Sos Aioli – Sos de Maioneza cu Usturoi

0
188

Reteta de sos aioli (sos de maioneza cu usturoi si condimente) este usoara si rapida si, odata invatata, va va scoate din incurcatura de nenumarate ori deoarece sosul aioli este foarte gustos si aromat si se potriveste cu aproape orice! Perfect ca garnitura, dip pentru legume proaspete feliate sau ca adaos la alte preparate (carne, peste, fructe de mare, sandwich-uri, burgeri), sosul aioli este condimentul cremos si delicios pe care este bine sa il aveti intotdeauna la indemana. In plus, este usor de personalizat cu aromele care va plac mai mult.

Ce este sosul aioli?

Sosul aioli (allioli sau aïoli) este un sos legat inseparabil de bucatariile de pe coastele mediteraneene ale Spaniei (Valencia, Catalonia, estul Andaluziei), Frantei (Provence) si Italiei (Liguria, Sicilia si Calabria). Numele sau inseamna „usturoi si ulei”. Pe vremuri, retetele traditionale de sos aioli – in principal din Spania – nu includeau ou. Mai exact, sosul aioli se prepara din cele doua ingrediente dezvaluite de denumirea sa, eventual adaugand in plus putin otet si putina sare. Textura acestui sos nu amintea de maioneza moale folosita in zilele noastre la prepararea sosului aioli, ci mai degraba de o pasta, iar prepararea lui era destul de dificila intrucat absenta oului nu permitea ingredientelor sa se stabilizeze usor si sosul se „taia” foarte repede.

Sosul aioli din regiunea franceza Provence, care a dominat ulterior, contine toate ingredientele de baza ale maionezei de casa si in plus usturoi, galbenusul de ou facand marea diferenta fata de versiunile mai vechi ale acestui sos. De fapt, acum este vorba despre un sos de maioneza cu usturoi, care insoteste perfect cartofii prajiti si pestele prajit, dar si pestele fiert, fructele de mare prajite sau legumele. Exista zeci de variatii ale acestui sos, pe masura ce se adauga condimente si plante aromatice, de la ierburi proaspete la boia de ardei, ardei iute, șofran (de orice provenienta) sau șofran Kozani (Krokos Kozanis, șofran grecesc de cea mai inalta calitate din lume) sau orice isi imagineaza creatorul ca i s-ar potrivi. Asadar, in ultimele decenii, aproape toate maionezele aromate pot fi gasite sub denumirea de sos aioli.

In timp ce adeptii mai in varsta ai retetei autentice de sos aioli insista ca „o maioneza aromata poate contine usturoi, dar sosul aioli autentic nu poate contine nici ou si nici un alt condiment in afara de usturoi”, aceasta practica fost anulata in zilele noastre. Din moment ce reteta de maioneza de casa a devenit optionala – la fel ca multe alte retete care necesita folosirea oualor crude – majoritatea sosurilor aioli se bazeaza pe maioneza gata preparata, o combinatie de siguranta si comoditate.

Desi sosul aioli preparat dupa reteta traditionala, cu oua crude, este o completare minunata pentru multe feluri de mancare, reteta de sos aioli pe care v-o prezentam mai jos foloseste maioneza simpla cumparata din magazin pentru a prepara cel mai tentant sos aioli, fara a fi nevoie sa preparati maioneza cu oua crude si ulei. Daca totusi doriti sa pregatiti maioneza de casa, puteti gasi aici doua retete de maioneza de casa simple si rapide. Folosind ca baza maioneza cumparata, aceasta reteta de sos aioli cu reusita sigura va va permite sa creati rapid un sos de maioneza cu o aroma robusta de usturoi, lamaie si plante aromatice care se potriveste bine cu aproape orice!

Sos Aioli – Sos de Maioneza cu Usturoi – reteta video pas cu pas

Ingrediente sos aioli – sos de maioneza cu usturoi si condimente:

  • 2 linguri ulei de masline (sau ulei de floarea soarelui)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ardei iute (proaspat sau uscat)
  • 3 linguri maioneza de casa (sau gata preparata, din comert)
  • suc de lamaie sau de lime, de la o jumatate de lamaie sau lime
  • sare
  • piper
  • 1⁄4 lingurita șofran (Krokos Kozanis) (optional)

Ingrediente pentru sosul Aioli (sos pentru calamari pane)

Sos aioli – mod de preparare:

  1. Intr-un mojar cu pistil sau intr-un bol punem uleiul de masline, usturoiul, sarea si piperul si amestecam pana se dizolva usturoiul si se formeaza o pasta.

Intr-un mojar cu pistil sau intr-un bol punem uleiul de masline, usturoiul, sarea si piperul si amestecam pana se dizolva usturoiul si se formeaza o pasta

2. Adaugam sucul de lamaie (sau de lime), ardeiul iute tocat, sofranul si maioneza si amestecam bine.

Adaugam sucul de lamaie (sau de lime), ardeiul iute tocat, sofranul si maioneza si amestecam bine

Amestecam sosul

3. Pentru decor dar si pentru gust presaram deasupra fulgi de ardei iute si boia de ardei si ornam cu felii de lamaie sau de lime si plante aromatice proaspete (patrunjel, marar, coriandru). Pastram sosul la rece pana la servire.

