Legume Umplute la Cuptor – Gemista – Reteta Greceasca Pas cu Pas

0
1576

Legume umplute (rosii, ardei, vinete, dovlecei) la cuptor cu garnitura de cartofi – cea mai buna reteta greceasca de legume umplute cu orez, stafide si plante aromatice! Numite in limba greaca “gemista” (cuvant care inseamna “umplute”), aceste legume la cuptor (de obicei ardei si rosii) sunt unul dintre cele mai populare feluri de mancare fara carne din Grecia, o mancare usoara, de post, simpla dar foarte gustoasa, cu orez, sos de rosii, garnitura de cartofi si aroma de menta proaspata. Este o mancare de care nu te plictisesti usor – o poti manca si 3 zile la rand si savoarea ei iti va ramane in memorie!

Reteta greceasca de legume umplute la cuptor – gemista

Reteta de legume umplute la cuptor (rosii, ardei, vinete si alte legume umplute) este reteta greceasca preferata in timpul verii. Reteta pe care o vom prezenta mai jos este reteta greceasca originala, preparata atat de marii bucatari ai Greciei si servita in toate restaurantele si tavernele grecesti, cat si de gospodine in viata de zi cu zi.

Gospodinele din Grecia au dus reteta de legume umplute la rangul de stiinta. Uneori din necesitate si alteori din dorinta de experimentare, ele servesc cele mai gustoase legume umplute la masa familiei, dupa ce si-au adus propria lor contributie la desavarsirea acestui fel de mancare traditional.

Reteta de legume umplute la cuptor se prepara pe tot parcursul anului dar in special vara, cand legumele proaspete se gasesc din belsug in piete si la supermarket. In zilele toride de vara, cand caldura este coplesitoare, legumele umplute la cuptor sunt un fel de mancare usor si racoritor, care se mananca cu placere la temperatura camerei sau chiar rece, direct de la frigider.

Grecii din insulele Marii Egee spun ca cele mai bune legume umplute sunt cele de a doua zi! De aceea aceasta mancare se prepara mereu in cantitati mari, pentru ca neaparat trebuie sa ramana pentru a doua zi. Desigur, nimeni nu rezista legumelor umplute proaspete, deoarece gustul si aroma lor sunt extraordinare!

Legumele umplute se pot servi ca aperitiv sau ca fel principal la masa de pranz sau la cina. Se servesc insotite de branza, constituind astfel o masa satioasa si gustoasa.

Legume Umplute la Cuptor - Gemista
Legume Umplute la Cuptor – Gemista

Legume umplute la cuptor – toate secretele retetei grecesti originale

Va prezentam mai jos toate secretele acestei retete pentru a va bucura de aceasta experienta culinara in confortul casei Dvs., fara a fi nevoie sa asteptati concediul in Grecia pentru a manca aceste legume umplute grecesti. Urmand reteta de mai jos, veti obtine cu siguranta gustul autentic al acestui fel de mancare grecesc!

Legume Umplute la Cuptor - Gemista

1. Rosiile

Alegeti rosii cu pulpa groasa, fara mult suc si seminte. Cand scoateti miezul rosiilor, asigurati-va ca lasati suficienta pulpa in jur pentru a le mentine forma umpluta dupa gatit.

2. Ardeii

Ardeii umpluti sunt necesari, cel putin 2-3 bucati, dar evitati sa tocati ardei in umplutura. Toata tava cu legume umplute va capata aroma de ardei prajit. Ardeiul tocat din umplutura va acoperi gustul celorlalte legume si singurul gust care va ramane este cel al ardeiului.

3. Scoaterea miezului din legume

Fiti foarte atenti cand deschideti rosiile, ardeii si toate celelalte legume pe care doriti sa le umpleti. Daca rupeti sau strapungeti legumele, veti pierde toata savoarea lor. Veti obtine o mancare de legume umplute care, in loc sa ramana la final doar cu sos de rosii si ulei, va avea in tava un strat de umplutura cu orez. Astfel, se pierd gustul si consistenta suculenta al umpluturii si efortul va fi irosit.

4. Echilibrul ingredientelor din umplutura

Umpleti fiecare leguma cu proportii egale de ingrediente – umplutura trebuie sa fie uniforma si echilibrata in fiecare leguma umpluta. Imaginati-va ca fiecare leguma pe care o umpleti are toate aromele de care are nevoie in timpul gatirii.

5. Aromele dominante

Aromele care ar trebui sa predomine sunt dulceata rosiilor si aroma de menta. Acestea trebuie simtite la fiecare inghititura, indiferent daca gustati rosii umplute, vinete sau ardei.

6. Stafidele – ingredient-cheie

Nu omiteti stafidele din umplutura. Veti vedea ca nimeni nu le va observa. In schimb, vor observa un echilibru intre dulce si acru care face ca umplutura sa fie divina!

Stafide

7. Semintele de pin

Combinatia de seminte de pin si stafide va face aceasta umplutura deosebit de gustoasa si nu vei mai face vreodata alta reteta de legume umplute la cuptor!

