Friptura de miel pe care am gatit-o pentru masa de Pasti a fost delicioasa! Carnea a fost foarte frageda si gustoasa, desfacandu-se cu usurinta de pe os. Am preparat aceasta friptura de miel dupa o reteta a renumitului bucatar Jamie Oliver.
Reteta de friptura de miel are cateva secrete care dau carnii o savoare deosebita. Din ceapa pe care o punem in tava si din zeama care ramane dupa ce friptura este gata, impreuna cu o lingura de amidon alimentar (sau faina), se face un sos pe care il servim impreuna cu friptura de miel. Alt amanunt care completeaza gustul desavarsit al acestei retete de friptura de miel este o mica cantitate de menta amestecata cu putin zahar brun si otet. Acest sos si acest dressing de menta servite impreuna cu friptura de miel incanta papilele gustative. Servim friptura de miel cu o garnitura de cartofi la cuptor si o cu salata.
Este bine sa pregatim carnea pentru friptura de miel in seara dinaintea zilei in care vrem sa o gatim. Inlaturam grasimea de prisos, spalam carnea si o uscam bine cu hartie de bucatarie. O condimentam cu sare si piper. Pisam usturoiul si il amestecam cu frunzele de rozmarin si cu uleiul. Facem 10 crestaturi in carne si introducem cate 2 boabe de piper si cate putin din amestecul de usturoi, ulei si rozmarin in fiecare crestatura. Ungem apoi toata suprafata carnii cu restul de amestec de usturoi, ulei si rozmarin. Impachetam ermetic carnea in hartie de copt si o tinem la frigider pana in momentul cand vrem sa o gatim. Este de preferat sa pregatim carnea cu o seara inainte deoarece se patrunde mai bine cu aromele condimentelor. Astfel facem si economie de timp, fiind mult mai usor a doua zi sa pregatim friptura de miel.
Ingrediente pentru reteta de friptura de miel (reteta Jamie Oliver):
Ingrediente pentru friptura:
- o pulpa de miel de 2,5 kg
- 100 ml ulei
- 100 ml vin alb
- 6 catei de usturoi
- 3 cepe
- 20 boabe de piper
- 15 gr rozmarin
- 2-3 fire de cimbru proaspat
- 1 lingura de amidon alimentar (sau faina)
- 30 grame menta proaspata
- 3 linguri de otet
- 1 lingurita zahar brun
- 1 lingura de mustar dulce
- 1 lingura de miere
- sare
- piper proaspat macinat
Ingrediente pentru garnitura de cartofi:
- 1½ kg cartofi
- 50 ml ulei
- 4 catei de usturoi zdrobiti
- sucul de la o portocala mica
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 lingurita mustar dulce
- 2-3 fire de rozmarin
- 50 ml apa
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de friptura de miel (Jamie Oliver) – mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 170 grade (foc mediu).
- Pregatim carnea asa cum am aratat la inceputul retetei. Mai scriu inca o data modul de preparare, ca sa va fie mai usor sa-l cititi. Inlaturam grasimea de prisos, spalam carnea si o uscam bine cu hartie de bucatarie. O condimentam cu sare si piper. Pisam usturoiul si il amestecam cu frunzele de rozmarin si cu uleiul. Facem 10 crestaturi in carne si introducem cate 2 boabe de piper si cate putin din amestecul de usturoi, ulei si rozmarin in fiecare crestatura. Ungem apoi toata suprafata carnii cu restul amestecului de usturoi, ulei si rozmarin.
- Curatam cepele, le taiem in patru si le asezam in tava in care pregatim friptura de miel (este foarte important). Asezam carnea peste bucatile de ceapa. Adaugam vinul si invelim ermetic tava cu hartie de copt si apoi cu folie de aluminiu.
- Introducem tava in cuptor si gatim mielul cu ceapa timp de doua ore si jumatate.
- Pregatim garnitura de cartofi la cuptor. Curatam cartofii si-i taiem in bucati mari.
- Punem o oala cu apa sa fiarba si cand clocoteste punem cartofii si ii fierbem 10 minute. Ii strecuram si ii punem intr-o tava. Presaram peste cartofi sare si piper, fruzele de rozmarin si patru catei de usturoi zdrobiti cu lama unui cutit lat.
- Intr-un bol mic amestecam cu telul de sarma mustarul, sucul de portocala, sucul de lamaie, uleiul si apa. Turnam amestecul peste cartofii din tava si ii intoducem la cuptor (sub tava cu friptura) pentru aproximativ o ora si jumatate, pana se rumenesc.
- Dupa ce au trecut doua ore si jumatate de cand friptura de miel este in cuptor, scoatem tava si inlaturam folia de aluminiu. Scurgem tot lichidul din tava intr-o craticioara mica si il pastram pentru a pregati sosul. Adaugam in tava cu friptura 200 ml apa, apoi ungem carnea cu un amestec facut din o lingura de mustar si o lingura de miere.
- Introducem din nou tava in cuptor si o mai tinem aproximativ 20-25 minute, pana cand friptura se rumeneste frumos.
- Cand friptura este gata, scoatem carnea pe un platou si o acoperim ermetic cu hartie de copt.
- Diluam o lingura de amidon alimentar (sau de faina) in putina apa rece si il amestecam cu ceapa, cu tot lichidul din tava si cu lichidul cu grasime pe care l-am oprit mai devreme in craticioara. Fierbem amestecul la foc mediu pana se ingroasa. Daca sosul este prea gros mai adaugam putina apa fiarta, pana sosul are consistenta care ne place. Strecuram sosul printr-o strecuratoare si presam cu lingura pana trece tot sosul. Punem apoi sosul intr-un bol sau in sosiera.
- Cu putin inainte de a servi friptura de miel, tocam menta si o amestecam intr-un bol cu trei linguri de otet si o lingurita de zahar brun.
Servim friptura de miel cu garnitura de cartofi, sos, dressing de menta si o salata.