Reteta de cozonac cu nuca si cacao este una dintre cele mai apreciate retete de cozonac. Cozonacii – fie simpli, fie umpluti cu nuca si cacao, mac, rahat, stafide sau ciocolata – sunt nelipsiti de la mesele de Craciun, Anul Nou si Paste.

Daca pana acum nu v-ati incumetat sa faceti cozonac acasa de teama ca nu va va reusi, acum este momentul ideal sa incercati pentru ca reusita cozonacilor este garantata! Am testat aceasta reteta de cozonac cu nuca si cacao de nenumarate ori si cozonacii au fost excelenti de fiecare data! Tot ce aveti de facut este sa respectati intocmai reteta de mai jos si veti obtine cei mai pufosi si gustosi cozonaci cu nuca si cacao pe care i-ati mancat vreodata! Aveti nevoie doar de un pic de timp si de… pofta de cozonac! Procesul este usor, dar necesita rabdare deoarece cozonacii trebuie bine framantati si au nevoie de timp ca sa creasca.

Reteta de cozonac cu nuca si cacao – ca orice alta reteta de cozonac – are cateva secrete. Un cozonac reusit depinde de calitatea fainii, de timpul de framantare si de un cuptor care coace bine.

Toate ingredientele folosite la reteta de cozonac cu nuca trebuie sa fie la temperatura camerei.

Un alt amanunt extrem de important: faina trebuie cernuta de 2-3 ori de la o inaltime mai mare, ca sa prinda aer. Astfel vom obtine un cozonac cu nuca si cacao bine crescut si pufos.

Desigur ca secretele unui cozonac cu nuca si cacao reusit nu se opresc aici. Le veti descoperi in continuare, in etapele retetei de cozonac cu nuca si cacao prezentata mai jos si la reteta de cozonac cu rahat si stafide.

Reteta de cozonac cu nuca si cacao – ingrediente pentru aluat (pentru 2 cozonaci mari):

  • 1 kg faina de buna calitate
  • 500 ml lapte
  • 300 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ou batut (pentru uns cozonacii)

Reteta de cozonac cu nuca si cacao – ingrediente pentru umplutura:

  • 250 gr nuca macinata
  • 100 gr zahar
  • 5 albusuri de ou batute spuma
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingura esenta de rom

Reteta de cozonac cu nuca si cacao – mod de preparare:

  1. Cernem faina de 3 ori cu cateva ore inainte de a o folosi, pentru a lua aer. Cernerea si aerarea fainii ajuta cozonacii sa creasca frumos si sa fie pufosi.
  1. Incalzim laptele intr-un vas, punem zaharul, coaja de lamaie si de portocala, esenta de vanilie si esenta de rom si amestecam bine pana se dizolva zaharul.
  1. Intr-un bol, frecam galbenusurile cu sarea. In acest mod galbenusurile prind o culoare mai accentuata de galben si cozonacul va avea o culoare frumoasa.
  1. Topim untul si il amestecam cu uleiul.
  1. Pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam pana se omogenizeaza. O lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Maia pentru cozonac
Maia pentru cozonac (dupa ce a fost lasata la crescut si si-a dublat volumul)
  1. Punem faina in vasul in care framantam cozonacii, iar in mijloc punem maiaua si galbenusurile si amestecam cu o lingura. Incepem sa turnam laptele si il incorporam putin cate putin pana il terminam.
Ingrediente cozonac: faina si maia
Adaugam maiaua in faina pentru cozonaci
Ingrediente cozonac: faina, maia si galbenusuri de ou
Adaugam si galbenusurile
  1. Cu multa rabdare framantam cozonacul energic cu palmele si cu pumnii aproximativ 30 minute. Succesul unui cozonac cu nuca pufos consta in framantat. In timpul framantarii adaugam in aluatul pentru cozonaci, putin cate putin, amestecul de unt si ulei pana il terminam, astfel untul si uleiul se incorporeaza bine in aluat.
  1. Dupa ce am terminat de framantat cozonacul, il acoperim cu membrana pentru alimente si cu un prosop gros. Il punem la dospit intr-un loc cald.
Aluatul de cozonac dupa ce a fost framantat
Aluatul de cozonac dupa ce a fost framantat

Tip: Este important ca in camera sa fie tot timpul cald pentru ca aluatul sa creasca frumos.

