Maioneza de Casa – 2 Retete de Maioneza Simple si Rapide

0
13845

Maioneza de casa este un sos gros, cremos, pufos si gustos, de culoare galbuie, o emulsie stabila obtinuta prin combinatia dintre ulei, oua si o baza acida (suc de lamaie sau otet). Maioneza este unul din sosurile cele mai cunoscute din lume ce poate insoti carnea sau pestele, dar poate fi si un agent de legatura in salatele cu cartofi, cu carne de pui, vita, peste, legume sau paste si este in acelasi timp, baza pentru alte sosuri (sos remoulade, sos tartar, sos verde, sos aioli – sos de maioneza cu usturoi, etc.).

Gasim maioneza si in supermarketuri dar nu este la fel de buna ca maioneza de casa. Maioneza se prepara foarte simplu acasa, cu putine ingrediente. Maioneza este un sos usor de preparat acasa daca avem la indemana ustensilele potrivite si daca tinem cont de cateva reguli.

Tipuri de maioneza de casa

Maioneza de casa se poate prepara cu galbenusuri crude si fierte, numai cu galbenusuri crude sau cu oua intregi. Maioneza preparata din oua intregi, cu ajutorul unui mixer vertical (blender de mana), este foarte usor de preparat si foarte gustoasa si prezinta avantajul ca se prepara rapid. Am folosit acest tip de maioneza la reteta de salata de boeuf.

Vom prezenta mai jos doua retete de maioneza: reteta de maioneza din galbenusuri fierte si crude si reteta de maioneza din oua intregi (maioneza rapida – maioneza la blender vertical).

Cum se face maioneza de casa

Putem prepara maioneza de casa fie amestecand ingredientele cu un tel de sarma, fie cu un blender (maioneza la minut).

La reteta de maioneza din galbenusuri fierte si crude am ales sa pregatesc maioneza manual, cu telul, ca pe vremea bunicii. Cu mixerul este gata in 2 minute, dar mie mi-au trebuit in jur de 4-5 minute de amestecat incontinuu, in timp ce picuram incet uleiul, la inceput in fir subtire. La inceput este obligatoriu sa turnam uleiul cate putin, cateva picaturi deodata. Cand maioneza capata consistenta, este tare si groasa, se poate adauga mai mult ulei.

La reteta de maioneza de casa cu oua intregi am folosit un blender vertical.

Oricum vom alege sa preparam maioneza de casa, cu siguranta va fi mult mai buna decat maioneza din comert.

Din ce se face maioneza. Ingrediente pentru maioneza de casa

La retetele de maioneza de casa se foloseste de obicei un ulei cu gust neutru, cum este cel de floarea soarelui. Puteti folosi si ulei de masline pentru a pregati maioneza dar s-ar putea sa nu va placa gustul daca folositi doar acest tip de ulei, iar maioneza cu ulei de masline nu se potriveste la toate preparatele la care folosim maioneza. Este de preferat sa punem jumatate din cantitate un ulei cu gust neutru, cum este cel de floarea soarelui, sau sa il folosim doar pe acesta. Uleiul trebuie sa fie de buna calitate.

Mustarul folosit pentru maioneza facuta in casa trebuie sa fie clasic, fara miere de albine, fara sa fie picant sau cu hrean, cu consistenta groasa. In functie de preferinte putem alege si un mustar cu boabe dar trebuie sa tinem cont ca acesta nu se potriveste la toate retetele.

Galbenusurile pe care le folosim la prepararea maionezei de casa trebuie sa fie foarte proaspete. In plus, daca folosim oua de tara, maioneza iese mai galbena, mult mai frumos colorata.

Mituri despre prepararea maionezei de casa

Exista cateva mituri legate de prepararea maionezei de casa.

In ceea ce priveste adaugarea uleiului putin cate cate putin, aceasta practica este valabila daca preparam maioneza de mana, cu telul de sarma. Daca fosim mixer sau blender putem adauga o cantitate mai mare de ulei (1-2 linguri) deodata, dar turnat pe marginea vasului, nu in mijloc.

Este importanta ordinea de adaugare a ingredientelor in sosul de maioneza. Daca vrem sa folosim si galbenus fiert, il vom pune langa galbenusul crud inca de la inceput.