Seminte de pin

8. Umplutura bogata in legume si plante aromatice

Cel mai mare secret al acestor legume umplute la cuptor este umplutura bogata in legume si plante aromatice. Daca doriti sa umpleti alte legume in afara de rosii si ardei – cum ar fi dovlecei sau vinete – pastrati-le pulpa si adaugati-o tocata marunt in umplutura. Exista insa o exceptie, asa cum am mentionat anterior – ardeiul – care daca se adauga tocat in umplutura va domina umplutura si va conferii mancarii un gust amar.

Umplutura trebuie sa fie suculenta, gustoasa si bogata in legume si plante aromatice. Folositi dovlecel ras, pulpa de vinete tocata si ceapa din belsug pentru a indulci umplutura.

9. Orezul

Orezul folosit la aceasta reteta de legume umplute este orezul Carolina, renumit pentru calitatile sale in mancarurile gatite: aroma, savoare si textura. Acest orez este foarte des folosit in bucataria greceasca, gospodinele avandu-l mereu in casa.

Orez Carolina
Orez Carolina

Daca este gatita corect, umplutura pentru aceste legume la cuptor se va coace foarte bine fara insa ca orezul sa se inmoaie excesiv si sa devina lipicios.

Secretul ca sa nu se lipeasca orezul Carolina este sa il clatiti bine intr-o strecuratoare sub jet de apa pentru a indeparta tot amidonul de la suprafata. Stoarceti apoi o lamaie peste orezul spalat si amestecati orezul pentru ca zeama de lamaie sa se distribuie uniform.

Nu folositi orez galben cu bob lung prefiert (parboiled) pentru ca acest orez a fost procesat. Prin procesare, orezul si-a pierdut gustul si capacitatea de a absorbi lichidele din legumele umplute. Daca il folositi, veti obtine o tava cu cele mai banale si fara de gust legume umplute pe care le-ati mancat vreodata!

Daca nu aveti orez Carolina, folositi un orez cu caracteristici asemanatoare (de exemplu, orez pentru risotto) sau orez brun, care este mai sanatos, dar si mult mai gustos decat orezul galben cu bob lung prefiert (parboiled).

10. Sosul din tava

La final, dupa coacerea in cuptor, in tava cu legume umplute trebuie sa ramana un sos gros de rosii si ulei. Sosul de rosii cu ulei de masline trebuie sa fie bogat, dar legumele sa-l absoarba in mare parte si sa nu ramana apa in tava. Acesta este marele secret al acestei retete: legumele sa absoarba aproape tot sosul din tava in timpul coacerii.

Extra-tip din insula Paros

Gospodinele din insula Paros obisnuiesc sa puna in tava cu legume umplute si cateva frunze de vita de vie sau cateva sarmalute facute din frunze de vita de vie si umplutura pentru legume. Gustul lor este extraordinar si confera o aroma aparte acestor legume umplute.

Legume Umplute la Cuptor – Gemista – Reteta Greceasca Pas cu Pas (video)

Ingrediente pentru reteta greceasca de legume umplute la cuptor – gemista:

  • 6 rosii mari coapte si ferme (2 kg)
  • 3 vinete (1 kg)
  • 3 ardei grasi verzi (400 gr)
  • 1 dovlecel ras grosier (200 gr)
  • 8 cartofi (1 kg)
  • 10 linguri orez Carolina (180 gr)
  • 2 cepe tocate (400 gr)
  • 1 ceasca ulei de masline (240 ml)
  • 5 linguri seminte de pin (optional)
  • 5 linguri stafide negre (90 gr)
  • 1 legatura patrunjel tocat (30 gr)
  • 1 legatura menta proaspata tocata (30 gr)
  • 2 linguri pesmet (sau paine prajita si fărâmițată) (15 gr)
  • 1 lingura zahar (15 gr)
  • zeama de la o lamaie (optional)
  • sare
  • piper proaspat macinat
Ingrediente pentru reteta greceasca de legume umplute la cuptor - gemista
Ingrediente pentru reteta greceasca de legume umplute la cuptor – gemista

Reteta greceasca de legume umplute la cuptor – gemista – mod de preparare:

Pregatim legumele pentru umplut

1.Spalam toate legumele si le deschidem.

Taiem cate 1 felie (capac) din fiecare rosie (capacul trebuie sa ramana unit cu rosia, nu il separam complet). Scoatem miezul cu o lingura, avand grija sa lasam putina pulpa in coaja rosiilor ca sa nu se deschida cand le vom umple si le vom coace in cuptor.

