Calamari Pane – Calamari Prajiti cu Sos Aioli

0
3531

Calamari pane (sau calamari prajiti) cu sos Aioli – un deliciu culinar din bucataria mediteraneana gustos si aromat care ne va aduce aminte de vacanta! Va prezentam mai jos reteta de calamari pane (calamari prajiti) cu toate secretele pentru cei mai buni si mai crocanti calamari cu sos Aioli!

Calamarii sunt unul dintre fructele noastre de mare preferate, iar aceasta reteta de calamari pane (calamari prajiti) este cu siguranta cea mai buna reteta de calamari pane! Calamarii prajiti conform retetei de mai jos sunt crocanti la exterior si moi la interior, iar sosul Aioli care ii insoteste completeaza paleta de arome cu nuante de usturoi, ardei iute si lamaie – o explozie de gusturi care va va incanta papilele gustative!

Multe specii de calamari sunt populare in bucatariile tarilor din intreaga lume, cum ar fi Coreea de Sud, China si tarile europene. Corpul calamarului poate fi gatit intreg (calamari mici prajiti sau calamari de marime medie sau mare umpluti cu diverse umpluturi – click aici pentru reteta de calamar umplut la gratar) sau taiat in bucati sau in felii in forma de inel. Tentaculele, ventuzele si cerneala sunt de asemenea comestibile. Singurele parti ale calamarului care nu sunt comestibile sunt „stiloul” si gura.

Calamarii sunt o sursa de vitamine B si acizi grasi Ω3. De asemenea, sunt bogati in cupru, fosfor, iod, magneziu si fier. Se considera ca consumul mare de fructe de mare reduce incidenta bolii Alzheimer precum si incidenta unor tipuri de cancer.

Cum se curata calamarii

Pentru aceasta reteta de calamari pane (calamari prajiti) am folosit calamari congelati de marime mica ce fusesera curatati partial inainte de a fi congelati. Dupa ce s-au dezghetat, am continuat sa-i curat de capete, intestine si pielite si i-am spalat foarte bine sub jet de apa rece de la robinet.

Puteti folosi calamari proaspeti sau congelati, de orice marime, insa in cazul in care aveti calamari de marime medie sau mare va fi necesar sa ii taiati in rondele sau in bucati mai mici si sa ii crestati usor pe partea interioara, ca sa adere mai bine amestecul de faina. Daca folositi calamari de marime mica, puteti sa ii prajiti intregi, fara sa ii taiati rondele si sa ii crestati pe interior.

De asemenea, pentru aceasta reteta puteti folosi si inele de calamar gata curatate si spalate, care de obicei sa gasesc congelate. Le dezghetati si le spalati cu apa rece, si sunt gata!

In cazul in care cumparati calamari proaspeti sau congelati care au fost partial curatati sau nu au fost curatati deloc, va trebui sa ii curatati dupa metoda de mai jos.

  • Pentru a curata calamarul separam cu grija capul de corpul acestuia astfel incat sa eliminam maruntaiele (daca nu au fost deja eliminate la o curatare prealabila). 
  • Taiem si separam capul de tentaculele din spatele ochilor.
  • Daca exista gura calamarului, o scoatem si o aruncam impreuna cu maruntaiele si cu capul.
  • Indepartam osul subtire care se afla in corpul calamarului.
  • Ajutandu-ne de un cutit, indepartam pielea de pe corpul calmarului impreuna cu aripioarele acestuia. Daca dorim, le putem pastra, mai ales la calamarii mici, la care aripioarele sunt foarte mici.
  • Taiem calamarul in jumatate, in punctul in care este crapatura verticala, si indepartam cu cutitul toate maruntaiele si murdaria din interior.
  • Clatim calamarul foarte bine cu apa rece si il tamponam cu hartie absorbanta pana cand se absoarbe toata umezeala.
  • La final, il intoarcem pe interior si il crestam usor in forma de tabla de sah (patratele).

Ce este sosul Aioli?

Sosul Aioli (allioli or aïoli) este un sos legat inseparabil de bucatariile de pe coastele mediteraneene ale Spaniei (Valencia, Catalonia, estul Andaluziei), Frantei (Provence) si Italiei (Liguria, Sicilia si Calabria). Numele sau inseamna „usturoi si ulei”. Pe vremuri, retetele traditionale de sos Aioli – in principal din Spania – nu includeau ou. Mai exact, sosul Aioli se prepara din cele doua ingrediente dezvaluite de denumirea sa, eventual adaugand in plus putin otet si putina sare. Textura acestui sos nu amintea de maioneza moale folosita in zilele noastre la prepararea sosului Aioli, ci mai degraba de o pasta, iar prepararea lui era destul de dificila intrucat absenta oului nu permitea ingredientelor sa se stabilizeze usor si sosul se „taia” foarte repede.

