Sos Pesto cu Busuioc si Usturoi

0
5915

Reteta de sos pesto cu busuioc si usturoi este o reteta din bucataria italiana, la fel ca si reteta de paste cu sos de rosii. Se prepara in diferite regiuni ale Italiei, dar cel mai cunoscut este “pesto alla genovese” din nordul Italiei. Se prepara din frunze de busuioc, muguri de pin, parmezan, branza pecorino, usturoi si ulei de masline.

Reteta originala era preparata intr-un mojar din marmura cu un pisalog de lemn. Frunzele de busuioc erau spalate, uscate si puse in mojar, alaturi de usturoi si sare grunjoasa. Erau zdrobite pana se obtinea consistenta unei creme. La sfarsit se adauga parmezanul si branza pecorino rase, precum si uleiul de masline. Noi vom folosi robotul pentru a pregati sosul pesto.

Sosul pesto este delicios, perfect pentru paste, salate sau sandwich-uri, ideal pentru a da un gust proaspat mancarurilor. Acest sos pesto se prepara usor si rapid. Putem sa il servim cu orice fel de paste preferam sau cu bruschete, covrigi cu susan, cartofi, carne de vita, etc. De asemenea, putem prepara sosul pesto in alte variante, inlocuind mugurii de pin cu nuci, migdale albe sau alune. Exista numeroase variante de sos pesto verde in care busuiocul este inlocuit cu patrunjel, coriandru, rucola sau menta.

Ingrediente pentru reteta de sos pesto cu busuioc si usturoi (pentru 4 portii):

  • 30 gr frunze de busuioc
  • 40 gr muguri de pin
  • 1-2 catei de usturoi
  • 50 gr parmezan
  • 100 ml ulei de masline
  • sare
  • piper proaspat macinat

Sos Pesto cu Busuioc si Usturoi poza 1

Mod de preparare:

  1. Incalzim o tigaie mica si rumenim putin mugurii de pin.  Spalam frunzele de busuioc si le uscam cu hartie de bucatarie.

2. Punem in blender usturoiul taiat marunt, mugurii de pin si le maruntim. Adaugam frunzele de busuioc, jumatate din cantitatea de ulei, sarea si piperul si mixam pana se maruntesc.

3. Adaugam parmezanul si restul de ulei si amestecam inca putin, pana se omogenizeaza. Gustam sosul pesto si daca este nevoie, mai adaugam sare si piper.

  Sos Pesto cu Busuioc si Usturoi poza 3

Tips: Atentie la usturoi! Puneti usturoi mai mult sau mai putin, in functie de cat de puternic vreti sa se simta gustul de usturoi in sosul pesto.

Sosul pesto trebuie sa fie gros (ca pasta de masline). Cand va fi amestecat cu pastele calde se va subtia si va acoperi frumos pastele. In cazul in care constatati ca ar mai trebui subtiat, adaugati putin din apa in care au fiert pastele sau putin ulei de masline.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sos Pesto cu Busuioc si Usturoi
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.