Stufat de Miel – Reteta Traditionala la Cuptor cu Usturoi Verde Impletit

0
437

Reteta de stufat de miel este preparata de Pasti, dar nu numai. Stufatul de miel este o mancare, prin prisma ingredientelor, simbol al primaverii. Acest stufat de miel se bazeaza pe abundenta verdeturilor primavaratice si, bineinteles, pe carnea de miel.

Termenul de stufat provine din limba greaca (“stufaton”), intalnindu-se si in italiana drept “stufato”, si inseamna “tocana”. Aceasta mancare inabusita, pregatita fie pe plita, sub capac, fie la cuptor, in vase bine inchise, se poate pregati atat din carne de miel cat si din carne de pui, iepure sau carne de vitel. Pentru stufat se aleg bucati de carne mai slaba. Bucatile de carne se rumenesc pe ambele parti in ulei, apoi se gatesc lent, impreuna cu legume verzi (dintre care nu lipsesc ceapa verde si usturoiul verde), un pahar de vin si mirodenii alese cu grija, acestea din urma dand specificul local si national.

Prepararea acestui stufat de miel lasa loc initiativei si fanteziei la alegerea diverselor verdeturi de primavara cum ar fi leurda, stevia, macrisul sau loboda si bineinteles, ceapa verde si usturoiul verde fara de care nu am avea stufat.

Traditional, batranii impleteau usturoiul si ceapa verde in coronite sau colacei si asa le puneau in stufat. Probabil simboliza ceva, dar obiceiul s-a pierdut.

Cele mai bune bucati de carne de miel pentru stufat sunt coastele, gatul si spinarea. Fiind foarte frageda, carnea de miel nu necesita un timp atat de lung de gatire (precum carnea de vita). Astfel, sufatul de miel se prepara destul de repede, mai intai in tigaie si apoi la cuptor. Daca ovina e ceva mai batrana (berbecut sau oaie) va trebui prelungit timpul de coacere. In toate cazurile se recomanda marinarea carnii peste noapte, fie doar cu sare, piper si putin ulei de masline si frunze de rozmarin, fie cu marinade acide mai elaborate: cu vin, mustar, suc de lamaie, etc. Carnea marinata astfel este mult mai frageda si mai aromata.

Cu ce se serveste stufatul de miel

Mamaliga nu trebuie sa lipseasca, fiind jumatatea ce face intregul delicios. Se pot face si alte garnituri cu care se poate servi stufatul: orez basmati, piure de cartofi, cartofi natur, paste simple, salata de cruditati de sezon, paine de casa.

Stufat de Miel – Reteta Traditionala la Cuptor cu Usturoi Verde Impletit – reteta video pas cu pas

In videoclipul de mai jos puteti vedea un scurt rezumat al acestei retete sau puteti citi in continuare toate etapele prepararii retetei de stufat de miel, cu explicatii detaliate si fotografii la fiecare pas.

Ingrediente pentru reteta de stufat de miel:

  • 1 kg carne de miel
  • 50 ml ulei + 1 lingura
  • 100 ml vin rosu sec (sau vin alb sec)
  • 1 ceapa uscata
  • 5 legaturi ceapa verde (20 fire)
  • 4 legaturi usturoi verde (12-15 fire)
  • 350 ml suc de rosii
  • 200 ml apa fierbinte
  • 1 legatura leurda (optional)
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • sare
  • piper proaspat macinat

Carne de miel pentru stufat

Ingrediente pentru reteta de stufat de miel

Ingrediente marinada pentru carnea de miel:

  • 2 linguri ulei de masline
  • sucul de la o lamaie
  • 2-3 crengute de rozmarin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • piper boabe

Ingrediente marinada carne de miel

Cum se prepară stufatul de miel:

1.Incepem marinarea carnii de miel (pregatim marinada pentru miel) cu o seara inainte de a gati reteta de stufat de miel. Eliminam cat mai mult din grasimea pe care o are carnea de miel. Portionam carnea in bucati potrivite. Le asezam intr-un bol si le asezonam cu sare, piper proaspat macinat, frunze de rozmarin si cateva boabe de piper. Ungem bine bucatile de carne cu ulei de masline. Turnam sucul de lamaie, amestecam bine bucatile de carne in marinada si le lasam la rece pana a doua zi dimineata. Uleiul de masline are o aciditate tipica ce ajuta la marinarea carnii.

Este de preferat sa punem bucatile de carne impreuna cu marinada intr-o punga. Legam punga bine si o intoarcem de cateva ori cat sa imprastiem lichidul peste toate bucatile de carne. Lasam carnea peste noapte la frigider, in punga pusa intr-un vas sau o tavita.

Carne de miel in marinada

Carne de miel in punga cu marinada

2. Scoatem vasul cu carnea de miel din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a ne apuca de gatit. Este important ca bucatile de carne sa ajunga incet la temperatura ambientala inainte de a fi prajite. Luam fiecare bucata de carne si o uscam de lichid tamponand-o cu hartie de bucatarie.

Carne de miel marinata

3. Curatam si spalam ceapa uscata si o tocam marunt. Curatam ceapa si usturoiul verde si le uscam bine cu hartie de bucatarie. Tocam rondele partea alba si cea verde deschis a cepei si usturoiului verde si le punem intr-un bol mic. Tocam si punem separat frunzele de la ceapa verde si de la usturoi. Ele urmeaza sa fie adaugate in mancare la un alt moment decat partea alba. Spalam mararul si patrunjelul si le tocam marunt. Spalam frunzele de leurda, le tocam si le punem separat intr-un bol.