Se spune ca maioneza se freaca intr-un singur sens. Nu este adevarat! Din momentul in care avem emulsia stabilizata putem amesteca in orice sens, dar cu conditia sa nu facem miscari bruste, haotice.

Reguli pentru prepararea maionezei de casa – cum preparam cea mai buna maioneza de casa

Desi maioneza este un preparat simplu trebuie sa respectam cateva reguli care ne vor ajuta sa obtinem un sos de maioneza gustos si cremos:

  1. Respectam ordinea in care adaugam ingredientele principale – mai intai adaugam galbenusurile, apoi mustarul si uleiul.
  2. Adaugam inca de la inceput putin suc de lamaie peste galbenusuri – sucul de lamaie ajuta la amestecarea galbenusurilor cu celelalte ingrediente si previne taierea maionezei.
  3. Adaugam uleiul treptat. La inceput este bine sa adaugam o cantitate mica de ulei pana cand observam ca maioneza incepe sa se ingroase. Odata ce maioneza incepe sa se ingroase, putem turna o cantitate mai mare de ulei.
  4. Adaugam sarea treptat si gustam maioneza pe parcurs astfel incat sa ne asiguram ca nu este prea sarata. Sosul de maioneza poate deveni sarat destul de repede.
  5. Folosim doar suc de lamaie proaspat stors – sucul de lamaie cumparat poate da maionezei un gust ciudat.
  6. Daca folosim galbenus fiert trebuie sa amestecam cat mai bine la inceput, astfel incat sa nu ramana cocoloase.
  7. In cazul in care ni se taie maioneza putem sa adaugam inca o lingurita de mustar si apoi sa amestecam rapid pana cand maioneza incepe sa se lege. Alta optiune este sa punem in alt castron un galbenus crud si o lingurita de mustar. Apoi adaugam in locul uleiului cate o lingura din maioneza taiata. Maioneza se mai poate repara cu o lingura de cartof fiert si pasat si o lingurita de mustar. Le punem intr-un castron si adaugam cate putin din maioneza taiata pana o incorporam pe toata.

Cu ce se mananca maioneza

Maioneza se serveste cu cartofi prajiti, salate de fructe de mare (creveti), oua umplute sau adaugata in shaorma, sandvisuri cu ton sau cu fripturi reci. Maioneza este un ingredient folosit la multe salate si aperitive reci: salata boeuf, salata suba cu peste marinat, salata orientala cu ton, salata a la russe, salata de telina, salata de vinete.

Maioneza poate fi subtiata cu putina smantana acrisoara sau cu iaurt, poate fi combinata cu ceapa tocata, usturoi (sos aioli), capere, castraveti murati tocati (sos tartar), fileuri de ansoa, ierburi aromatice (marar, patrunjel, hasmatuchi, tarhon, etc.) sau cu sos de rosii (rezultand celebrul cocktail sauce pentru creveti).

Cat timp rezista maioneza de casa

Putem sa pastram maioneza de casa 2 zile in frigider, intr-un recipient inchis cu capac.

Retete de maioneza de casa

Va prezint mai jos doua retete de maioneza de casa: reteta de maioneza din galbenusuri fierte si crude si reteta de maioneza din oua intregi.

1. Reteta de maioneza clasica din galbenusuri crude si fierte

Aceasta reteta de maioneza este reteta clasica de maioneza preparata din galbenusuri crude si fierte, sare, mustar si ulei. Simpla si buna, asa cum au facut mereu mamele si bunicile noastre.

Ingrediente pentru reteta de maioneza clasica:

  • 250 ml ulei
  • 2 galbenusuri crude
  • 1 galbenus fiert
  • 2 lingurite mustar
  • 1-2 linguri suc de lamaie
  • sare
  • piper alb (optional)
Ingrediente pentru reteta de maioneza de casa clasica
Ingrediente pentru reteta de maioneza de casa clasica

Cum se prepara maioneza clasica:

  1. Fierbem un ou timp de 10 minute si ii scoatem galbenusul. Intr-un bol zdrobim bine galbenusul fiert cu ajutorul unui tel de sarma, ca sa nu ramana cocoloase. Adaugam galbenusurile crude si amestecam bine, sa se omogenizeze. Punem o lingurita de mustar si o lingurita de suc de lamaie si amestecam bine.

