Sirop de Capsuni Reteta Fara Conservanti pentru Iarna

0
3672

Sirop de capsuni pentru iarna. Cum se face siropul de căpșuni

Sirop de capsuni – o bunatate pe care la iarna este necesar sa o avem in camara!

Ce poate sa ne aminteasca mai bine de aroma capsunilor de mult trecute decat un delicios sirop de capsuni, niste capsuni congelate, sau de ce nu, chiar o dulceata de capsuni?

Ei bine, eu vreau sa simt toate acestea in zilele geroase de iarna, asa ca, dupa ce am preparat gem de capsuni si o delicioasa dulceata de capsuni, am pregatit si un sirop insistent de parfumat, iar capsunile care au stat la macerat in zahar le-am pus la congelat in caserole.

Fac de cativa ani reteta de sirop de capsuni pe care v-o prezint astazi si imi place cel mai mult dintre cate retete am incercat pana acum. Cu aceasta reteta obtin un sirop de capsuni concentrat si aromat care imi place foarte mult.

Acest sirop de capsuni este o bautura plina de savoare si prospetime care ne ofera energie din plin. Este usor de pregatit si acasa, insa se poate achizitiona si din magazinele naturiste. Siropul de capsuni este o bautura tonica, remineralizanta si vitaminizanta, este un bun diuretic si laxativ, este antiinflamator, detoxifiant, hipotensiv, bactericid, antihelmintic.

Cum se prepara siropurile naturale acasa?

Siropurile naturale se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete si miere de albine sau zahar. Prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrienti, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor si fructelor.

Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata. In scop medicinal, se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

Cum se prepara siropul de capsuni?

In primul rand spalam cu grija capsunile si le indepartam coditele. In cratita in care urmeaza sa facem siropul asezam straturi alternative dupa cum urmeaza: primul strat este de zahar, apoi adaugam un strat de capsuni, stropim bine pe toata suprafata cu suc de lamaie, apoi adaugam un alt strat de zahar si continuam asa pana cand terminam ingredientele. Ultimul strat este de zahar si trebuie sa acopere foarte bine capsunile.

Tip: Folositi o cratita mai mare. Nu trebuie sa umplem cratita deoarece capsunile vor lasa mult sirop si risca sa dea pe-afara. Acoperiti cratita cu un prosop si lasati asa pana seara (daca faceti operatiunea dimineata) sau pana a doua zi (daca pregatiti siropul seara). Lasam cratita in bucatarie la temparatura camerei, nu la frigider.

A doua zi capsunile vor pluti in sirop. Punem cratita pe aragaz la foc mare supraveghand-o incontinuu si fierbem ingredientele pentru sirop timp de 1-2 minute, dupa care oprim focul. Scoatem capsunile intr-un vas cu o paleta. Fierbem siropul ramas in cratita pana se leaga (are consistenta vascoasa), dupa care turnam siropul in sticle sterilizate.

Sirop de capsuni – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de sirop de capsuni fara conservanti:

  • 2 kg capsuni
  • 2 kg zahar
  • 1 lamaie mare
Ingrediente pentru reteta de sirop de capsuni fara conservanti
Ingrediente pentru reteta de sirop de capsuni fara conservanti

Din cantitatile de ingrediente de mai sus rezulta 2 litri de sirop de capsuni.

Reteta de sirop de capsuni fara conservanti – mod de preparare:

1.Spalam bine capsunile si le curatam de codite.

Spalam bine capsunile si le curatam de codite

2. Taiem capsunile in sferturi sau jumatati (sau le lasam intregi, daca sunt mici).

Spalam si taiem capsunile

3. In cratita in care urmeaza sa facem siropul asezam straturi alternative dupa cum urmeaza: primul strat este de zahar, apoi adaugam un strat de capsuni, stropim bine pe toata suprafata cu suc de lamaie, apoi adaugam un alt strat de zahar.

Asezam straturi alternative de zahar si capsuni

Continuam in acest mod pana cand terminam ingredientele.

Adaugam un strat de capsuni

Ultimul strat este de zahar si trebuie sa acopere foarte bine capsunile. Acoperim cratita si o lasam pana a doua zi in bucatarie, ca sa-si lase capsunile tot sucul. Din cand in cand mai amestecam in cratita.

