Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

0
78335

Pentru a prepara reteta de iepure la cuptor cu vin si legume trebuie mai intai sa marinam iepurele pentru 24 ore intr-o marinada compusa din vin (rosu sau alb, sec sau demi-sec), otet, ceapa, usturoi, sare, piper, rozmarin si foi de dafin. Este necesar sa marinam carnea de iepure pentru ca aceasta sa se fragezeasca si sa se aromatizeze de la ingredientele folosite pentru marinada.

Carnea de iepure este unul drintre cele mai sanatoase tipuri de carne. Este o carne slaba, nu are colesterol si contine multe minerale cum ar fi potasiu, fier, seleniu si vitamine din grupul B.

Pentru reteta de iepure la cuptor cu vin si legume am folosit un iepure de 2 kg (intreg), ceapa, morcovi, radacina de telina, cartofi, usturoi si vin rosu demi-sec. Gatim iepurele la cuptor la temperatura scazuta (170 grade) pentru 2 ore, acoperit cu hartie de copt si cu folie de aluminiu timp de o ora si jumatate si in ultima jumatate de ora descoperit pentru a se rumeni. Trebuie sa avem grija sa nu se usuce in timpul cat este descoperit, de aceea trebuie sa-l stropim din cand cu lichidul din tava.

Ingrediente pentru reteta de iepure la cuptor cu vin si legume (pentru 6 portii):

  • 1 iepure de 1½-2 kg
  • 250 ml vin alb sau rosu, sec sau demi-sec
  • 4 cepe intregi
  • 2 morcovi taiati rondele
  • 1 radacina de telina taiata felii
  • 8-10 cartofi (sau cati incap in tava)
  • 5-6 catei de usturoi taiat felii
  • 2 foi de dafin + alte 8-10 foi de dafin (cate una pentru fiecare cartof)
  • 3 linguri unt
  • 50 gr cascaval ras
  • 2 linguri ulei de masline (sau alt ulei)
  • 3 linguri rozmarin tocat
  • 1 lingura oregano uscat
  • sare
  • piper proaspat macinat

Ingrediente pentru marinada:

  • 2 litri de apa
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 5 catei de usturoi taiati felii
  • 2 linguri sare
  • 2 linguri otet
  • 10 boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura rozmarin
  • 1 lingurita oregano

Reteta de iepure la cuptor cu vin si legume – mod de preparare:

  1. Pregatim marinada amestecand toate ingredientele pentru marinada si punem iepurele la marinat pentru 24 ore, la frigider. In acest timp avem grija sa il intoarcem de cateva ori ca sa se marineze uniform.
  1. Scoatem iepurele de la marinat, il punem sa se scurga, apoi il uscam cu hartie de bucatarie. Facem cu cutitul cateva gauri in partile cu mai multa carne si introducem bucati de usturoi. Apoi frecam exteriorul si interiorul iepurelui cu sare si piper. Umplem burta iepurelui cu o parte din amestecul de legume si o inchidem cu scobitori.
  1. Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem felii in asa fel incat sa nu le desprindem una de alta, cutitul nu trebuie sa patrunda pana la capat. In acest mod in timpul gatirii cartofii capata un aspect frumos, de “acordeon”. Lasam ceapa intreaga, doar o crestam in 4, taiem morcovii rondele si telina felii subtiri.
  1. Intr-un bol mare amestecam morcovii, telina, 3 catei de usturoi taiati felii si condimentam cu sare, piper si oregano.
  1. Intr-o tava incapatoare asezam un strat de legume si punem iepurele deasupra. Umplem spatiul ramas cu ceapa si cartofi.
  1. Intr-o tigaie sau cratita mica topim untul, adaugam uleiul, sarea, rozmarinul tocat, putin oregano si amestecam bine. Cu acest amestec ungem iepurele pe toate partile, iar restul il turnam peste cartofi.
  2. Adaugam vinul si doua foi de dafin, acoperim iepurele cu hartie de copt si folie de aluminiu si bagam tava la cuptorul incalzit dinainte la 170 grade. Lasam sa se coaca timp de 2 ore. Dupa o ora si jumatate inlaturam folia de aluminiu pentru a se rumeni iepurele si legumele. Pentru a nu se usca carnea, la fiecare 15 minute luam cu o lingura zeama din tava si punem peste iepure.
Iepure cu vin si legume gata de a fi introdus la cuptor
Iepure cu vin si legume gata de a fi introdus la cuptor

9. Cu 10 minute inainte a fi gata iepurele, scoatem tava din cuptor, punem in fiecare cartof o foaie de dafin si presaram deasupra lor cascavalul ras. Bagam din nou tava in cuptor si o mai tinem pana se topeste cascavalul.

Reteta de iepure la cuptor cu vin si legume este gata!

Servim carnea de iepure la cuptor cu garnitura de legume coapte si cu salata de varza prospata sau de muraturi.

Iepure la Cuptor cu Vin si Legume
Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

Iepure la Cuptor cu Vin si Legume

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Iepure la Cuptor cu Vin si Legume
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.