Oua Vopsite Natural – Cum se Vopsesc Ouale de Pasti
Ιn fiecare an, de Paști, in mod traditional in Joia Mare vopsim ouale in rosu. Aflati toate secretele pentru pregatirea oualor pentru vopsit si pentru fierberea, vopsirea, lustruirea si decorarea oualor pentru a avea la masa de Paști cele mai frumoase oua de Pasti!
Vopsirea naturala a oualor de Pasti ne preocupa tot mai mult in ultimii ani, in incercarea de a preveni efectele nedorite ale colorantilor chimici. Una dintre cele mai populare metode de a obtine oua rosii de Pasti este de a vopsi ouale cu vopsele din comert, insa exista o multitudine de metode naturale de vopsire a oualor de Pasti care ne ajuta sa obtinem oua vopsite de Pasti in mod natural, fara chimicale si adaosuri nesanatoase. Rezultatul difera in functie de ingredientele si de tehnicile folosite, insa metodele si ingredientele prezentate mai jos pot rivaliza cu succes cu cele mai bune vopsele de oua din comert.
Aflati in continuare toate secretele vopsirii perfecte a oualor de Pasti cu vopsea naturala de oua din ingrediente la indemana oricui!
Traditia vopsirii oualor de Pasti
Vopsirea oualor de Pasti este unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale Paștelui crestin. Originea lui pare sa fie in Asia Centrala si de acolo a „calatorit” in Europa si la crestinii de pretutindeni.
In folclor, oul simbolizeaza nasterea vietii si a creatiei, in timp ce culoarea lor rosie se datoreaza simbolismului sangelui pe care Hristos l-a varsat cand era pe Cruce.
Potrivit traditiei, oul simbolizeaza viata si – asa cum se sparge oul in timpul procesului de ciocnire – tot astfel se sparge si mormantul lui Hristos din care a inviat.
Oua Vopsite Natural – Cum se Vopsesc Ouale de Pasti (video)
In videoclipul de mai jos puteti vedea un rezumat rapid al acestui articol, sau puteti continua sa cititi instructiunile detaliate (cu fotografii la fiecare pas si fotografii ale rezultatului final) pentru pregatirea oualor pentru vopsit (spalarea si degresarea oualor), albirea oualor cu coaja bej-maronie, fierberea oualor inainte de vopsire, metode de vopsire a oualor de Pasti cu ingrediente naturale (sfecla rosie, turmeric/curcuma, varza rosie, coji de ceapa uscate, flori de hibiscus, orez si coloranti alimentari, carmin), diferite tehnici de vopsire a oualor (cu servetele colorate, hartie creponata, vopsirea oualor cu ciorap si frunze sau flori).
Pregatirea oualor pentru vopsit. Cu ce se spala ouale inainte de vopsire. Cu ce se degreseaza ouale pentru vopsit
- Pentru a obtine o culoare uniforma este de preferat sa alegem oua cu coaja alba. Ouale albe capata o culoare aprinsa din colorantii rosii naturali, in timp ce ouale bej-maronii capata o culoare profunda, purpurie. In cazul in care nu gasiti oua cu coaja alba, exista o modalitate de a albi coaja oulor bej-maronii pe care o vom prezenta putin mai jos.
- Nu vopsiti oua proaspete pentru ca atunci cand sunt proaspete, ouale nu se curata usor. Cumparati oua vechi de 7-10 zile.
- Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca le pastrati la frigider, scoateti-le si lasati-le un timp ca sa ajunga la temperatura camerei. Astfel, vom evita schimbarile bruste de temperatura si coaja oualor nu va crapa in timpul fierberii.
- Examinati fiecare ou in parte unul cate unul pentru a observa enetuale denivelari si fisuri. Vopsim numai ouale care sunt in perfecta stare.
-
Curatam ouale cu o perie moale, cu un burete de vase sau cu o carpa si cu o solutie de apa cu detergent de vase pentru a indeparta orice forma de murdarie, apoi le clatim cu o solutie de apa cu otet. Ouale trebuie sa fie perfect curate inainte de a le fierbe.
Cum albim ouale bej-maronii
Daca nu avem la indemana oua cu coaja alba, exista o modalitate usoara si rapida de a le decolora pentru a obtine oua cu coaja alba pe care sa adere culoarea frumos si uniform cand le vopsim cu metode naturale.