Sos Aili - Sos de Maioneza cu Usturoi

Cu ce se mananca sosul aioli?

De fapt, intrebarea este cu ce NU se mananca sosul aioli, pentru ca odata ce l-ati incercat o sa vreti sa-l puneti pe tot ce mancati! Dar iata cateva idei:

  • cartofi prajiti, cartofi copti, cartofi fierti sau cartofi dulci prajiti
  • salata de cartofi
  • salata de ton
  • legume proaspete, fierte sau coapte: morcovi, telina, broccoli, conopida, rosii cherry, fasole verde, dovlecei, anghinare, etc.
  • sandwich-uri
  • hamburgeri
  • peste si fructe de mare
  • carne fripta, prajita sau afumata
  • paste fainoase
  • paella

Practic, puteti folosi sosul aioli in orice preparat adaugati de obicei maioneza. De asemenea, poate fi folosit ca marinada pentru carne.

Cat timp rezista sosul aioli?

Odata pregatit, sosul aioli facut cu maioneza cumparata poate fi pastrat intr-un recipient inchis ermetic la frigider timp 5-7 zile. Daca alegeti sa preparati sosul aioli cu maioneza facuta in casa, il puteti pastra la frigider 2-3 zile.

Se poate congela sosul aioli?

Din pacate, nu va pot recomanda sa congelati acest sos. Sosul aioli, fiind o emulsie, se va descompune complet in timpul procesului de congelare, lasandu-va cu un sos care este de nerecunoscut comparativ cu forma sa initiala. Deci, daca este posibil, consumati acest sos intr-o saptamana de la preparare.

Alte variante de sos aioli

  1. Sos aioli cu mai mult usturoi: folositi 2 sau 3 catei de usturoi in loc de unul, pentru un sos aioli cu un gust de usturoi mai intens.
  2. Sos aioli cu usturoi prajit: Prajiti usturoiul inainte de a-l toca si adaugati-l la sosul aioli pentru a obtine o aroma de usturoi mai discreta, mai dulce si mai temperata. Aceasta varianta se potriveste perfect cu carnea de pui, cu cartofii prajiti sau ca adaos in sandvisuri.
  3. Sos aioli cu mai mult piper si lamaie: Adaugati inca 1 1⁄2 pana la 2 linguri de suc de lamaie impreuna cu putina coaja de lamaie rasa si 1 pana la 2 lingurite de piper negru proaspat macinat. Aceasta varianta este foarte potrivita pentru carnea de miel, carnea de pui sau sandvisuri.
  4. Sos aioli cu plante aromatice: Tocati cateva fire de plante aromatice proaspete (patrunjel, coriandru, marar) si adaugati-le in sosul aioli. Aceasta varianta este foarte potrivita pentru orice tip de sandwich.
  5. Sos aioli cu rozmarin: Tocati marunt 2 crengute de rozmarin proaspat si adaugati-le la sosul aioli. Acest sos se asorteaza bine cu orice tip de carne, dar si cu chiftele.
  6. Sos aioli cu lime si coriandru: Combinati o lingura de suc de lime proaspat stors cu coriandru tocat si amestecati-le cu sosul aioli. Aceasta varianta este foarte potrivita pentru mancarurile de inspiratie mexicana (e.g. quesadilla).
  7. Sos aioli cu sriracha sau cu jalapeño: Daca va place gustul iute, adaugati in sosul aioli o lingurita de sos sriracha sau o jumatate de ardei jalapeño tocat marunt. Aceasta varianta se potriveste la burgeri, crenvursti (hot dog), cartofi prajiti, shaorma, souvlaki.
  8. Sos aioli cu pesto: Adaugati in sosul aioli 2 linguri de sos pesto, amestecati bine si consumati sosul cu paste fierte.

Retete la care puteti folosi sos aioli

Daca sunteti in cautarea unei retete delicioase de folosit cu acest sos, nu va faceti griji, avem o multitudine de retete pe care le puteti incerca! Dati click pe numele sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Calamari pane (calamari prajiti) cu sos aioli

Calamari pane (calamari prajiti) cu sos Aioli

Frigarui de peste

Frigarui de Peste

Frigarui de somon la gratar

Reteta de Frigarui de Somon la Gratar

File de somon la cuptor in crusta

File de Somon la Cuptor in Crusta

Cartofi baby la cuptor

Cartofi baby la cuptor

Chiftele de conopida cu cascaval

Chiftele de Conopida cu Cascaval

Chiftele de curcan umplute cu mazareChiftele de Curcan Umplute cu Mazare

Chiftele de soia cu legume

Chiftele de Soia cu Legume

Chiftele de quinoa si fasole rosie

Chiftele de Quinoa si Fasole Rosie

Pui crocant ca la KFC – pui crispy

Pui Crocant ca la KFC - Pui Crispy

Pui la cuptor cu cartofi

Pui la Cuptor cu Cartofi

Friptura de porc cu sorici crocant

Friptura de Porc cu Sorici CrocantDovleac pane

Dovleac pane

Sandwich-uri cu covrigi cu susan

Sandwich-uri cu covrigi cu susan

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sos Aioli - Sos de Maioneza cu Usturoi
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.