Placinta cu Spanac de Post

0
12375

Placinta cu spanac de post, cu o umplutura cu gust bogat si o crusta crocanta, care ne aminteste de placinta cu spanac de post a bunicilor noastre! O reteta simpla si gustoasa, potrivita in perioadele de post ortodox sau daca v-ati decis sa adoptati un stil de viata vegan sau vegetarian.

Placinta cu spanac este minunata la pranz, la cina sau intr-o caserola pentru pauza de pranz de la serviciu. Umplutura este bogata si gustoasa, combinatia de spanac, ceapa, praz si verdeata este foarte potrivita. Foile de aluat devin crocante la copt si imbraca delicios placinta noastra.

Aceasta placinta cu spanac este facuta cu un aluat de placinta preparat in casa. Acest aluat de placinta se prepara usor, din faina, apa calduta, ulei, otet si sare. Este mai economic si mai dietetic fata de aluatul de placinta din comert.

Putem prepara aluatul si cu o zi inainte de a prepara placintele. Il punem la frigider intr-un bol, acoperit cu membrana (folie) pentru alimente si in ziua urmatoare intindem foile pentru placinta. Este chiar de preferat! Foile se intind mai usor si devin mai crocante la copt.

Chiar daca nu ati mai facut vreodata aluat de placinta, incercati si nu veti regreta! Foile se intind usor si veti fi foarte multumiti de rezultat!

Facand acasa propriul nostru aluat de placinta putem controla cantitatea de grasime din aluat si nu ne mai ingrijoram de numarul caloriilor si de calitatea si prospetimea ingredientelor folosite. Cu toate acestea, daca preferati, puteti pregati aceasta placinta cu spanac si cu foi din comert subtiri.

Cand nu este perioada de post putem sa pregatim placinte cu spanac in combinatie cu branza si cu alte tipuri de aluat, asa cum am aratat la reteta de placinta cu spanac si branza si aluat de foietaj sau la reteta de placinte cu spanac si branza cu aluat preparat cu iaurt si unt.

Placinta cu Spanac de Post – reteta video pas cu pas

  

Ingrediente pentru reteta de placinta cu spanac de post

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr faina de buna calitate
  • 250 ml apa calduta
  • 3-4 linguri de ulei de masline + ulei pentru uns foile
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 linguri de otet
  • 1 lingurita de sare
Ingrediente pentru aluatul de placinta cu spanac de post
Ingrediente pentru aluatul de placinta cu spanac de post

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg spanac (curatat si bine spalat)
  • 50 ml ulei
  • 100 gr ceapa
  • 2 fire de praz (numai partea alba)
  • 2-3 catei de usturoi
  • 6 fire de ceapa verde
  • 3 linguri de gris
  • 2 legaturi de marar
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita piper
Ingrediente pentru umplutura de placinta cu spanac de post
Ingrediente pentru umplutura de placinta cu spanac de post

Mod de preparare pentru reteta de placinta cu spanac de post:

  1. Preparam mai intai aluatul. Punem sarea si praful de copt peste faina si le cernem intr-un lighenas sau intr-un bol mai mare. Facem in mijloc o gropita si punem uleiul, otetul si apa.

Punem sarea si praful de copt peste faina si le cernem intr-un lighenas sau intr-un bol mai mare. Facem in mijloc o gropita si punem uleiul, otetul si apa.

2. Amestecam ingredientele luand putin cate putin din faina pana o incorporam pe toata. Framantam bine si, daca aluatul este prea tare, mai adaugam putina apa calda pana obtinem un aluat de placinta fin si de o consistenta potrivita. Punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu folie pentru alimente si il punem la frigider pentru o jumatate de ora. Nu este neaparat nevoie sa-l tinem la frigider, putem sa lasam aluatul sa se “odihneasca” si la temperatura camerei, dar il tinem mai mult timp.

Amestecam ingredientele luand putin cate putin din faina pana o incorporam pe toata. Framantam bine si, daca aluatul este prea tare, mai adaugam putina apa calda pana obtinem un aluat de placinta fin si de o consistenta potrivita.

3. Pregatim umplutura pentru placinta. Curatam spanacul de cozi si il spalam bine in mai multe ape. Il scurgem bine de apa si rupem frunzele in bucati mai mici. Curatam ceapa uscata, prazul si ceapa verde si le tocam marunt. Spalam mararul si patrunjelul si le tocam marunt.

Curatam spanacul de cozi si il spalam bine in mai multe ape. Il scurgem bine de apa si rupem frunzele in bucati mai mici. Curatam ceapa uscata, prazul si ceapa verde si le tocam marunt. Spalam mararul si patrunjelul si le tocam marunt.

