Tort Diplomat cu Capsuni, Piscoturi si Frisca – Reteta fara Coacere

0
188

Acest tort diplomat cu capsuni si piscoturi este unul dintre cele mai populare deserturi festive pe care il putem pregati in sezonul capsunilor. Combinatia de capsuni, crema de frisca si piscoturi insiropate face din tortul diplomat cu capsuni un desert irezistibil, plin de gust si culoare.

Tortul diplomat este una dintre cele mai iubite retete de tort pentru ca este un tort usor si racoros, se prepara foarte repede si satisface chiar si cele mai exigente gusturi! Si cum noua ne plac foarte mult capsunile, tortul diplomat cu capsuni s-a bucurat de un real succes.

Crema de vanilie necesita putin mai multa atentie, in rest totul e simplu, mai ales ca tortul diplomat cu capsuni este un tort fara coacere.

Cum se face tortul diplomat cu capsuni si piscoturi fara coacere?

Pregatirea unui tort diplomat cu capsuni si piscoturi este una simpla si nu necesita coacere. Pentru blat folosim piscoturi de sampanie insiropate in suc de capsuni sau in compot de capsuni. Piscoturile se trec rapid prin compot, nu se lasa deloc sa se inmoaie deoarece sunt foarte fragile.

In interiorul tortului diplomat adaugam capsuni proaspete taiate cubulete.

Pentru ornarea tortului diplomat folosim frisca si capsuni care vor conferi acestui tort diplomat prospetime, culoare si un aspect deosebit.

Este de preferat sa preparam acest tort diplomat cu capsuni si frisca in sezonul capsunilor, atunci cand ele provin de la producatorii locali si au aroma si dulceata grozave! Nu il preparam iarna cu capsuni de sera, care sunt tari si fara gust.

Crema de frisca folosita la pregatirea acestui tort diplomat se prepara din crema de baza de vanilie: galbenusuri, faina sau amidon, lapte, zahar si esenta de vanilie. Crema se fierbe pana cand se ingroasa si capata un aspect untos. Dupa ce se raceste putin, aceasta crema se amesteca cu gelatina hidratata si cu frisca batuta.

Asamblarea acestui tort diplomat se poate face atat intr-o forma de tort cu pereti detasabili, dar care trebuie captusita cu folie alimentara sau cu hartie de copt pentru a impiedica crema sa curga pe la imbinari, cat si intr-o cratita rotunda obisnuita. Varianta din urma presupune montarea tortului cu susul in jos, astfel incat dupa ce crema se intareste, tortul sa fie rasturnat pe un platou.

Inainte de a felia si servi tortul, trebuie tinut cont de faptul ca tortul diplomat cu capsuni si piscoturi are nevoie de aproximativ 6-8 ore de stat la frigider pentru a se inchega crema de frisca. Cel mai bine este sa pregatim tortul seara si sa il servim a doua zi, astfel acesta va sta la frigider o noapte intreaga.

O alta reteta de tort la fel de buna si usor de preparat este reteta de tort de mere intregi cu frisca.

Tort diplomat cu capsuni si piscoturi – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de tort diplomat cu capsuni si piscoturi:

Ingrediente pentru blat:

  • 400 gr piscoturi
  • 300 ml compot de capsuni (sau suc de capsuni)
Ingrediente pentru blatv
Ingrediente pentru blat

Ingrediente pentru crema:

  • 600 gr capsuni spalate si curatate de codite
  • 500 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 5 galbenusuri
  • 30 gr amidon
  • 30 gr faina
  • 500 gr smantana indulcita cu minim 30% grasime
  • coaja de la o lamaie (numai partea galbena)
  • 20 gr gelatina (granule sau foi)
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • putina sare
Capsuni proaspete
Capsuni proaspete
Ingrediente pentru crema
Ingrediente pentru crema

Ingrediente pentru ornat:

  • cateva linguri din frisca batuta pentru crema
  • 200 gr capsuni
  • 1 plic gelatina transparenta cu inchegare rapida (optional)
  • frunze de menta
Ingrediente pentru ornat
Ingrediente pentru ornat

Reteta de tort diplomat cu capsuni si piscoturi – mod de preparare:

  1. Spalam capsunile in mai multe ape si le curatam de codite. Oprim cateva capsuni pentru ornarea tortului. Restul le taiem in bucati mici.
Taiem capsunile in bucatele

2. Pregatim crema pentru tort diplomat. Intr-un bol incapator punem galbenusurile, zaharul si sarea si le mixam pana isi maresc volumul si zaharul s-a topit.

