Miel la Cuptor cu Cartofi si Sos

0
374

Miel la cuptor cu cartofi si sos de ulei de masline, mustar, lamaie, plante aromatice si condimente – o reteta de miel la cuptor fraged, suculent si delicios din bucataria greceasca! Friptura de miel la cuptor suculenta si plina de savoare, cu o crusta minunata si carne frageda in interor, insotita de cartofi moi si aromati care vor cucerii toti invitatii la masa!

Mielul la cuptor cu cartofi este o mancare hranitoare si satioasa, ideala pentru masa de Pasti. Cu aceasta reteta veti descoperi toate secretele necesare pentru a gati cea mai buna friptura de miel la cuptor!

Aceasta reteta de miel la cuptor necesita organizare si o buna planificare, totusi gatirea lenta face diferenta si rabdarea noastra va fi rasplatita la maximum!

Miel la cuptor – secretele pregatirii celui mai bun miel la cuptor

Primul lucru pe care NU trebuie sa il faceti este sa spalati carnea de miel! Carnea de miel nu se spala, ci se sterge cu un prosop de hartie inainte de a o gati.

Cumparati diferite parti ale mielului (umar, coaste si pulpa) pentru un raport mai echilibrat de grasime si oase si pentru varietate in gust. Este de preferat sa nu dezosati carnea de miel deoarece gustul este ascuns in oase.

Este bine sa-i mentionati macelarului ca vreti sa gatiti carnea de miel la cuptor astfel incat sa taie bucatile de marime corespunzatoare.

Folositi rozmarin sau cimbru din belsug pentru a obtine o aroma placuta. Este de preferat ca plantele aromatice sa fie proaspete pentru ca au un miros mult mai intens si diferit fata de cele uscate. De asemenea, nu faceti economie la sare si piper!

Daca vreti mai multa aroma si intensitate, puteti sa faceti cu un cutit cateva crestaturi in carnea de miel si sa adaugati cativa catei de usturoi feliati, sare si piper macinat si/sau frunze de rozmarin.

In afara de cartofi, carnea de miel mai poate fi gatita si cu alte legume precum ciuperci, morcovi, sparanghel, anghinare, broccoli, cartofi dulci sau bucati de radacina de telina.

Urmatorul pas, daca ati ales sa gatiti carnea de miel la cuptor cu cartofi, este sa taiati cartofii in bucati de marime medie. Cartofii se pot pune in tava impreuna cu carnea de miel inca de la inceputul coptului, in stare cruda, sau pot fi caliti intr-o tigaie cu ulei si adaugati in tava cu miel pe parcurs, la aproximativ o ora si jumatate dupa ce punem mielul la cuptor.

Marinada pentru carne de miel la cuptor

Inainte de a coace mielul la cuptor turnam peste carnea de miel sosul pregatit special in acest scop. Va sugerez sa faceti un amestec din  ulei de masline, suc si coaja rasa de lamaie, oregano uscat, mustar, o lingurita de sare, o lingurita de piper macinat si boabe de piper.

Urmatorul pas – foarte important – este „masajul”! „Masati” si frecati foarte bine carnea de miel cu amestecul pe care vi l-am sugerat mai sus si lasati-o 20-30 de minute pentru a absorbi aromele.

Miel la cuptor – secrete pentru coacerea corecta. Preparare friptura de miel la cuptor. Miel la cuptor timp de coacere. Cat se tine friptura de miel la cuptor

Mai intai pornim si preincalzim cuptorul la 200°C (foc mediu spre mare).

Va sugerez sa coaceti mielul intr-o tava pentru cuptor cu capac, dar daca din orice motiv nu doriti, il ​​puteti pune intr-o tava pentru cuptor adanca, acoperit cu hartie de copt si cu folie de aluminiu.

Mielul la cuptor devine moale si suculent dupa aproximativ 2 ore de copt (acest interval de timp este valabil pentru 1,5 kg de carne). In ultima jumatate de ora descoperim mielul si il lasam sa se rumeneasca si sa dobandeasca o crusta crocanta si delicioasa. Daca mielul nostru are mai mult de 1,5 kg trebuie gatit mai mult timp (adaugati o ora de copt si 300 ml de apa pentru fiecare kilogram de carne suplimentar).

Ingrediente:

  • 2 ½ kg carne de miel
  • 12 cartofi (aproximativ 1,5 kg)
  • 1 ceasca ulei de masline
  • 3 linguri mustar dulce
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • 1 lingura boabe de piper de diferite culori (negru, alb, verde, rosu)
  • 2 lingurite piper negru macinat
  • sucul si coaja de la 2 lamai
  • 4 foi de dafin
  • 1 lingura oregano uscat
  • crengute de oregano proaspat
  • crengute de cimbru proaspat
  • crengute de rozmarin proaspat
  • frunze de menta proaspata
  • ardei iute uscat (sau fulgi de ardei sau boia de ardei iute)
  • 1 cana de apa
Ingrediente pentru reteta de miel la cuptor cu cartofi
Ingrediente pentru reteta de miel la cuptor cu cartofi

Cum se face friptura de miel la cuptor cu cartofi

Cum preparam cartofii

  1. Pregatim mai intai un sos pentru friptura de miel la cuptor. Punem intr-un castron uleiul de masline, sucul si coaja rasa de lamaie, oregano uscat, mustarul, o lingurita de sare, o lingurita de piper macinat si boabele de piper. Amestecam ingredientele batand bine cu un tel de sarma pana compozitia se aseamana la consistenta cu smantana.