Amestecam galbenusul fiert  cu galbenusurile crude,  o lingurita de mustar si o lingurita de suc de lamaie

2. Incepem sa adaugam uleiul putin cate putin, amestecand incontinuu cu telul. Dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de ulei, adaugam restul de mustar si continuam sa adaugam restul de ulei amestecand incontinuu cu telul de sarma.

Adaugam uleiul si restul de mustar

3. Adaugam sucul de lamaie, putina sare si putin piper alb, dupa preferinte. In functie de preferinte mai putem adauga putin mustar, daca vrem ca maioneza sa aiba un gust mai picant.

Maioneza de casa clasica din galbenusuri crude si fierte
Maioneza de casa clasica din galbenusuri crude si fierte

Daca nu o folosim imediat, punem maioneza intr-un recipient cu capac si o pastram in frigider pana la 48 ore.

2. Reteta de maioneza rapida (maioneza la blender / maioneza cu mixer vertical) din oua intregi

Cu aceasta reteta de maioneza vom obtine o maioneza alba de casa foarte gustoasa, cu nimic mai prejos fata de maioneza clasica.

Ingrediente pentru reteta de maioneza rapida (maioneza la blender / maioneza cu mixer vertical):

  • 2 oua intregi
  • 300 ml ulei
  • 2 lingurite mustar
  • 2 linguri suc de lamaie
  • sare
  • piper alb (optional)
Ingrediente pentru reteta de maioneza rapida (maioneza la blender / maioneza cu mixer vertical)
Ingrediente pentru reteta de maioneza rapida (maioneza la blender / maioneza cu mixer vertical)

Cum se face maioneza la blender:

  1. Intr-un recipient ingust si inalt (acela de la blenderul vertical) sau intr-un borcan de sticla punem ouale intregi, mustarul, sucul de lamaie, sarea, piperul si uleiul.

Punem ingredientele intr-un recipient ingust si inalt sau intr-un borcan de sticla

2. Mixam maioneza cu blenderul vertical incepand de la baza vasului pana obtinem o crema fina si omogena. Nu ridicam blenderul de la fundul vasului pana ce se ingroasa partea de maioneza de la fundul vasului!

Mixam cu blenderul vertical incepand de la baza vasului pana obtinem o crema fina si omogena

3. Dupa ce s-a ingrosat maioneza pana la jumatatea vasului, ridicam usor blenderul si mixam pana se incorporeaza tot uleiul.

Dupa ce s-a ingrosat maioneza pana la jumatatea vasului, ridicam usor blenderul si mixam pana se incorporeaza tot uleiul

Maioneza obtinuta este putin mai deschisa la culoare deoarece am folosit si albusurile, dar este la fel de gustoasa. Deoarece folosim oua crude, acestea trebuie sa fie foarte proaspete.

Maioneza rapida (maioneza la blender / maioneza cu mixer vertical) din oua intregi
Maioneza rapida (maioneza la blender / maioneza cu mixer vertical) din oua intregi

Putem pastra maioneza in frigider, intr-un recipient cu capac, timp de maxim 48 ore.

Retete de maioneza de post

Mai jos puteti vedea reteta de maioneza de avocado (maioneza de post, maioneza vegana) – dati click aici sau pe fotografia de mai jos pentru a citi reteta.

Maioneza de Avocado - Maioneza de Post
Maioneza de Avocado – Maioneza de Post

Retete cu maioneza de casa

Oua umplute – 4 retete simple si rapidePlatou oua umplute. Oua umplute ornate. Aranjament oua umplute

Oua umplute cu pate de ficat pe pat de maioneza

Oua Umplute cu Pate de Ficat

Salata poienita – salata de pui cu ciuperci marinate

Salata Poienita cu Ciuperci Marinate

Salata de boeuf

Salata de boeuf

Salata Suba cu Peste Marinat

Salata Suba cu Peste Marinat

Salata de paste cu sunca si legume

Salata de Paste cu Sunca si Legume

Salata de ton cu maioneza

Salata de ton cu maionezaSalata asortata de legume fierte

Salata Asortata de Legume Fierte

Salata orientala cu ton

Salata Orientala cu Ton

Salata de pui cu legume si maioneza

Reteta de salata de pui cu legume si maioneza

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Maioneza de Casa - 2 Retete de Maioneza Simple si Rapide
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.