Mixam galbenusurile zaharul si sarea

3. Dizolvam amidonul si faina in putin lapte rece. Procedam astfel ca sa evitam producerea cocoloaselor si crema noastra sa fie fina si omogena.

Dizolvam amidonul si faina in putin lapte rece

4. Punem amidonul amestecat cu faina si lapte peste ouale batute cu zahar si amestecam pana se incorporeaza.

Punem amidonul amestecat cu faina si lapte peste ouale batute cu zahar

5. Intr-o craticioara punem restul de lapte impreuna cu coaja de lamaie si il aducem la punctul de fierbere.

Intr-o craticioara punem restul de lapte impreuna cu coaja de lamaie

6. Cand laptele incepe sa clocoteasca, scoatem coaja de lamaie si turnam amestecul de galbenusuri, zahar, lapte si faina peste laptele clocotit.

Scoatem coaja de lamaie si turnam amestecul de galbenusuri, zahar, lapte si faina peste laptele clocotit

7. Amestecam energic cu telul de sarma si fierbem crema timp de 4-5 minute, pana se ingroasa. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie si amestecam.

Amestecam energic cu telul de sarma si fierbem crema timp de 4-5 minute, pana se ingroasa

8. Transferam crema intr-un castron si o lasam sa se raceasca.

Transferam crema intr-un castron

9. Punem gelatina in apa rece si o lasam 10 minute sa se hidrateze.

Punem gelatina la hidratat in apa rece

10. Dupa 10 minute incalzim putin gelatina la bain-marie pana se lichefiaza.

Atentie! Gelatina nu trebuie sa fiarba pentru ca isi va schimba proprietatile si nu va mai lega crema.

11. Dupa ce crema s-a mai racit putin, adaugam gelatina si amestecam pana se incorporeaza bine in crema. Acoperim crema cu folie alimentara. Din cand in cand mai amestecam in crema, la fiecare 15 minute, urmarind gradul de gelificare. Crema nu trebuie lasata sa se raceasca complet deoarece nu vom putea sa o amestecam cu frisca.

Tip: Daca baza de crema de vanilie se intareste inainte de a o amesteca cu frisca, este suficient sa o reincalzim cateva minute pe baie de abur, intr-un castron metalic asezat deasupra unei cratite in care clocoteste putina apa. Vom vedea cum ea redevine lichida.
Tot astfel, daca crema se coaguleaza dupa amestecarea cu frisca batuta (inainte de a fi turnata in forma) o putem reincalzi usor pe baie de abur iar cocoloasele vor disparea!
Adaugam gelatina in crema si amestecam

12. Pentru acest tort diplomat cu capsuni, ca sa-l putem scoate usor din forma, fara sa deranjam piscoturile de la locul lor, asezam inelul detasabil al unei forme de tort cu diametrul de 24 cm pe un platou. Ungem peretii inelului cu putin unt si lipim pe pereti hartie de copt.

Asezam inelul detasabil al unei forme de tort cu diametrul de 24 cm pe un platou

13. Luam fiecare piscot si il trecem rapid prin compot. Asezam piscoturile in interiorul inelului cat mai lipite unul de altul. Punem un strat de piscoturi umezite in compot in interiorul cercului. Completam golurile cu bucati de piscoturi ca sa nu iasa crema.

