Reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide este preferata de toata lumea – ca si reteta de cozonac cu nuca si cacao – si preparata in special pentru masa de Craciun, Anul Nou si Paste, insa desigur ca nu este nevoie sa asteptam sarbatorile pentru a pregati un cozonac  gustos si aromat!

Pentru un cozonac reusit este necesar sa respectam cateva conditii: faina sa fie de buna calitate si cernuta de 3 ori, toate ingredientele folosite sa fie la temperatura camerei si sa framantam bine cozonacul. Nu folosim albusurile in compozitia aluatului de cozonac deoarece il intaresc. Cozonacul facut numai cu galbenusuri ramane moale si bun chiar si peste o saptamana de la data prepararii.

 

Reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide – ingrediente pentru aluatul de cozonac:

 

  • 1 kg faina de buna calitate
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 300 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 lingura esenta de rom
  • coaja razuita de la o portocala
  • coaja razuita de la o lamaie
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou batut (pentru uns cozonacii)

 

Reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide – ingrediente pentru umplutura de cozonac:

 

  • 250 gr rahat taiat bucati mici
  • 150 gr stafide
  • 2 linguri de rom sau coniac + 2 linguri de apa calduta

 

Reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide – mod de preparare:

 

  1. Cernem faina de 3 ori cu cateva ore inainte de a o folosi, ca sa ia aer si cozonacul sa creasca frumos si sa fie pufos.
  1. Incalzim laptele intr-un vas, punem zaharul, coaja de lamaie si de portocala, esenta de vanilie si esenta de rom si amestecam bine pana se dizolva zaharul.
  1. Intr-un bol frecam galbenusurile cu o lingurita de sare pentru ca sa se accentueze culoarea lor si cozonacul sa aiba o culoare frumoasa.
  1. Pregatim maiaua. Intr-un bol amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina pana se omogenizeaza. O lasam sa isi dubleze volumul.
Maia pentru reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide
Maia pentru reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide
  1. Topim untul si il amestecam cu uleiul.
  1. Punem faina in vasul in care framantam cozonacii si facem in mijloc o gropita in care punem maiaua si galbenusurile, amestecand cu o lingura. Incorporam si laptele, turnand putin cate putin pana il terminam.
  1. Framantam cozonacul energic cu palmele si cu pumnii aproximativ 30 minute. Succesul unui cozonac pufos consta in framantat. In timpul framantarii luam cu mana si incorporam cate putin din amestecul de unt si ulei, pana il terminam. In acest mod untul se incorporeaza bine in aluat.
  1. Acoperim aluatul cu o folie pentru alimente peste care punem un prosop gros. Este important ca in camera sa fie cald tot timpul pentru ca aluatul sa creasca frumos. Lasam aluatul sa creasca aproximativ o ora.
  1. Punem stafidele intr-un bol cu romul sau coniacul si 2 linguri de apa calduta, ca sa se inmoaie. Le lasam la inmuiat pana creste cozonacul, apoi le strecuram si le punem pe hartie de bucatarie ca sa se absoarba umezeala.
  1. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 4 portii egale. Punem pe masa de lucru putin ulei. Luam cate o portie de aluat si o intindem cu mana pana obtinem o foaie de aluat de marimea tavii de cozonac.
  1. Peste fiecare foaie intinsa punem cate un sfert din cantitaea de rahat si stafide, in mod uniform. Rulam foile si le impletim cate doua.
  1. Ungem formele de cozonac cu putin unt, le tapetam cu hartie de copt pe care o ungem putin cu unt si asezam cozonacii in forme. Ii lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, in aceeasi incapere incalzita.
  1. Dupa ce au crescut, ungem cozonacii cu oul batut si ii presaram cu zahar. Ii punem in cuptorul incalzit dinainte la 180 grade (foc mediu) si ii coacem aproximativ 45 minute. In primele 25 minute nu deschidem usa cuptorului pentru ca scade temperatura si cozonacii nu mai cresc.
Cozonac pufos cu rahat si stafide - gata de copt
Cozonac pufos cu rahat si stafide – gata de copt

Tip: Coacem cozonacii pe trepta de jos a cuptorului ca sa nu se arda deasupra.

  1. Verificam daca cozonacii sunt copti cu o scobitoare sau cu lama unui cutit subtire. Daca nu se lipeste aluat, inseamna ca sunt gata.

 

Lasam cozonacii in tava 2-3 minute, apoi ii scoatem si ii acoperim cu hartie de copt si cu un prosop curat. Nu ii taiem imediat. Trebuie sa-i lasam sa se raceasca aproximativ o ora, apoi ii putem taia.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Cozonac Pufos cu Rahat si Stafide
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)