Punem ouale intr-un vas si turnam apa peste ele cat sa le acopere. Adaugam o lingura de sare si 4 linguri de otet. Fierbem ouale timp de aproximativ 5 minute. Vom observa ca un strat subtire din coaja oului tinde sa se curete.
Dupa ce ouale s-au racit putin, atat cat este necesar ca sa le putem tine in mana, le curatam cu un burete de vase nou. Cu ajutorul partii abrazive a buretelui indepartam straturile superficiale care contin pigmentul maro. Oul astfel curatat este mult mai deschis la culoare decat era initial. La final, clatim fiecare ou sub jet de apa si il uscam cu un servetel.
Cum se fierb ouale de Pasti – sfaturi pentru vopsirea oualor de Pasti
- Pentru a fierbe ouale de Paști punem apa rece intr-o cratita incapatoare, cu fundul gros. Asezam uniform o carpa moale de bumbac (sau un prosop) pe fundul cratitei. Panza ajuta la prevenirea spargerii oualor.
- Punem ouale in cratita cu apa unul langa altul, intr-un singur strat si nu prea aglomerate.
- Punem cratita pe aragaz la foc mare si o acoperim cu capac. Cand apa a inceput sa clocoteasca, ca sa nu se sparga ouale la fiert, micsoram temperatura si le lasam sa fiarba la foc mic. In acest mod ouale nu se misca si nu se lovesc de peretii cratitei, protejand astfel coaja oualor. Fierbem ouale timp de 10 minute.
- Fierberea oualor in felul in care va descriu este mai corecta pentru ca oul pastreaza fraged albusul fiert si isi mentine o textura mai frumoasa dupa ce fierbe in acest mod. Ouale fierte (tari) in mod normal au nevoie de 10 minute pentru a fierbe.
- Folosim intotdeauna o lingura de otet in apa in care fierbem ouale. Otetul nu numai ca dezinfecteaza ouale, ci si intareste coaja oualor.
- Dupa ce ouale au fiert, lasam cratita pe aragaz acoperita cu capac timp de 20 de minute, apoi scoatem ouale fierte unul cate unul si le punem pe un prosop sa se usuce bine si sa se raceasca.
- Dupa ce le-am vopsit si s-au uscat de apa, stergem ouale cu un servetel de hartie moale sau cu o carpa din bumbac inmuiata in ulei sau in untura. Ouale isi vor pastra astfel stralucirea si culoarea. Purtati manusi in aceasta etapa pentru a evita transferul de culoare de la oua pe maini.
- Pentru a obtine o culoare si mai intensa, punem peste noapte ouale vopsite in frigider.
- Fierberea oualor de Paști se poate face din Miercurea Mare si continuam vopsirea oualor in Joia Mare, conform traditiei.
Curatarea vasului in care vopsim ouale de Pasti
Pentru a curata cratita dupa vopsirea oualor vom avea nevoie de otet alb si de bicarbonat de sodiu. Folosindu-le, frecam restul de vopsea cu un burete si clatim foarte bine cu apa rece.
Vopsirea naturala a oualor de Pasti. Cu ce se vopsesc ouale de Pasti natural. Culori naturale pentru vopsit oua
Exista mai multe metode naturale de a vopsi ouale de Pasti. Aceste metode se bazeaza pe utilizarea legumelor si a plantelor care nu contin coloranti artificiali.
Cea mai cunoscuta dintre toate metodele alternative de vopsire a oualor de Pasti este vopsirea cu frunze de ceapa si sfecla rosie, insa putem vopsi ouale si cu alte ingrediente. In functie de culoarea pe care dorim sa o aiba ouale noastre de Pasti, folosim tehnici si ingrediente diferite.
