Ciorba de Maruntaie de Miel (Maghirița)

0
10232

Aceasta reteta de ciorba de maruntaie de miel (maghirița sau magiritsa) cu sos de ou si lamaie (avgolemono) este o reteta din bucataria greceasca. Se pregateste cu ocazia zilei de Pasti, in Sambata Mare, impreuna cu mielul pentru a doua zi, si se consuma in seara Invierii, imediat dupa Sfanta Liturghie de la miezul noptii, cand oamenii se intorc de la biserica, fiind prima mancare consumata dupa perioada de post. Aceasta ciorba de maruntaie de miel este binevenita dupa perioada de post deoarece contine legume si maruntaie de miel care nu au grasimi.

Aceasta ciorba de maruntaie de miel se prepara in mai multe variante: cu orez sau fara orez, cu salata verde, etc. In unele parti ale Greciei, in special in Tesalia, maghirița nu este servita ca supa, ci mai degraba ca fricassée, o mancare mai scazuta care contine doar organe si o mare varietate de legume, dar nu ceapa sau orez, asa cum contine reteta traditionala de maghirița. Mie mi-a placut varianta de ciorba de maruntaie de miel cu orez si fara salata verde. Pentru reusita acestei retete este de preferat sa preparam o supa de casa – baza pentru mancaruri sau o supa de oase din cateva oase de miel si legume.

Am mancat aceasta ciorba la un restaurant din Atena, care este renumit pentru faptul ca prepara cea mai buna ciorba de maruntaie de miel. Renumitul bucatar Jamie Oliver a venit special la acest restaurant pentru a afla aceasta reteta!

Ingrediente pentru reteta de ciorba de maruntaie de miel (pentru 5 portii):

  • maruntaiele de la un miel (ficatul, plamanii, inima, rinichii, splina) tocate marunt
  • 100 ml ulei de masline
  • 80 ml vin alb
  • 80 gr orez
  • 1,3 l supa de legume (calda)
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 1 praz (partea alba) tocat rondele subtiri
  • 2 legaturi de ceapa verde (10 fire)
  • 2 legaturi de marar tocat marunt
  • 1 legatura de patrunjel tocat
  • 2 oua
  • 80 ml suc de lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
Ingrediente pentru reteta de ciorba de maruntaie de miel
Ingrediente pentru reteta de ciorba de maruntaie de miel

Mod de preparare:

  1. Spalam bine maruntaiele. Intr-o cratita punem apa sa fiarba si cand apa incepe sa clocoteasca punem maruntaiele si le fierbem 2-3 minute, ca sa iasa sangele din ele. Le spalam din nou, le lasam sa se scurga si sa se raceasca si apoi le tocam bucatele mici.
  2. Curatam prazul, il spalam si il taiem in rondele subtiri. Curatam ceapa uscata si o tocam marunt. Curatam ceapa verde, o spalam si o tocam foarte fin. Oprim partea verde de la cinci cepe si o punem separat intr-un bol. Aceasta cantitate de ceapa verde impreuna cu jumatate din cantitatea de marar se adauga la sfarsit, dupa ce oprim focul, pentru a da ciorbei un surplus de aroma si de prospetime. Spalam mararul si patrunjelul si le tocam marunt.
  3. Intr-o cratita mare incalzim uleiul la foc mic si calim putin, pana se inmoaie, ceapa, prazul, ceapa verde, jumatate din cantitatea de marar. Adaugam maruntaiele tocate si le calim impreuna cu legumele 2-3 minute, ca sa imbibe cu aromele legumelor.
  4. Adaugam vinul si continuam fierberea inca 2-3 minute, pana se evapora alcoolul. Adaugam supa de legume (calda) si punem sarea piperul. Acoperim cratita cu un capac si fierbem ciorba de maruntaie de miel la foc mic, aproximativ o ora.
  5. Adaugam orezul si il lasam sa fiarba aproximativ 10-12 minute. Orezul nu trebuie sa fiarba prea mult, trebuie sa ramana putin tare.
  6. Intre timp, pregatim sosul de ou si lamaie (avgolemono). Intr-un bol batem bine ouale cu o furculita. Adaugam o lingurita de apa pentru a nu se forma prea multa spuma. Turnam incet sucul de lamaie, batand incontinuu.
  7. Cand orezul este fiert, oprim focul si adaugam cozile de la ceapa verde pe care le-am oprit separat, restul din cantitatea de marar si patrunjelul.
  8. Luam cu polonicul lichid din cratita cu ciorba si il turnam foarte incet peste ouale batute cu zeama de lamaie. Turnam in acest mod aproximativ trei polonice de supa, ca sa aducem ouale la o temperatura apropiata de temperatura ciorbei, apoi turnam sosul de ou si lamaie in cratita cu ciorba. Amestecam putin si apoi putem servi.

Ciorba din maruntaie de miel este gata, delicioasa si aromata! Daca ciorba nu se consuma toata, cand o incalzim trebuie sa avem grija sa nu dea in clocot, pentru ca se “taie”.

Ciorba de Maruntaie de Miel (Maghirița)

Ciorba de Maruntaie de Miel (Magiritsa)

Retete pentru masa de Pasti

Pentru masa de Pasti din Duminica Pastelui se pregatesc si alte retete cu carne de miel, pasca, diferite tipuri de cozonac, aperitive pascale, prajituri si fursecuri sau biscuiti.

Va prezentam mai jos retetele noastre preferate pentru masa de Pasti, insa puteti vedea toate retetele de Pasti dand click aici.

Apasati pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta!

Miel la cuptor cu cartofi si sos – reteta greceasca

Miel la Cuptor cu Cartofi si Sos

Ciorba de Miel cu Smantana – reteta romaneasca traditionala

Reteta Ciorba de Miel cu SmantanaOua Vopsite Natural – Cum se Vopsesc Ouale de Pasti – 9 Retete Pas cu Pas

Oua Vopsite Natural - Cum se Vopsesc Ouale de Pasti

Friptura de miel – reteta renumitului bucatar Jamie Oliver

Friptura de Miel - reteta Jamie Oliver

Pulpa de miel la cuptor cu cartofi

Pulpa de Miel la Cuptor cu Cartofi

Miel cu spanac – reteta greceasca

Miel cu Spanac

Iepure la cuptor cu vin si legume

Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide – reteta traditionala pas cu pas

Pasca cu Branza si Stafide

Pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide

Pasca fara Aluat

Cozonac cu nuca si cacao – reteta traditionala pas cu pas

Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac pufos cu rahat si stafide

Cozonac Pufos cu Rahat si Stafide

Cozonac grecesc – reteta traditionala

Cozonac Grecesc - Reteta Traditionala

Prajitura insiropata cu crema de lamaie

Prajitura Insiropata cu Crema de Lamaie

Biscuiti de casa cu unt si portocale – reteta greceasca de PastiBiscuiti de Casa cu Unt si Portocale

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Ciorba de Maruntaie de Miel (Maghirița)
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.