Amestecam intr-un castron uleiul de masline, sucul si coaja de lamaie, oregano uscat, mustarul, o lingurita de sare, o lingurita de piper macinat si boabele de piper

2. Curatam, spalam si taiem cartofii in 4 sau 6 bucati. Cartofii foarte mari pot fi taiati si in 8 bucati. Transferam cartofii pe rand, cati ne incap deodata, in vasul cu ingredientele lichide si amestecam bine.

Taiem cartofii si ii transferam in vasul cu ingredientele lichide

3. Transferam cartofii din bolul cu sos intr-o tava de copt adanca.

Transferam cartofii intr-o tava de copt adanca

4. Adaugam cateii de usturoi feliati, crengutele de oregano, cimbru, rozmarin si frunzele de menta.

Adaugam cateii de usturoi feliati, crengutele de oregano, cimbru, rozmarin si frunzele de menta

Cum preparam carnea de miel – cum se prepara carnea de miel la cuptor

  1. Preincalzim cuptorul la 200°C pe elementele de incalzire (caldura sus si jos), fara ventilatie. Punem carnea de miel peste stratul de cartofi. Putem pune bucata de carne de miel intreaga sau putem taia mielul in portii. Facem incizii in carnea mielului si adaugam cu degetele sare, piper macinat si frunze de rozmarin proaspat (sau rozmarin uscat).

Punem carnea de miel peste stratul de cartofi

2. Ungem carnea de miel cu amestecul de ingrediente lichide cu care am uns si cartofii, “masand” usor carnea. Daca timpul ne permite, lasam carnea de miel cu sos pentru 20-30 minute. Daca mai ramane sos, il punem peste cartofi. La final, adaugam in tava o cana de apa.

Ungem carnea de miel cu amestecul de ingrediente lichide cu care am uns si cartofii

Cum coacem mielul la cuptor

Acoperim tava cu hartie de copt si apoi cu folie de aluminiu, inchizand bine in jurul tavii pentru a se etansa bine. Coacem mielul cu cartofi la cuptor o ora la 200°C fara ventilatie (caldura sus si jos), pe treapta de jos a cuptorului.

Acoperim tava cu hartie de copt si apoi cu folie de aluminiu

Coboram temperatura cuptorului la 180°C si continuam sa gatim mielul cu cartofi aproximativ 2 ore, pana cand carnea este fiarta si rumenita deasupra si cartofii se inmoaie, absorbind aproape tot lichidul din tava. In ultima jumatate de ora descoperim tava, setam cuptorul pe ventilatie sau pe functia grill, si lasam carnea de miel si cartofii sa se rumeneasca deasupra.

Tip: Trebuie sa fim destul de atenti cand scoatem folia de aluminiu deoarece, daca am inchis-o bine si nu sunt goluri, exista riscul de a ne arde de la aburul care ramane in interiorul tavii in timpul coacerii.

Cu ce servim mielul la cuptor cu cartofi

Servim mielul la cuptor cu cartofi insotit de tzatziki, de o salata verde sau de o salata greceasca.

In ceea ce priveste bautura, mielul la cuptor se combina frumos cu un vin alb bogat in textura si corp, invechit in butoaie de stejar, sau cu un vin rosu vechi.

Miel la Cuptor cu Cartofi

Miel la Cuptor cu Cartofi

Miel la Cuptor cu Cartofi

Miel la Cuptor cu Cartofi

Retete de miel

Mai jos puteti vedea si alte retete cu carne de miel, precum si retetele de tzatziki si de salata greceasca (reteta originala). Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Friptura de Miel – Reteta Jamie OliverFriptura de Miel - reteta Jamie Oliver

Pulpa de miel la cuptor cu cartofi

Pulpa de Miel la Cuptor cu Cartofi

Stufat de miel – reteta traditionala la cuptor cu usturoi verde impletit

Stufat de miel

Miel cu spanac – reteta greceasca

Miel cu Spanac

Ciorba de miel cu smantana – reteta romaneasca traditionala

Reteta Ciorba de Miel cu Smantana

Ciorba de maruntaie de miel (maghirița) – reteta greceasca traditionala pentru masa de Pasti

Ciorba de Maruntaie de Miel (Maghirița)

Tzatziki – sos cu iaurt, castraveti si usturoi

Tzatziki Sos cu Iaurt si Castraveti

Salata greceasca – reteta originala

Reteta de salata greceasca

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Miel la Cuptor cu Cartofi si Sos
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.