Pentru a vopsi natural ouale de Pasti putem folosi ingrediente naturale pentru vopsit oua, cu ajutorul carora putem obtine oua vopsite intr-o multitudine de culori:
- Rosu: sfecla rosie, foi de ceapa rosie, vin rosu, suc de rodie, zmeura, carmin
- Rosu-caramiziu: 3-4 linguri de boia de ardei fiarta 30 minute
- Roz: sfecla rosie, pulbere din fructe de Aronia
- Verde: frunze de spanac, urzici, patrunjel, rozmarin, menta
- Galben: turmeric (curcuma), musetel, morcovi, coaja de mar, coaja de lamaie sau de portocale, flori de galbenele, coada soricelului
- Portocaliu: morcovi, coji de ceapa alba
- Albastru: frunze de varza rosie
- Negru/violet: flori de hibiscus, flori de violete
- Maro: foi de ceapa rosie si alba, boabe de ienupar, fenicul, ceai negru, cafea macinata, frunze de nuc
Metode de vopsit oua natural
Va prezentam mai jos cele mai reusite metode de vopsire a oualor de Pasti cu vopsea de oua naturala.
1. Oua vopsite cu sfecla rosie
Ingrediente:
- ouale pe care dorim sa le vopsim
- 3-4 cesti de radacina de sfecla rosie
- 2 linguri de otet
- apa
Cum se vopsesc ouale cu sfecla rosie:
Radem radacina de sfecla rosie pe razatoarea cu gauri mari.
Fierbem sfecla rosie rasa cu doua linguri de otet si cu apa.
Dupa ce sfecla a fiert, punem ouale in cratita cu apa in care a fiert sfecla. Dupa ce apa incepe sa fiarba, micsoram temperatura si lasam ouale sa fiarba la foc mic timp de 10 minute.
Cu cat mai repede scoatem ouale din cratita, cu atat mai roz va fi culoarea lor. Daca vrem sa obtinem oua de un rosu mai intens trebuie sa tinem ouale in apa in care au fiert chiar si 24 ore. Eu le-am tinut doar 4 ore si s-au colorat intr-un roz pal.
Atentie, folosim intotdeauna manusi, deoarece sfecla rosie va vopsi si mainile noastre, nu numai ouale!
2. Oua vopsite cu curcuma (oua vopsite cu turmeric)
Ingrediente:
- ouale pe care dorim sa le vopsim
- 4 linguri de turmeric (curcuma)
- 1 lingura de sare
- 1 lingura de otet
- 1 litru de apa
Cum vopsim ouale cu curcuma (turmeric)
Intr-o cratita punem un litru de apa, 4 linguri de turmeric si o lingura de sare. Fierbem apa cu turmericul timp de 20 minute. Cand apa incepe sa fiarba, reducem focul la minim.
Dupa 20 minute adaugam o lingura de otet si amestecam bine. Adaugam ouale degresate si le fierbem timp de 10 minute. Lasam ouale in cratita cel putin 4 ore.
Scoatem ouale pe un servetel de hartie sau intr-un carton pentru oua.
Dupa ce s-au uscat, ungem ouale cu putin ulei cu ajutorul unui servetel de hartie.
3. Oua vopsite cu varza rosie
Ingrediente:
- ouale pe care dorim sa le vopsim
- o jumatate de varza rosie
- o lingura de sare
- o lingura de otet
- apa cat sa acopere ouale
Cum vopsim ouale cu varza rosie
Tocam marunt o jumatate de varza rosie si o punem intr-o cratita cu o lingura de sare. Turnam apa peste varza cat sa o acopere si o fierbem timp de 20 minute.
Dupa 20 de minute, adaugam o lingura de otet si amestecam. Punem cu grija in cratita ouale unul cate unul si le fierbem timp de 10 minute la foc mic.
Dupa ce am fiert ouale 10 minute, le lasam in cratita intre 4-8 ore. Verificam din cand in cand sa vedem ce culoare au. Cand ne place culoarea obtinuta, le scoatem pe un servetel de hartie.
Lasam ouale sa se usuce si le ungem cu ulei.
4. Oua vopsite cu coji de ceapa uscate (oua vopsite cu ceapa)
Ingrediente:
- ouale pe care dorim sa le vopsim
- 2-3 maini de coji de ceapa uscate
- o lingura de sare
- o lingura de otet
- apa cat sa acopere ouale
Cum se vopsesc ouale cu coji de ceapa
Putem procura usor coji de ceapa fara sa fie nevoie sa curatam 1 kg de ceapa sau chiar mai mult. Cand ne ducem la supermarket si cumparam ceapa, adunam din lazile unde este expusa ceapa 2-3 maini de coji de ceapa. Asfel am facut rost de cojile de ceapa necesare pentru a vopsi ouale.