Scoatem miezul rosiilor

2. Presaram fiecare rosie cu putina sare si putin zahar.

Presaram fiecare rosie cu putina sare si putin zahar

3. Punem rosiile intr-o tava cu partea taiata in jos, ca sa isi lase lichidul.

Punem rosiile intr-o tava

4. Taiem 1 felie (capac) la baza ardeilor si indepartam semintele si partea lor alba.

Taiem 1 felie (capac) la baza ardeiului si indepartam semintele si partea lor alba

5. Taiem pe lung o felie subtire din vinete. Curatam putin cozile vinetelor fara insa sa le taiem complet.

Taiem pe lung o felie subtire din vinete

6. Scoatem miezul vinetelor cu ajutorul unei linguri.

Scoatem miezul vinetelor

Pregatim umplutura pentru legume

1. Pasam intr-un blender miezul de la cele 5 rosii impreuna cu o rosie intreaga (decojita).

Maruntim miezul rosiilor
Pasam rosiile

2. Punem orezul intr-o strecuratoare si il spalam foarte bine sub jet de apa rece.

Spalam orezul

3. Stoarcem o lamaie peste orezul spalat si amestecam orezul pentru ca zeama de lamaie sa se distribuie uniform.

Stropim orezul cu zeama de lamaie

4. Radem dovlecelul pe razatoarea cu gauri mari.

Radem dovlecelul

5. Tocam marunt miezul vinetelor.

Tocam miezul de vinete

6. Tocam marunt cele doua cepe.

Tocam ceapa

7. Tocam marunt patrunjelul si menta.

Tocam patrunjelul si menta

8. Intr-o tigaie adanca incalzim jumatate din uleiul de masline (120 ml) si calim ceapa tocata 2-3 minute.

Calim ceapa

9. Adaugam dovlecelul ras si miezul de vinete tocat si le calim 2-3 minute, pana se inmoaie.

Adaugam dovlecelul ras si miezul de vinete tocat

10. Adaugam orezul, semintele de pin si stafidele si amestecam.

Adaugam orezul, semintele de pin si stafidele

11. Turnam deasupra jumatate din cantitatea de rosii pasate si o lingura de apa. Pastram jumatate din cantitatea de rosii pasate pentru finalul retetei.

Adaugam jumatate din cantitatea de rosii pasate

12. Condimentam cu sare si piper si fierbem legumele timp de 5 minute.

Condimentam cu sare si piper si fierbem legumele timp de 5 minute

13. Luam umplutura de pe foc si adaugam patrunjelul si menta tocate marunt.

Adaugam patrunjelul si menta

14. Amestecam si lasam umplutura sa se raceasca putin. Umplutura trebuie sa fie destul de suculenta cand umplem legumele.

Umplutura pentru legume

Asamblarea si coacerea legumelor umplute

1. Pregatim sosul de rosii. Intr-un castron batem restul de rosii pasate cu restul de ulei de masline. Condimentam cu sare si piper.

Pregatim sosul de rosii

2. Umplem fiecare leguma pana la 3/4, pentru ca orezul se va umfla cand va fierbe. Punem capacele la legume si punem legumele umplute intr-o tava pentru cuptor adanca.

Umplem legumele si le punem in tava

3. Curatam cartofii, ii spalam, ii taiem in 4 sau in 6 bucati si ii adaugam printre legumele umplute din tava.

Adaugam cartofii printre legumele din tava

4. Adaugam sosul de rosii peste legumele din tava.

Adaugam cu o lingura sosul de rosii peste legumele din tava

5. La final, amestecam pesmetul (sau painea prajita faramitata in blender) cu zaharul si presaram peste legumele din tava.

Presaram pesmetul amestecat cu zahar

6. Coacem legumele in cuptorul preincalzit la 180°C (pe elementele de incalzire, caldura sus si jos), acoperite cu hartie de copt si folie de aluminiu pentru primele 60 minute.

Acoperim tava

7. Dupa o ora scoatem hartia de copt si folia de aluminiu si continuam coacerea pentru inca 30 minute.

Coacem legumele umplute la cuptor

Cum servim legumele umplute

Legumele umplute la cuptor se servesc calde sau reci. Sunt chiar mai gustoase a doua zi, la temperatura camerei, insotite de branza feta picanta, de xynomizithra din Insulele Ciclade (o branza greceasca acra facuta din lapte de capra sau de oaie, drojdie si sare) sau de Xygalo Siteias din insula Creta (o branza greceasca moale produsa din lapte de capra, din amestec de lapte de capra cu lapte de oaie, sau numai din lapte de oaie, cu o textura foarte densa, bogata si cremoasa si un gust usor acrisor).

Legume Umplute la Cuptor - Gemista
Legume Umplute la Cuptor - Gemista
Legume Umplute la Cuptor - Gemista
Legume Umplute la Cuptor - Gemista
Legume Umplute la Cuptor - Gemista

Salvati pe Pinterest!

Legume Umplute la Cuptor - Gemista - Reteta Greceasca Pas cu Pas
Legume Umplute la Cuptor – Gemista – Reteta Greceasca Pas cu Pas

Alte retete de legume la cuptor

Vinete umplute la cuptor – Imam Bayildi – reteta turceasca pas cu pas

Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca

Ardei umpluti cu carne tocata la cuptor

Ardei Umpluti cu Carne Tocata la Cuptor

Ardei umpluti cu branza la cuptor

Ardei Umpluti cu Branza la Cuptor

Rosii umplute cu quinoa si ciuperci

Rosii Umplute cu Quinoa si Ciuperci

Dovlecei umpluti cu carne la cuptor

Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor

Ciuperci umplute cu pui si legume

Ciuperci umplute cu pui si legume

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Legume Umplute la Cuptor - Gemista - Reteta Greceasca
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)