Sosul Aioli din regiunea franceza Provence, care a dominat ulterior, contine toate ingredientele de baza ale maionezei de casa si in plus usturoi, galbenusul de ou facand marea diferenta fata de versiunile mai vechi ale acestui sos. De fapt, acum este vorba despre un sos cu maioneza si usturoi, care insoteste perfect cartofii prajiti si pestele prajit, dar si pestele fiert, fructele de mare prajite sau legumele. Exista zeci de variatii ale acestui sos, pe masura ce se adauga condimente si plante aromatice, de la ierburi proaspete la boia de ardei, ardei iute, șofran (de orice provenienta) sau șofran Kozani (Krokos Kozanis, șofran grecesc de cea mai inalta calitate din lume) sau orice isi imagineaza creatorul ca i s-ar potrivi. Asadar, in ultimele decenii, aproape toate maionezele aromate pot fi gasite sub denumirea de sos Aioli.

In timp ce adeptii mai in varsta ai retetei autentice de sos Aioli insista ca „o maioneza aromata poate contine usturoi, dar sosul Aioli autentic nu poate contine nici ou si nici un alt condiment in afara de usturoi”, practic aceasta practica fost anulata astazi. Din moment ce reteta de maioneza de casa a devenit optionala – la fel ca multe alte retete care necesita folosirea oualor crude – majoritatea sosurilor Aioli se bazeaza pe maioneza gata preparata, o combinatie de siguranta si comoditate.

Calamari Pane – Calamari Prajiti cu Sos Aioli – reteta video pas cu pas

In videoclipul de mai jos puteti vedea un scurt rezumat al acestei retete sau puteti continua sa cititi ingredientele si modul de preparare, cu explicatii detaliate si fotografii la fiecare pas.

Ingrediente pentru reteta de calamari pane – calamari prajiti

Ingrediente pentru calamari pane – calamari prajiti:

  • 1 kg calamari proaspeti sau congelati
  • 1 lingurita zahar granulat
  • sare
  • piper
  • 150 gr faina de grau
  • 40 gr griş
  • 30 gr faina de porumb (sau malai)
  • 20 gr amidon de porumb
  • 600 ml ulei de floarea soarelui, pentru prajit
  • apa rece si cuburi de gheata
Ingrediente pentru calamari pane - calamari prajiti
Ingrediente pentru calamari pane – calamari prajiti

Ingrediente pentru sosul Aioli (sos pentru calamari pane):

  • 2 linguri ulei de masline (sau ulei de floarea soarelui)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ardei iute (proaspat sau uscat)
  • 3 linguri maioneza de casa (sau gata preparata, din comert)
  • suc de lamaie sau de lime, de la o jumatate de lamaie sau lime
  • sare
  • piper
  • 1⁄4 lingurita șofran (Krokos Kozanis) (optional)

Ingrediente pentru sosul Aioli (sos pentru calamari pane)

Ingrediente pentru servit:

  • fulgi de ardei iute
  • o lamaie feliata (sau un lime taiat felii)
  • patrunjel, marar, coriandru (proaspete)
  • boia de ardei

Reteta de calamari pane – calamari prajiti – mod de preparare:

Mod de preparare pentru calamari pane – calamari prajiti:

  1. Daca folosim calamari congelati, ii lasam sa se dezghete si apoi, daca sunt mari, ii taiem in inele (sau bucati) si ii punem intr-un bol. Tentaculele nu se taie daca sunt mici, iar daca sunt mari le putem taia pe jumatate, pe lungime.

Daca folosim calamari congelati, ii lasam sa se dezghete si apoi, daca sunt mari, ii taiem in inele (sau bucati) si ii punem intr-un bol

2. Scurgem calamarii de apa, adaugam o lingura de zahar granulat, sare si piper dupa gust si amestecam. Lasam calamarii in acest amestec la frigider timp de o ora.

Scurgem calamarii de apa, adaugam o lingura de zahar granulat, sare si piper

3. Punem uleiul intr-o tigaie adanca (sau intr-o cratita) sa se incinga la foc mare.

Punem uleiul intr-o tigaie adanca (sau intr-o cratita) sa se incinga la foc mare

4. Punem intr-un castron faina de grau, grisul, faina de porumb (sau malaiul) si amidonul de porumb si amestecam cu o lingura.