Tocam ceapa uscata, ceapa verde, usturoiul verde, leurda, patrunjelul si mararul si impletim coronite de usturoi verde

4. Din cateva frunze de usturoi verde impletim cateva coronite.

Coronite de usturoi verde

5. Incalzim cuptorul  la 180 grade. Incingem la foc mediu o tigaie incapatoare si adaugam jumatate din cantitatea de ulei. Rumenim carnea de miel adaugand in tigaie cateva bucati deodata. Daca am pune multe bucati in tigaie in acelasi timp, temperatura ar scadea foarte mult si carnea ar incepe efectiv sa fiarba in sucul propriu. In acest caz, nu se va mai crea acea frumoasa crusta la suprafata.

Rumenim carnea de miel

6. Pe masura ce bucatile de carne se rumenesc, le scoatem intr-o tava adanca, potrivita pentru cuptor. Aceasta tava poate fi un vas de ceramica, de sticla termorezistenta, o cratita de fonta, ideal ar fi sa aiba si capac.

Punem carnea de miel intr-o tava pentru cuptor

7. Dupa ce terminam cu rumenirea carnii, adaugam restul uleiului in aceeasi tigaie (fara sa o spalam). Adaugam imediat ceapa uscata tocata marunt si o calim timp de un minut.

Calim ceapa uscata tocata marunt

8. Adaugam partea alba de la ceapa verde si usturoiul verde, presarand de la inceput un praf de sare. Reducem focul si calim ceapa si usturoiul pana cand se inmoaie, rondelele incepand sa se desfaca si sa devina pe alocuri translucide.

Adaugam partea alba de la ceapa verde si usturoiul verde tocate

9. Dupa ce s-a inmuiat ceapa crestem temperatura si adaugam vinul. Eu am folosit un vin rosu robust. Daca preferati, puteti folosi un vin alb sec. Lasam stufatul sa fiarba rapid pana cand vinul se evapora complet.

Adaugam vinul

10. Dupa ce s-a evaporat vinul adaugam sucul de rosii. Lasam stufatul sa dea intr-un clocot bun apoi oprim focul.

Adaugam sucul de rosii

11. Adaugam frunzele de la ceapa verde si usturoiul verde pastrate deoparte si asezonam sosul dupa gust cu sare si piper.

Adaugam frunzele de la ceapa verde si usturoiul verde

12. Turnam sosul deasupra bucatilor de carne rumenite si, in cazul in care nu s-a format suficient sos sa le acopere, completam cu putina apa fierbinte.

Turnam sosul deasupra bucatilor de carne rumenite

13. Acoperim bine vasul (ideal este sa avem un capac, in caz contrar putem sigila vasul cu folie de aluminiu). Introducem vasul cu stufat de miel in cuptorul preincalzit la 180 grade. Continuam gatirea pana cand carnea devine foarte frageda. In cazul meu, acest lucru a durat 1 ora si 30 minute.

Acoperim vasul si coacem stufatul de miel

14. Cat timp carnea se gateste in cuptor, calim foarte putin coronitele de usturoi verde intr-o tigaie in care am adaugat ultima lingura de ulei de pe lista ingredientelor. Nu e nevoie de  mai mult de 20-30 de secunde pe fiecare parte, doar cat sa se inmoaie putin.

Calim foarte putin coronitele de usturoi verde

15. Cand carnea de miel este suficient de frageda descoperim vasul si adaugam coronitele de usturoi verde deasupra stufatului.

Adaugam coronitele deasupra stufatului

16. Ridicam temperatura la 190 grade si mai tinem tava in cuptor inca 8-10 minute, cat sa se rumeneasca putin deasupra.

Coacem stufatul de miel inca 8-10 minute

17. Scoatem tava cu stufat din cuptor. Descoperim vasul si luam cu grija coronitele. Presaram peste stufat leurda, patrunjelul si mararul tocate. Amestecam, punem din nou capacul si lasam sa se mai raceasca putin, timp de 10-15 minute, inainte de servire.

Presaram peste stufat leurda, patrunjelul si mararul tocate

Putem profita de acest ragaz ca sa preparam o garnitura. La stufatul de miel se potriveste foarte bine mamaliga, dar la fel de bine se poate servi stufatul cu o garnitura de orez basmati, piure de cartofi, paste, paine de casa sau o salata de sezon.

Stufat de miel

Stufat de miel

Retete de Pasti traditionale

Mai jos puteti vedea si alte retete de Pasti traditionale (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).

Pentru a vedea toate retetele de Pasti click aici.

Ciorba de miel cu smantana

Reteta Ciorba de Miel cu Smantana

Pulpa de miel la cuptor cu cartofi

Pulpa de Miel la Cuptor cu Cartofi

Drob de pui

Drob de pui

Pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide

Pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide

Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide

Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide

Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac pufos cu rahat si stafide

Cozonac Pufos cu Rahat si Stafide

Cozonac fara framantare cu rahat si stafide

Cozonac fara framantare cu rahat si stafide

Oua vopsite natural – cum se vopsesc ouale de Pasti

Oua Vopsite Natural - Cum se Vopsesc Ouale de Pasti

Oua umplute – retete simple si rapide

Platou oua umplute. Oua umplute ornate. Aranjament oua umplute

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Stufat de Miel - Reteta Traditionala la Cuptor cu Usturoi Verde Impletit
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.