Ultimul strat este de zahar

A doua zi capsunile vor pluti in sirop.

A doua zi capsunile vor pluti in sirop

4. Punem cratita la foc mare si aducem compozitia de sirop la punctul de fierbere. Lasam siropul sa fiarba 1-2 minute. Scoatem apoi cu o spumiera toate capsunile si le punem intr-o strecuratoare asezata pe un bol pentru a se scurge tot siropul.

Scoatem capsunile si le punem intr-o strecuratoare asezata pe un bol
Tip: Puteti pune capsunile scurse bine pe o tava pe care ati asezat hartie de copt, cu spatiu intre ele. Puneti tava in congelator pentru o ora, pana capsunile sunt aproape inghetate. Dupa o ora adunati capsunile intr-o caserola si le puneti din nou in congelator. Astfel veti avea capsuni congelate pe care le veti folosi alta data, la prajituri, inghetate si alte deserturi.

5. Lasam siropul sa fiarba. Adunam cu grija spuma mai densa de culoare mai deschisa de la suprafata. Atentie, siropul in fierbere oricum face bulbuci! Nu confundati bulbucii siropului cu spuma din reziduuri de zahar, care va avea o culoare mai inchisa. Fierbem siropul pana ce atinge temperatura de 102°C (masurati temperatura cu un termometru de cofetarie). La aceasta temperatura concentratia siropului este de 80%. Daca nu aveti termometru, urmariti ca siropul fierbinte sa se scurga de pe o lingura in fire subtiri. Fierberea siropului dureaza aproximativ 20 minute.

Lasam siropul sa fiarba

6. Puteti sa faceti proba punand putin sirop pe o farfurie rece. Trasati cu degetul o linie prin sirop. Daca spatiul format se mentine, inseamna ca siropul de capsuni este gata!

Punem putin sirop pe o farfurie rece si trasam o linie in sirop
Siropul de capsuni este gata

7. Spalam bine sticlele in care vom pune siropul. Le sterilizam in cuptor la temperatura de 100°C pentru 10 minute.

Spalam si sterilizam in cuptor sticlele pentru sirop

8. Turnam siropul fierbinte in sticlele calde pe care le punem pe o tava metalica, pentru a atenua socul termic.

Turnam siropul fierbinte in sticlele calde

9. Inchidem bine capacele si punem sticlele cu sirop intre prosoape groase pana sunt complet reci, apoi le pastram in camara.

Sirop de capsuni pentru iarna

Cum servim siropul de capsuni

Pentru a prepara o bautura racoritoare diluam acest sirop de capsuni cu apa in proportie de 1:5. De exemplu, pentru un pahar de bautura racoritoare adaugam 40 ml sirop de capsuni si 200 ml apa plata sau apa minerala.

Sirop de Capsuni fara Conservanti pentru Iarna
Sirop de Capsuni fara Conservanti pentru Iarna
Sirop de Capsuni fara Conservanti pentru Iarna

Salvati pe Pinterest

Sirop de Capsuni fara Conservanti pentru Iarna

Alte retete cu capsuni care v-ar putea interesa

Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Dulceata de capsuni intregi cu lamaie

Dulceata de Capsuni Intregi cu Lamaie

Gem de capsuni fara conservanti

Gem de Capsuni fara Conservanti

Compot de capsuni natural, fara conservanti

Compot de Capsuni Natural fara Conservanti

Tort diplomat cu capsuni, piscoturi si frisca – reteta fara coacere

Tort Diplomat cu Capsuni si Piscoturi fara Coacere

Prajitura cu capsuni

Prajitura cu Capsuni

Spuma de capsuni cu frisca

Spuma de Capsuni cu Frisca

Parfait cu iaurt, capsuni si biscuiti de ciocolata

Parfait cu Iaurt, Capsuni si Biscuiti de Ciocolata

Briose cu gem de capsuni

Briose cu Gem de Capsuni

Cheesecake cu capsuni

Cheesecake cu Capsuni

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sirop de Capsuni Reteta fara Conservanti pentru Iarna
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)