Aluatul de cozonac dupa ce a dospit la cald
Aluatul de cozonac dupa ce a dospit la cald (1)
Aluatul de cozonac dupa ce a dospit la cald (2)
Aluatul de cozonac dupa ce a dospit la cald (2)
  1. Folosim timpul in care creste aluatul pentru a pregati umplutura pentru acest cozonac cu nuca si cacao. Batem albusurile spuma, adaugam treptat peste ele 100 gr zahar si continuam sa batem pana obtinem o spuma tare.
Umplutura pentru cozonaci: albusuri de ou & zahar
Umplutura pentru cozonaci: albusuri de ou si zahar batute pana obtin consistenta unei spume
  1. Peste albusurile batute spuma adaugam nucile macinate, 3 linguri de cacao si o lingura de esenta de rom. Amestecam usor, incorporand ingredientele putin cate putin pentru ca umplutura de cozonac sa isi pastreze consistenta pufoasa.
Umplutura pentru cozonac cu nuca si cacao
Umplutura pentru cozonac cu nuca si cacao: albusuri de oua batute cu zahar, nuci macinate, cacao, esenta de rom
Umplutura cozonac cu nuca si cacao
Umplutura cozonac cu nuca si cacao
  1. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Punem pe masa de lucru putin ulei. Luam cate o portie de aluat si o intindem cu mana sau cu ajutorul unui sucitor pana obtinem o foaie de aluat de marimea tavii de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa adaugam cate un sfert din umplutura de nuci si o distribuim uniform pe toata suprafata foii. Rulam foile si le impletim cate doua.
Aluat de cozonac cu nuca si cacao
O foaie de aluat de cozonac unsa cu compozitia de nuca si cacao
Aluat de cozonac umplut cu nuca si cacao
Rulam foaia de aluat de cozonac umpluta cu compozitia de nuca si cacao
Impletim cate doua foi de aluat de cozonac umplute cu nuca si cacao
Impletim cate doua foi de aluat de cozonac umplute cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao impletit
Cozonac cu nuca si cacao impletit
  1. Ungem formele de cozonaci cu putin unt si le tapetam cu hartie de copt pe care o ungem cu putin unt. Punem cozonacii in forme si ii lasam sa creasca, in aceeasi incapere incalzita, pana isi dubleaza volumul.

Tip: Daca tavile de cozonac sunt prea mici pentru cozonacii pe care i-am facut, putem desface cozonacii si taia cate 2 bucati din capetele fiecarui rulou, dupa care impletim din nou cele doua rulouri. Capetele rezultate se pot coace separat intr-o tava mai mica, rezultand un excelent mini-cozonac trandafir.

Dupa ce au crescut cozonacii, ii ungem cu un ou batut si ii presaram cu zahar.

cozonac-cu-nuca-si-cacao-necopt-in-tava

  1. Punem cozonacii in cuptorul incalzit dinainte la 180 grade (foc mediu) si ii coacem aproximativ 45 minute. In primele 25 minute nu deschidem usa cuptorului ca sa nu scada temperatura.

Tip: Coacem cozonacii pe treapta de jos a cuptorului ca sa nu se arda deasupra.

Verificam daca cozonacii sunt copti introducand o scobitoare (daca nu se lipeste aluatul de ea inseamna ca sunt gata). Lasam cozonacii 2-3 minute in tava, apoi ii scoatem si ii invelim in hartie de copt peste care punem un prosop. Avem cel mai bun si mai pufos cozonac cu nuca si cacao!

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Cozonac cu Nuca si Cacao - Reteta Pas cu Pas
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)