Reteta de chiftele de naut de post este o reteta foarte gustoasa pe care o putem prepara pe tot parcursul anului. Cand nu este perioada de post se pot servi impreuna cu un sos de iaurt racoritor si aromat.
Aceste chiftele de naut de post pot fi un minunat aperitiv impreuna cu o bere rece. Se pot servi ca fel principal cu o garnitura de orez, piure de cartofi, paste sau salata.
Aceste chiftele de naut de post se pot prepara din naut fiert si pasat in blender sau din naut care a stat la inmuiat cu o seara inainte. Am preparat aceste chiftele de multe ori, in ambele moduri. Cel mai mult imi plac chiftelele cu nautul numai inmuiat, fara sa fie fiert. Reteta de astazi am preparat-o cu naut nefiert, doar pus la inmuiat cu o seara inainte in apa rece, in care am pus o lingurita de bicarbonat de sodiu.
Nautul fiert poate fi transformat in piure si combinat cu tahini (pasta de susan), suc de lamaie, ulei de masline si sare se obtine un delicios humus.
Ingrediente pentru reteta de chiftele de naut de post cu iaurt:
- 400 gr naut inmuiat cu o zi inainte
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 cartofi fierti si razuiti prin razatoarea cu gauri mari
- 2 cepe tocate marunt
- 3 fire de ceapa verde tocata marunt
- 2 linguri de faina
- 3 catei de usturoi pisati
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 legatura marar tocat
- 1 legatura patrunjel tocat
- sare
- piper proaspat macinat
- ulei de floarea soarelui pentru prajit
Ingrediente pentru sosul de iaurt:
- 200 gr iaurt gras
- 1 catel de usturoi pisat
- 1 lingura menta tocata
- 1 lingura patrunjel tocat
- coaja rasa de la o lamaie
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de chiftele de naut de post cu iaurt – mod de preparare:
1. Cu o seara inainte punem nautul la inmuiat in apa rece in care am pus o lingurita de bicarbonat.
2. Scoatem nautul intr-o strecuratoare din apa in care a stat la inmuiat, il clatim cu apa de la robinet si il lasam sa se curga bine de apa.
3. Maruntim nautul in blender, in doze, si il punem intr-un bol.
4. Incalzim 3 linguri de ulei intr-o tigaie si calim putin ceapa uscata pana devine lucioasa.
Tip: Daca calim ceapa uscata, chiftele devin mai dulci si nu se mai simte asa de pregnant gustul de ceapa.
5. Adaugam peste nautul maruntit ceapa calita, ceapa verde, cartofii rasi, usturoiul, verdeata, faina, cimbrul, sarea si piperul si framantam compozitia, sa se amestece bine toate ingredientele.
6. Formam chiftelute rotunde si le tavalim prin faina.
7. Incalzim uleiul intr-o craticioara mica si prajim chiftelele, cate putine odata. Prajim cel mult 5 chiftele odata, ca sa nu scada prea mult temperatura uleiului. Le scoatem pe hartie de bucatarie sa se absoarba surplusul de ulei.
8. Pregatim sosul de iaurt. Intr-un bol mic amestecam toate ingredientele pentru sos si amestecam bine. Punem bolul cu sos de iaurt in frigider pentru o jumatate de ora.
Cand nu este perioada de post servim aceste chiftele de naut cu sos de iaurt. Cand postim le putem servi cu o garnitura de piure de cartofi sau orez basmati si salata.