si oprim focul. Intoarcem somonul pe cealalta parte. Somonul se frige pe partea cu crusta de susan de la temperatura pe care o are deja tigaia.
Mod de preparare pentru salata de legume:
- Spalam salata, patrunjelul si spanacul si le uscam cu hartie de bucatarie.
- Taiem morcovul pe lung in feliute fine si rosiile cherry in jumatati.
- Taiem ceapa verde pe diagonala in bucati mai mari.
- Amestecam legumele intr-un bol, punem dressingul si amestecam bine. Presaram pe deasupra susanul alb si susanul negru.
Mod de preparare pentru dressing:
Punem intr un bol toate ingredientele si le amestecam bine cu telul.
Mod de preparare pentru garnitura de orez:
- Spalam orezul intr-o strecuratoare cu apa de la robinet.
- Punem orezul intr-un bol cu apa cat sa-l acopere, adaugam 2-3 linguri zeama de lamaie si il lasam sa se inmoaie aproximativ1 ora.
- Strecuram orezul si il punem la fiert intr-o cratita cu 375 ml apa si ½ lingurita sare.
- Fierbem orezul la foc mic timp de 15 minute (pana scade apa). Oprim focul, acoperim cratita cu un prosop curat, punem capacul si lasam orezul acoperit pentru 15 minute. Amestecam apoi orezul cu o lingura sa se afaneze si il servim.
Servim somonul pe un platou sau farfurie cu garnitura de salata si orez.