Reteta de chiftele marinate este una dintre cele mai cunoscute si indragite retete din bucataria romaneasca. Chiftelele marinate sunt un fel de mancare foarte gustos, consistent si usor de preparat care poate fi servit cu diferite garnituri: piure de cartofi, orez sau paste. Pentru reteta de chiftele am ales sa folosesc o garnitura spaghete deoarece sunt preferate de toti membrii familiei mele si se prepara foarte repede.

Reteta de chiftele marinate se poate prepara pentru masa de pranz sau pentru cina. Copiii adora acest fel de mancare, sosul de rosii dulce-acrisor si aromat dand chiftelelor un gust minunat.

 

Ingrediente pentru reteta de chiftele marinate (pentru 4 portii):

 

  • 500 gr spaghete
  • 500 carne tocata (porc + vita)
  • 1 ceapa razuita sau tocata foarte fin
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 3 linguri de pesmet
  • 1 ou
  • 100 gr parmezan sau cascaval ras
  • 3 linguri iaurt gras (sau apa)
  • 1 lingura oregano
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • ulei pentru prajit
  • 3-4 linguri faina
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de chiftele marinate – ingrediente pentru sosul de rosii:

 

  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapa mica tocata marunt
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • 500 gr rosii proaspete razuite (sau din conserva)
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita oregano
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • 2 boabe ienibahar
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de chiftele marinate – mod de preparare:

 

  1. Intr-o tigaie in care am pus 2 linguri de ulei calim putin ceapa. Adaugam usturoiul si mai calim o jumatate de minut.
  2. Punem carnea tocata intr-un bol si adaugam ceapa calita impreuna cu usturoiul, oul, pesmetul, parmezanul (sau cascavalul) ras, iaurtul, oregano, patrunjelul si piperul si framantam foarte bine amestecul timp de aproximativ 10 minute. Lasam amestecul de carne tocata la frigider pentru o jumatate de ora ca sa se imbine aromele si sa se intareasca putin.
  3. Formam chiftele rotunde, de marimea unei nuci, si le presaram cu putina faina. Le prajim usor 3-4 minute si le scoatem pe hartie de bucatarie.
  4. Pregatim sosul de rosii. Intr-o cratita larga incalzim uleiul la foc mediu si calim ceapa 2-3 minute pana se inmoaie. Adaugam usturoiul si il calim numai o jumatate de minut, altfel se arde si devine amar. Adaugam apoi rosiile, pasta de tomate, zaharul, oregano, boiaua, sarea, piperul si ienibaharul si fierbem sosul aproximativ 10 minute, la foc mic.
  5. Cand sosul este gata adaugam cu atentie chiftelele in cratita cu sos, miscam putin cratita ca acoperim chiftelele cu sos si apoi le fierbem aproximativ 15 minute, pana absorb destul sos. La sfarsit adaugam patrunjelul tocat si oprim focul.
  6. Fierbem spaghetele conform instructiunilor inscrise pe pachet intr-o oala in care am pus aproximativ 4l apa si o lingura de sare. Dupa ce pastele au fiert le strecuram ca sa se scurga bine de apa, le punem in farfurii, punem deasupra chiftele si sos, apoi presaram parmezan ras.

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Chiftele Marinate cu Garnitura de Spaghete
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)