Punem intr-un castron faina de grau, grisul, faina de porumb (sau malaiul) si amidonul de porumb si amestecam cu o lingura

5. Luam bucatile de calamar una cate una, le scurgem de apa si le tavalim in acest amestec, apoi le trecem foarte rapid printr-un vas cu apa rece (cu cuburi de gheata) si apoi din nou in vasul cu amestecul de faina. Astfel vor deveni foarte crocanti.

Luam bucatile de calamar una cate una, le scurgem de apa si le tavalim in acest amestec, apoi le trecem foarte rapid printr-un vas cu apa rece (cu cuburi de gheata) si apoi din nou in vasul cu amestecul de faina

6. Punem calamarii pane in portii, cate 5-6 deodata, in uleiul incins la 185-190°C si ii prajim timp de 2-3 minute. Nu ii prajim mai mult, in 2- 3 minute sunt gata, dupa ce capata o culoare aurie. Daca ii lasam mai mult de 3 minute in tigaie, calamarii se intaresc.

Tips:

  • Daca nu aveti termometru puteti verifica daca uleiul s-a incins suficient introducand in ulei o frunza de plante aromatice (de exemplu patrunjel). Daca uleiul sfaraie, este destul de incins pentru a praji calamarii.
  • Nu puneti in tigaie multi calamari deodata ca sa nu scada temperatura uleiului, sa nu se lipeasca unul de altul si sa se prajeasca bine. Daca scade temperatura uleiului, calamarii nu se vor praji ci vor fierbe in ulei.
  • In timpul prajirii evitati sa scuturati tigaia pentru a nu se dezlipi si/sau dizolva in ulei crusta de pe calamari.

Punem calamarii pane in portii, cate 5-6 deodata, in uleiul incins la 185-190°C si ii prajim timp de 2-3 minute

7. Scoatem calamarii prajiti cu o paleta si ii punem intr-o tava sau pe o farfurie cu hartie absorbanta.

Scoatem calamarii prajiti cu o paleta si ii punem intr-o tava sau o farfurie cu hartie absorbanta

8. Dupa ce s-a absorbit uleiul in surplus, transferam calamarii prajiti pe un platou sau pe o farfurie mare.

Transferam calamarii prajiti pe un platou sau pe o farfurie mare

Mod de preparare pentru sosul Aioli (sos pentru calamari pane):

  1. Intr-un mojar cu pistil sau intr-un bol punem uleiul de masline, usturoiul, sarea si piperul si amestecam pana se dizolva usturoiul si se formeaza o pasta.

Intr-un mojar cu pistil sau intr-un bol punem uleiul de masline, usturoiul, sarea si piperul si amestecam pana se dizolva usturoiul si se formeaza o pasta

2. Adaugam sucul de lamaie (sau de lime), ardeiul iute tocat, sofranul si maioneza si amestecam bine.

Adaugam sucul de lamaie (sau de lime), ardeiul iute tocat, sofranul si maioneza si amestecam bine

Amestecam sosul

3. Pentru decor dar si pentru gust presaram deasupra fulgi de ardei iute si boia de ardei si ornam cu felii de lamaie sau de lime si plante aromatice proaspete (patrunjel, marar, coriandru). Pastram sosul la rece pana la servire.

Sos Aioli  -sos pentru calamari pane

Servim acesti calamari pane (calamari prajiti) cu sos Aioli, salata greceasca si paine proaspata, sau cu cartofi prajiti si sos tzatziki. Daca doriti sa ii stropiti cu zeama de lamaie, aveti grija sa o faceti treptat, pe masura ce consumati calamarii, deoarece zeama de lamaie inmoaie aproape imediat crusta crocanta a calamarilor pane.

Calamari pane (calamari prajiti) cu sos Aioli, paine si salata greceasca

Calamari pane (calamari prajiti) cu sos Aioli si salata greceasca

Calamari pane (calamari prajiti) cu sos Aioli

Calamari pane (calamari prajiti)

Reteta de calamar umplut la gratar

Dati click pe acest link sau pe fotografia de mai jos pentru a citi reteta.

Reteta calamar umplut la gratar

Reteta de salata greceasca

Daca doriti sa insotiti calamarii pane cu o salata greceasca, puteti vedea mai jos reteta originala (click aici sau pe fotografie).

Reteta de salata greceasca

 

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
Reteta
Calamari Pane - Calamari Prajiti cu Sos Aioli
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.