Chiftele cu Hrisca si Legume

0
1539

Aceste chiftele cu hrisca si legume le putem face din hrisca fiarta sau inmuiata in apa pana se umfla si infloreste. Cat despre legume, putem folosi orice legume avem la indemana in momentul in care ne hotaram sa le preparam. In acest mod valorificam cantitatile mici de legume care au mai ramas prin frigider.

Pentru a lega compozitia am folosit cartofi fierti si un ou. Eu am ales sa coc aceste chiftele in cuptor, dar se pot si praji. Aceste chiftele cu sunt minunate servite cu un sos de rosii sau alaturi de o salata de sezon. Varianta aceasta de chiftele coapte in cuptor este o alegere minunata pentru cei care tin o cura de slabire sau pentru cei care vor sa manance mai sanatos.

Eu pregatesc destul de des chiftele din legume si m-am gandit sa incerc sa adaug si o cantitate de hrisca la aceste chiftele. Astfel am incercat sa gasesc un mod nou de a consuma hrisca, nu numai la micul dejun.

Hrisca este un aliment intalnit in bucataria multor tari, in special in Rusia, Ucraina, Polonia, Franta. Se poate consuma la micul dejun fiarta cu lapte, sau adaugata in salate si in diferite feluri de mancare cu carne, peste, etc.

Hrisca este bogata in vitaminele E, B1 si B2, dar si in proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, magneziu si fier.

Reteta de chiftele cu hrisca si legume – ingrediente pentru chiftele:

  • 150 gr hrisca fiarta (sau inmuiata 2-3 ore, pana infloreste)
  • 4 linguri ulei
  • 2 cartofi fierti, razuiti
  • 1 dovlecel razuit
  • 1 morcov mare razuit
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, trecuti prin presa de usturoi
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • 3 linguri marar tocat
  • 1 ou
  • 1 varf de cutit piper
  • 1 varf de cutit de praf de ghimbir (optional)
  • 1 varf de cutit de turmeric (optional)
  • sare
  • pesmet (pentru modelarea chiftelelor)
  • 2-3 linguri susan (optional)
Ingrediente pentru reteta de chiftele cu hrisca si legume
Ingrediente pentru reteta de chiftele cu hrisca si legume

 Ingrediente pentru sosul de rosii:

  • 400 gr rosii proaspete (sau o conserva de rosii)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • putin zahar (optional)
Ingrediente pentru sosul de rosii la reteta de chiftele de hrisca si legume
Ingrediente pentru sosul de rosii la reteta de chiftele de hrisca si legume

Reteta de chiftele cu hrisca si legume – mod de preparare:

  1. Alegem hrisca de eventualele impuritati, o spalam bine in cateva ape si o punem la inmuiat in apa rece pentru 2-3 ore. Dupa ce a absorbit apa si s-a umflat, o clatim cu apa si o punem intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de apa. Daca nu avem timp sa lasam hrisca la inmuiat, o fierbem pana se inmoaie. La cantitatea de 150 gr hrisca adaugam aproximativ 400 ml apa.

2. Fierbem cartofii intregi, in coaja. Ii curatam si ii razuim prin razatoarea cu gauri mici. Razuim dovlecelul si morcovul prin razatoarea cu gauri mici. Presaram putina sare peste ele si le lasam 10 minute ca sa-si lase apa, apoi le stoarcem foarte bine. Tocam ceapa marunt si trecem usturoiul prin presa de usturoi. Tocam patrunjelul si mararul.

Compozitia pentru reteta de chiftele de hrisca si legume
Compozitia pentru reteta de chiftele de hrisca si legume

3. Pasam in blender hrisca inmuiata si o punem intr-un bol mare. Adaugam peste ea restul de ingrediente, in afara de pesmet si susan. Framantam bine ingredientele pana obtinem un amestec omogen pentru aceste chiftele cu hrisca.

Chiftele cu hrisca si legume necoapte
Chiftele cu hrisca si legume necoapte

4. Incalzim cuptorul la 180 grade. Punem hartie de copt in tava cuptorului si o ungem cu putin ulei, pentru a ne asigura ca nu se vor lipi chiftelele. Cu mainile unse cu ulei, luam bucati din compozitia de chiftele cu hrisca si modelam chiftelele. Le tavalim prin pesmet sau prin susan (dupa preferinta) si le asezam in tava.

5. Coacem  aceste chiftele cu hrisca si legume in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 35-40 minute, pana se rumenesc.

6. In timpul in care chiftelele sunt in cuptor, pregatim sosul de rosii. Incalzim 2 linguri de ulei intr-o tigaie si calim usturoiul o jumatate de minut, ca sa-si lase aroma. Adaugam rosiile, sarea, piperul si zaharul si fierbem sosul la foc mediu timp de aproximativ 15 minute, pana se ingroasa. Oprim focul si adaugam frunzele de busuioc.

Sos pentru reteta de chiftele cu  hrisca si legume
Sos pentru reteta de chiftele cu hrisca si legume

Servim aceste chiftele cu hrisca si legume impreuna cu sosul de rosii sau cu o salata, dupa preferinta.

Chiftele cu hrisca si legume coapte
Chiftele cu hrisca si legume coapte
Chiftele cu hrisca si legume coapte
Chiftele cu hrisca si legume coapte

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Chiftele cu Hrisca si Legume
Autor
Retete Pentru o Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.