Parjoale moldovenesti (chiftele moldovenesti) – reteta de parjoale moldovenesti la cuptor, moi si suculente. Cum se fac parjoalele moldovenesti din carne tocata si legume
Aceasta reteta de parjoale moldovenesti la cuptor poate ca nu este chiar reteta originala de parjoale moldovenesti, dar prajoalele obtinute sunt foarte gustoase, fragede si aromate.
Parjoalele moldovenesti sunt facute din ingrediente putine: carne de porc sau amestec de carne de porc si vita, ceapa mai multa, usturoi, paine inmuiata, sare, piper. Se dau prin faina sau pesmet si se prajesc in ulei.
Eu am pus in plus in compozitia de parjoale ceapa calita impreuna cu un morcov, pentru a inlatura excesul de umiditate si gustul pregnant de ceapa. Morcovul calit da parjoalelor un plus de gust si culoare. Am pus si doi cartofi fierti in coaja pe care i-am razuit prin razatoarea cu gauri mici. In unele retete cartoful se pune crud, dar astfel parjoalele au mai multa umiditate si trebuiesc prajite mai mult. Eu am preferat sa fierb cartofii, ca sa scap de aceasta problema.
Pentru a da acestor parjoale moldovenesti o aroma mai placuta am pus si verdeata, marar si patrunjel. De obicei verdeata nu se pune in parjoale, dar noua asa ne plac, mai aromate.
Ca sa nu absoarba parjoalele prea mult ulei, nu le-am prajit in baie de ulei. Am asezat hartie de copt in tava cuptorului si le-am copt. Ce-mi place cel mai mult la coptul parjoalelor este faptul ca pot face o cantitate mare in acelasi timp. Nu trebuie sa le intorc, deci nu este nevoie sa supraveghez cuptorul. Parjoalele coapte la cuptor au o cantitate redusa de grasimi si calorii. Cred ca asta este pe placul tuturor, nu? Si nu in ultimul rand, in casa nu mai miroase a prajeala. Ca sa nu iasa prea seci, prea uscate, la jumatatea timpului de copt am scos tava cu parjoale din cuptor si le-am uns cu unt topit. Astfel parjoalele ies moi si suculente.
Daca nu ati incercat pana acum parjoale moldovenesti la cuptor, va recomand sa nu mai stati pe ganduri!
Noua ne plac mult preparatele din carne tocata, in special chiftelele! Am preparat mai multe retete de chiftele – din carne de pui, din carne de curcan sau din amestec de carne de porc si vita: reteta de chiftele din carne de pui cu garnitura de conopida, reteta de chiftele din carne de curcan umplute cu mazare, reteta de chiftele marinate, reteta de chiftele cu cartofi si sos bechamel, reteta de chiftele din carne tocata la cuptor.
Parjoale moldovenesti la cuptor – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de parjoale moldovenesti la cuptor:
- 500 gr carne tocata de porc
- 500 gr carne tocata de vita
- 3 oua
- 150 gr ceapa uscata (2 cepe)
- 100 gr cartofi fierti (2 cartofi medii)
- 70 gr morcov (1 morcov mediu)
- 100 gr miez de paine
- 5-6 cozi de ceapa verde (optional)
- 6-7 catei de usturoi
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- sare
- piper
- putin unt (pentru uns parjoalele)


Reteta de parjoale moldovenesti la cuptor – mod de preparare:
1.Intr-un bol punem painea la inmuiat in apa sau lapte.

2. Tocam marunt ceapa uscata si cozile de ceapa verde. Razuim morcovul prin razatoarea cu gauri mici. Razuim si cartofii prin razatoarea cu gauri mici. Tocam marunt verdeata si trecem usturoiul prin presa de usturoi.

3. Punem 2 linguri de ulei intr-o tigaie si calim ceapa uscata si morcovul pana se inmoaie.

4. Le punem apoi in blender si le maruntim.

5. Intr-un bol incapator punem carnea tocata, ceapa pasata cu morcovul, cartofii, ceapa verde, ouale, verdeata, sarea si piperul. Amestecam foarte bine ingredientele.

6. Adaugam si painea inmuiata pe care o stoarcem bine de lichid.

7. Framantam foarte bine ingredientele pentru parjoale timp de cel putin 10 minute, pana obtinem o pasta omogena. Punem compozitia de parjoale la frigider pentru doua ore, sau peste noapte.

8. Punem ulei intr-un bol mic. Ungem palmele cu ulei, luam cate o lingura plina din compozitie si formam parjoalele. Le dam o forma ovala cu latimea de trei degete si grosimea de un deget si le asezam pe o tava.

9. Daca vreti sa prajiti parjoalele, incalziti uleiul intr-o tigaie si prajiti parjoalele la foc mic timp de aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Puneti cate putine deodata in tigaie pentru a nu se raci prea mult uleiul. Eu am prajit numai 5 parjoale, pentru a va arata cum ies prajite, restul le-am copt in cuptor.

10. Incalzim cuptorul la 200°C. Punem in tava cuptorului hartie de copt si o ungem cu putin ulei. Asezam parjoalele si introducem tava in cuptor pentru 20 minute.

11. Topim putin unt intr-o craticioara.

12. Dupa ce au trecut 20 de minute si parjoalele sunt pe jumatate coapte, scoatem tava din cuptor. Cu ajutorul unei pensule ungem parjoalele cu putin unt topit.

13. Introducem din nou tava in cuptor si mai coacem parjoalele timp de 20 minute, pana se rumenesc frumos.

14. Cand parjoalele sunt rumenite le scoatem pe un platou.

Cu ce garnitura se servesc parjoalele moldovenesti
Garnitura cea mai potrivita pentru parjoalele moldovenesti este un piure de cartofi si salata sau muraturi. Eu le-am servit cu un piure de cartofi mov si salata verde.




Salvati pe Pinterest

Reteta de piure de cartofi mov

Alte retete de chiftele
Chiftelute din carne tocata la cuptor

Chiftele cu sos si garnitura de orez

Mancare de mazare cu chiftelute

Chiftele de quinoa si fasole rosie la cuptor

Chiftele de curcan umplute cu mazare

Chiftele la cuptor cu cartofi si sos bechamel





Chiftele de conopida cu cascaval


Adauga un comentariu