Punem intr-o cratita cojile de ceapa, o lingura de sare si adaugam apa cat sa le acopere. Fierbem cojile de ceapa timp de 20 minute.
Adaugam o lingura de otet si amestecam. Punem ouale in cratita unul cate unul, avand grija sa fie acoperite cu apa si coji de ceapa. Fierbem ouale timp de 10 minute. Le lasam in cratita in care au fiert intre 4-8 ore, in functie de cat de intensa vrem sa fie culoarea. Daca nu au culoarea dorita, le lasam chiar mai mult. Eu le-am lasat peste noapte si am obtinut o culoare maro inchis.
Cand ouale au culoarea pe care o dorim, le scoatem pe un servetel de hartie.
Lasam ouale sa se usuce, apoi le ungem cu putin ulei.
5. Oua vopsite cu hibiscus
Ingrediente:
- ouale pe care dorim sa le vopsim (fierte)
- 100 gr flori de hibiscus uscate
- 1 lingura de otet
- 1 litru de apa
Cum vopsim ouale cu flori de hibiscus
Ouale pe care vrem sa le vopsim cu flori de hibiscus trebuie sa fie fierte inainte de vopsire, timp de 10 minute, asa cum am descris mai sus.
Punem intr-o cratita 100 gr de flori de hibiscus si turnam peste ele un litru de apa clocotita. Adaugam o lingura de otet si amestecam.
Punem ouale fierte in acest amestec si le lasam intre 4 si 8 ore.
Cand ne place culoarea obtinuta, scoatem ouale pe un servetel de hartie.
Lasam ouale sa se usuce, apoi le ungem cu putin ulei.
6. Oua vopsite cu orez si colorant alimentar
Pentru a vopsi ouale cu orez avem nevoie de:
- ouale pe care dorim sa le vopsim (fierte)
- orez (2 linguri de orez pentru fiecare culoare)
- colorant alimentar sau vopsea de oua lichida (ideal cat mai pigmentata, pentru rezultate mai bune)
- cutii de plastic (cate o cutie pentru fiecare culoare)
Cum vopsim ouale cu orez si colorant alimentar
Ouale pe care vrem sa le vopsim cu orez si colorant alimentar trebuie sa fie fierte inainte de vopsire timp de 10 minute, asa cum am descris mai sus.
Putem sa vopsim ouale intr-o singura culoare sau putem sa le vopsim in mai multe culori, dupa preferinte.
Punem aproximativ 2 linguri de orez intr-o cutie de plastic cu capac. Adaugam putin colorant alimentar, inchidem capacul si agitam cutia pana se coloreaza orezul. Punem in cutie un ou fiert, inchidem capacul si agitam din nou pana se coloreaza oul cu niste punctulete. Daca oul nu iese punctat inseamna ca am pus prea mult colorant. La urmatorul ou corectam si punem mai putin colorant.
Scoatem ouale si le punem pe un servetel de hartie.
Dupa ce s-au uscat, ungem ouale cu putin ulei.
Procedam in acest mod pana terminam ouale pe care vrem sa le vopsim.
7. Oua vopsite cu servetele colorate. Vopsirea oualelor cu servetel. Tehnica servetelului
O modalitate inteligenta, moderna si ecologica de a vopsi ouale de Pasti este metoda servetelelor. Alegeti cele mai frumoase modele de servetele de Pasti si incepeti!
Veti avea nevoie de:
- ouale pe care doriti sa le vopsiti (fierte)
- cantitati corespunzatoare de servetele
- o pensula
- 1 albus de ou crud
Cum se vopsesc ouale cu servetele colorate
Fierberea oualor de Pasti pe care dorim sa le decoram cu servetele colorate se face in modul mentionat mai sus.
Prima metoda de vopsire a oualor cu servetele colorate
Dupa fierbere, lasam ouale sa se raceasca si sa se usuce pe un prosop curat.
Punem intr-un bol albusul de ou crud si ungem ouale cu o pensula.
Scoatem o fila a servetelului, o taiem in bucatele si lipim una cate una bucatelele de servetel pana acoperim in intregime fiecare ou. Trebuie sa lipim servetelul pe oua cat mai strans posibil, astfel incat sa nu se increateasca servetelul pe coaja oualor.
