Pregatind aceasta reteta de file de somon la cuptor in crusta aromata vom obtine un file de somon foarte gustos, mustos in interior si cu o crusta crocanta la exterior. Necesita atentie modul in care asezam crusta de paine aromata pe suprafata filetului. Trebuie sa ne asiguram ca amestecul de miez de paine maruntita are destula umezeala ca sa adere la suprafata filetului, dar nu prea multa incat sa se scurga in timpul cat sta la cuptor. Este de preferat sa pregatim crusta din paine veche si cantitatea de ulei sa fie mai mare decat cantitatea de vin. In acest mod, crusta de paine va fi afanata si crocanta. Aceasta reteta de file de somon la cuptor cu crusta de paine aromata se prepara rapid si este foarte gustoasa.
Peste migrator, somonul cu carne portocalie este un ingredient tot mai apreciat in diete si pentru mesele de sarbatoare datorita faptului ca reprezinta una dintre cele mai bune surse de acizi grasi esentiali omega-3 si fier. Aceste grasimi continute de somon sunt benefice pentru sanatate si ajuta la scaderea colesterolului si in prevenirea bolilor de inima. De aceea este bine sa consumam somon cat mai des. Considerat un fel de mancare rafinat si sanatos, somonul surprinde prin varietatea de retete si moduri in care poate fi preparat si asocierea cu diverse condimente si arome.
Ingrediente pentru reteta de file de somon la cuptor in crusta:
- 500 gr file de somon (2 bucati)
- 1 lingura de mustar
- 100 ml vin alb
- 4 linguri ulei de masline
- sare
- piper proaspat macinat
Ingrediente pentru crusta de paine:
- 3 felii de paine veche (miezul)
- 1 lingura vin alb
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri plante aromatice proaspete tocate marunt (salvie, busuioc, cimbru)
- 1 lingurita patrunjel tocat
- 1 lingurita marar tocat
- ½ lingurita cimbru uscat
- ½ lingurita busuioc uscat
- putina sare
- putin piper proaspat macinat
Reteta de file de somon la cuptor in crusta – mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 200 grade. Ungem o tava cu ulei.
2. Maruntim miezul de paine in blender impreuna cu vinul, uleiul, cimbrul, busuiocul, patrunjelul, mararul, amestecul de plante aromatice, sarea si piperul. Punem sare si piper pe cele doua bucati de file de somon si le asezam in tava cu partea cu piele in jos. Le ungem pe deasupra cu mustar.
3. Asezam pe fiecare felie de somon un strat gros din compozitia de paine aromata, apasand usor cu palma ca sa adere bine. Chiar daca mai cad in tava firimituri de paine, nu-i nici o problema. Dupa gatire veti constata ca sunt foarte gustoase!
4. Punem in tava 100 ml vin si 4 linguri de ulei. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 grade si coacem somonul timp de 20 minute, pana se rumeneste usor crusta de paine.
5. Servim acest file de somon la cuptor cu o garnitura de cartofi fierti si cu o salata.