Punem un strat de piscoturi umezite in compot in interiorul cercului

14. Batem smantana doar pana cand frisca devine ferma, nu mai mult. Oprim putina frisca pentru a orna tortul. Adaugam o treime din crema peste frisca batuta si o incorporam in frisca cu miscari circulare de sus in jos. Continuam in acest mod pana incorporam toata crema in frisca.

Batem smantana pana cand frisca devine ferma si o amestecam cu crema

15. Impartim crema in 3 parti egale. Punem o treime din crema peste piscoturile de la baza tortului si presaram deasupra jumatate din capsunile taiate.

Punem o treime din crema peste piscoturile de la baza tortului si presaram deasupra jumatate din capsunile taiate

16. Acoperim capsunile cu inca o treime din cantitatea de crema. Punem restul de capsuni intr-un strat si acoperim cu restul de crema. Ultimul strat trebuie sa fie de crema si sa fie bine nivelat pentru a putea aseza pe el capsunile pentru decor. Punem tortul la rece pentru cel putin 8 ore sau peste noapte.

Acoperim capsunile cu inca o treime din cantitatea de crema. Punem restul de capsuni intr-un strat si acoperim cu restul de crema.

17. Scoatem tortul diplomat cu capsuni din frigider si desfacem inelul. Inelul se va desprinde foarte usor de pe piscoturi deoarece hartia de copt a ajutat sa nu se lipeasca piscoturile de inel.

Decoram tortul cu frisca si capsuni dupa imaginatie, dupa cum ne place. Eu am am decorat cu frisca, cateva capsuni taiate in forma de trandafir si frunze de menta.

Capsuni taiate in forma de trandafir
Capsuni taiate in forma de trandafir

Am preferat sa glazurez capsunile de deasupra pentru a ma asigura ca isi vor pastra forma si culoarea, dar acest pas nu e obligatoriu. Daca doriti sa le glazurati, procedura este foarte simpla. Trebuie doar sa urmati explicatiile de pe pliculetul de tort-gelee: se amesteca 2 linguri de zahar cu continutul plicului, se adauga 100 ml apa si se fierbe putin pana se dizolva zaharul. Cu o pensula ungem gapsunile cu acest amestec. Capsunile nu se vor oxida si isi vor pastra forma si culoarea.

Tort Diplomat cu Capsuni si Piscoturi fara Coacere

18. Pastram tortul diplomat la rece. Ca sa il feliem frumos si curat, stergem cutitul dupa fiecare taietura.

Tort Diplomat cu Capsuni si Piscoturi fara Coacere
Tort Diplomat cu Capsuni si Piscoturi fara Coacere

Salvati pe Pinterest

Tort Diplomat cu Capsuni si Piscoturi fara Coacere Reteta Pas cu Pas

Tort diplomat – intrebari frecvente

Ce fel de gelatina se foloseste la tort diplomat?

La prepararea cremei pentru tortul diplomat se poate folosi atat gelatina sub forma de granule, cat si gelatina sub forma de foi. Pentru fructele folosite la ornarea tortului diplomat se foloseste o glazura facuta din gelatina transparenta cu inchegare rapida (tort-gelee), zahar si apa.

Tortul diplomat se poate congela?

Tortul diplomat se poate pastra la congelator in cutii inchise etans si va fi la fel de proaspat dupa decongelare. Odata decongelat tortul diplomat trebuie sa fie consumat, nu se mai poate recongela.

Alte retete cu capsuni care v-ar putea interesa

Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Cheesecake cu capsuni

Cheesecake cu Capsuni

Gem de capsuni fara conservanti

Gem de Capsuni fara Conservanti

Compot de capsuni natural, fara conservanti

Compot de Capsuni Natural fara Conservanti

Prajitura cu capsuni

Prajitura cu Capsuni

Spuma de capsuni cu frisca

Spuma de Capsuni cu Frisca

Parfait cu iaurt, capsuni si biscuiti de ciocolata

Parfait cu Iaurt, Capsuni si Biscuiti de Ciocolata

Briose cu gem de capsuni

Briose cu Gem de Capsuni

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Tort Diplomat cu Capsuni si Piscoturi fara Coacere
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)