Daca vi se pare ca este necesar, puteti unge din nou oaule cu albusul de ou dupa ce ati lipit bucatelele de servetel. Atentie, nu trebuie sa lipiti bucatelele de servetel una peste alta deoarece cand albusul se va usca, coaja oualelor se va intari si ouale nu se vor sparge usor.
A doua metoda de vopsire a oualor cu servetele colorate
Luam servetelele si scoatem partile fara culoare sau desene din interior, pastrand doar exteriorul cu desenele.
Cu foaia de servetel pe care am pastrat-o acoperim oul fiert si dupa ce am scufundat pensula in albusuri, trecem cu pensula albusul de ou crud peste servetel ca sa se „lipeasca”.
Taiem resturile proeminente de servetel si periem din nou pentru a ne asigura ca servetelul este lipit de ou.
Lasam ouale sa se usuce si sunt gata!
8. Oua vopsite cu hartie creponata
Ingrediente:
- ouale pe care dorim sa le vopsim (fierte)
- hartie creponata de diferite culori
- otet
Cum se vopsesc ouale cu hartie creponata
Fierbem ouale pe care vrem sa le vopsim in modul in care am aratat mai sus.
Taiem bucati din hartia creponata, cate doua bucati pentru fiecare ou.
Infasuram strans fiecare ou in hartie creponata si rasucim bine hartia la capete, sau putem sa il impachetam in hatie. Important este ca hartia creponata sa adere bine la ou. Punem otet intr-un bol si udam bine cu otet hartia creponata. Avem grija sa nu ramana nici o bucata de hartie creponata uscata. Putem chiar sa introducem oul in bolul cu otet, doar sa nu-l tinem prea mult, altfel hartia creponata se inmoaie prea mult si se poate rupe.
Punem ouale sa se usuce pe o bucata de folie de aluminiu, ca sa nu se pateze masa de lucru.
Dupa ce scoatem ouale din hartia creponata, le lasam sa se usuce intr-un carton pentru oua.
Dupa ce ouale s-au uscat, le ungem cu putin ulei.
9. Oua vopsite cu ciorap. Oua rosii vopsite natural. Oua vopsite cu colorant alimentar (oua vopsite cu carmin). Oua vopsite cu frunze si flori
Pentru a obtine oua rosii vopsite natural putem vopsi ouale cu ciorap, colorant alimentar natural (carmin) si, daca dorim, putem crea si modele de frunze sau de flori.
Carminul este un colorant alimentar natural fiind extras dintr-o specie de gandaci numita coșenilă sau Dactylopius coccus/Coccus cacti. Colorantul carmin este fabricat din pulberea obtinuta prin zdrobirea femelei acestei specii, dupa ce a fost in prealabil inecata in apa fierbinte si apoi uscata. Pentru producerea a 250 g de carmin sunt necesare aproximativ 70.000 de insecte. Carminul extras este trecut printr-un proces de purificare si de certificare a calitatii alimentare, la fel ca orice alt aditiv alimentar. Unele surse spun ca nu este un aditiv periculos, el fiind pe lista aditivilor aprobati de Uniunea Europeana si FDA (Food and Drug Administration, SUA). Alte surse spun ca este raspunzator pentru o serie de reactii alergice cum ar fi rinite, astm, dermatite de contact, ca si alti aditivi alimentari care pot produce alergii la un procent mic de consumatori.
Pentru a obtine oua rosii vopsite cu carmin si modele de frunze/flori vom avea nevoie de:
- ouale pe care dorim sa le vopsim
- vopsea de oua naturala (carmin)
- apa
- otet
- sare
- diferite frunze si/sau flori: marar, patrunjel, panselute, etc.
- un ciorap subtire
- foarfeca
- elastice sau o papiota de ata
Cum se vopsesc ouale cu carmin
Spalam ouale in apa calduta, folosind un detergent bland si un burete curat, pentru a le degresa.
Fierbem ouale 10 minute in apa in care am pus o lingura de sare si o lingura de otet. Lasam ouale sa se raceasca pana cand le putem manevra fara sa ne arda.
