Reteta de sos pesto cu busuioc si usturoi este o reteta din bucataria italiana la fel ca si reteta de paste cu sos de rosii. Se prepara in diferite regiuni ale Italiei, dar cel mai cunoscut este “pesto alla genovese” din nordul Italiei. Se prepara din frunze de busuioc, muguri de pin, parmesan, pecorino, usturoi si ulei de masline.

Reteta originala era preparata intr-un mojar din marmura cu un pisalog de lemn. Frunzele de busuioc erau spalate, uscate si puse in mojar, alaturi de usturoi si sare grunjoasa. Erau zdrobite pana se obtinea consistenta unei creme. La sfarsit se adauga parmesanul si branza pecorino rase si uleiul de masline. Noi vom folosi robotul pentru a pregati sosul pesto.

Sosul pesto este delicios, perfect pentru paste sau salate, ideal pentru a da un gust proaspat mancarurilor. Acest sos pesto se prepara usor si rapid. Putem sa il servim cu orice fel de paste preferam sau cu bruschete, cartofi, carne de vita, etc. De asemenea, putem prepara sosul pesto in alte variante, inlocuind mugurii de pin cu nuci, migdale albe sau alune. Exista numeroase variante de sos pesto verde in care busuiocul este inlocuit cu patrunjel, coriandru, ruccola sau menta.

 

Ingrediente pentru reteta de sos pesto cu busuioc si usturoi (pentru 4 portii):

 

  • 30 gr frunze de busuioc
  • 40 gr muguri de pin
  • 1-2 catei de usturoi
  • 50 gr parmesan
  • 100 ml ulei de masline
  • sare
  • piper proaspat macinat

Sos Pesto cu Busuioc si Usturoi poza 1

 

Reteta de sos pesto cu busuioc si usturoi – mod de preparare:

 

  1. Incalzim o tigaie mica si rumenim putin mugurii de pin.  Spalam frunzele de busuioc si le uscam cu hartie de bucatarie.

2. Punem in blender usturoiul taiat marunt, mugurii de pin si le maruntim. Adaugam frunzele de busuioc , jumatate din cantitatea de ulei, sarea si piperul si mixam pana se maruntesc.

3. Adaugam parmesanul si restul de ulei si mixam inca putin, sa se omogenizeze. Gustam sosul pesto si daca este nevoie, mai adaugam sare si piper.

  Sos Pesto cu Busuioc si Usturoi poza 3

Tips: Atentie la usturoi! Puneti usturoi mai mult sau mai putin, in functie de cat vreti sa se simta gustul de usturoi in sosul pesto.

Sosul pesto trebuie sa fie gros (ca pasta de masline). Cand va fi amestecat cu pastele calde se va subtia si va acoperi frumos pastele.In cazul ca vedeti ca ar mai trebui subtiat,adaugati putin din apa in care au fiert pastele sau putin ulei de masline.

 

 

 

 

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sos Pesto cu Busuioc Proaspat
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Adauga un comentariu

Comentarii