4. Incalzim uleiul intr-o tigaie incapatoare si calim ceapa, prazul si ceapa verde pana se inmoaie.

Incalzim uleiul intr-o tigaie incapatoare si calim ceapa, prazul si ceapa verde pana se inmoaie

5. Adaugam spanacul in doze si il calim pana isi reduce volumul. Punem sarea si piperul si continuam calirea pana se evapora lichidul pe care il lasa.

Adaugam spanacul in doze si il calim pana isi reduce volumul. Punem sarea si piperul si continuam calirea pana se evapora lichidul pe care il lasa.

6. Oprim focul, adaugam mararul, patrunjelul si grisul si amestecam bine.

Oprim focul, adaugam mararul, patrunjelul si grisul si amestecam bine

7. Mutam compozitia intr-un bol si o lasam sa se raceasca complet.

Mutam compozitia intr-un bol si o lasam sa se raceasca complet

8. Ne intoarcem la aluatul nostru si pregatim foile pentru placinta. Punem putina faina pe masa si modelam aluatul intr-un sul pe care il impartim in 8 bucati egale.

Impartim aluatul in bucati, in functie de cate foi vrem sa obtinem pentru reteta pe care o facem

9. Facem din fiecare bucata de aluat cate o bila.

Din fiecare bucata de aluat modelam o bila

10. Presaram faina pe o farfurie si punem bilele de aluat. Le acoperim cu folie alimentara sau cu un prosop curat, ca sa nu se usuce pana le intindem.

Presaram faina pe o farfurie si asezam bilele de aluat

11. Putem sa intindem fiecare bila de aluat intr-o foaie subtire, putin mai mare decat tava in care coacem placinta. Asezam in tava, una peste alta, 4 foi pe care le-am uns pe fiecare cu ulei. Aceasta este una dintre metode, cea mai grea. Dar, ca sa scutim timp si efort, intindem mai intai bucatile de aluat in foi mai mici. Le ungem bine pe fiecare dintre ele cu ulei si le stivuim cate patru pe o farfurie. Acoperim farfuria cu folie alimentara si o punem la frigider. Intindem in acelasi mod si celelalte 4 bucati de aluat in 4 foi, le ungem pe fiecare cu ulei si le punem pe o alta farfurie. Acoperim farfuria cu folie alimentara si o punem si pe aceasta la frigider.

12. Pregatim cele doua foi de placinta. Scoatem prima farfurie cu cele 4 foi si le asezam pe masa de lucru. Le intindem cu un sucitor gros sau cu mana intr-o dimensiune putin mai mare decat tava noastra. Pentru ca are suficient ulei, foaia se intinde foarte usor. Aceasta este foaia de jos. In timpul coacerii foile se vor separa.

13. Ungem bine cu ulei o tava rotunda cu diametrul de 30 cm si asezam foaia de aluat pe care am pregatit-o. Foaia trebuie sa depaseasca putin marginile tavii.

Ungem bine cu ulei o tava rotunda cu diametrul de 30 cm si asezam foaia de aluat pe care am pregatit-o. Foaia trebuie sa depaseasca putin marginile tavii. 

14. Asezam umplutura in tava si o nivelam intr-un strat uniform. 

Asezam umplutura si o nivelam intr-un strat uniform

15. Punem deasupra cealalta foaie de aluat pe care am facut-o din celelalte patru foi, acoperind umplutura. Ungem bine placinta cu ulei, avand grija sa ungem si marginile care imbraca peretii tavii. Adunam marginile si le rasucim modeland o bordura.

Punem deasupra cealalta foaie pe care am facut-o din celelalte patru foi, acoperind umplutura. Ungem bine placinta cu ulei, avand grija sa ungem si marginile care imbraca peretii tavii. Adunam marginile si le rasucim modeland o bordura.

16. Taiem placinta cu spanac in bucati si o stropim cu putina apa rece.

Taiem placinta cu spanac in bucati si o stropim cu putina apa rece

17. Coacem placinta cu spanac in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de o ora, pana cand se rumeneste frumos. Timpul de coacere poate fi ceva mai lung, depinde si de cuptor.

Placinta cu Spanac de Post

Servim aceasta placinta cu spanac calda sau rece. Este la fel de buna!

Placinta cu Spanac de Post

Placinta cu Spanac de Post

Placinta cu Spanac de Post

Placinta cu Spanac de Post

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Placinta cu Spanac de Post
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.