Taiem ciorapul in bucati de 10-12 cm, apoi taiem fiecare bucata in jumatati, pe lungime. Punem frunza sau floarea pe ou si, tinand-o pe loc cu o mana, acoperim cu bucata de ciorap cu cealalta mana, fara sa ii schimbam pozitia. Prindem capetele ciorapului si, dupa ce ne asiguram ca frunza e in pozitia dorita si nu s-a mototolit, strangem si intindem ciorapul. Legam folosind ata din papiota (infasuram de cateva ori strans) sau cu un elastic.
Pregatim carminul conform instructiunilor de pe ambalaj (pentru o culoare mai intensa folosim 2 pliculete de vopsea, 500 ml de apa fierbinte si 5 linguri de otet), apoi punem ouale in vopsea pentru 3-4 minute.
Verificam culoarea obtinuta si, cand am obtinut culoarea dorita, scoatem ouale pe servetele sau intr-un carton pentru oua si le lasam sa se usuce.
Cand ouale s-au uscat, indepartam cu grija ciorapul folosind foarfeca si dezlipim frunzele si florile. Procesul este putin mai anevoios, insa nu dureaza cu mult mai mult fata de metoda clasica. Eu am pus in aceeasi vopsea si cateva oua fierte pe care am vrut sa le vopsesc in mod clasic, fara model.
Dupa ce ouale s-au uscat, le ungem cu putin ulei.
Folosind toate metodele naturale de vopsire a oualor descrise mai sus, am obtinut o varietate larga de culori si modele de oua vopsite natural care speram sa va fie sursa de inspiratie pentru propriile Dvs. creatii pentru masa de Paști.
Folosind tehnici de vopsit oua de Pasti precum cele prezentate mai sus sau o combinatie a catorva dintre ele, precum si culori naturale pentru vopsit oua, puteti obtine oua vopsite natural intr-o infinitate de culori si modele inedite care cu siguranta vor capta atentia musafirilor la masa de Paști: oua vopsite cu hartie creponata, oua vopsite cu servetele colorate, oua rosii vopsite natural, oua vopsite cu colorant alimentar, oua vopsite cu carmin, oua vopsite cu turmeric, oua vopsite curcubeu, oua vopsite mozaic, oua vopsite cu abtibilduri, oua vopsite multicolor, oua vopsite marmorate, oua vopsite cu modele, si multe altele.
Cu imaginatia si fantezia lor deosebita, copiii ne pot fi de mare ajutor in procesul de vopsire a oualor de Pasti, fiind incantati sa ne ajute sa obtinem noi modele de oua vopsite. Transformati vopsitul oualor de Pasti intr-o activitate de familie distractiva si creativa!
Retete pentru masa de Pasti
Pe langa ouale vopsite de Pasti in Joia Mare, pentru masa de Pasti din Duminica Pastelui se pregatesc si retetele traditionale din carne de miel (ciorba de miel, friptura de miel, etc.), pasca, diferite tipuri de cozonac, aperitive pascale, prajituri si fursecuri sau biscuiti.
Va prezentam mai jos retetele noastre preferate pentru masa de Pasti, insa puteti vedea toate retetele de Pasti dand click aici.
Apasati pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta!
Oua umplute – 4 retete simple si rapide
Oua umplute cu pate de ficat – oua umplute pe pat de maioneza
Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide – reteta traditionala pas cu pas
Pasca fara aluat cu branza dulce, smantana si stafide – reteta pas cu pas
Pasca cu aluat de pandispan, branza, stafide si ciocolata
Cozonac cu nuca si cacao – reteta traditionala pas cu pas
Cozonac fara framantare cu rahat si stafide
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac grecesc – reteta traditionala
Prajitura insiropata cu crema de lamaie
Ciorba de miel cu smantana – reteta romaneasca traditionala
Ciorba de maruntaie de miel (maghirița) – reteta greceasca traditionala pentru prima masa luata in seara Invierii, imediat dupa Sfanta Liturghie de la miezul noptii
Stufat de miel – reteta traditionala la cuptor cu usturoi verde impletit
Friptura de miel – reteta renumitului bucatar Jamie Oliver
Miel la cuptor cu cartofi si sos – reteta greceasca
Pulpa de miel la cuptor cu cartofi
Miel cu spanac – reteta greceasca
Friptura de miel la cuptor cu cartofi
Iepure la cuptor cu vin si legume