Reteta de friptura de miel la cuptor este o reteta traditionala romaneasca preparata in special pentru masa de Pasti.
Aromatizata cu rozmarin si usturoi, bine condimentata cu sare si piper si gatita la cuptor la foc mic, friptura de miel la cuptor este delicioasa!
Pentru a gati reteta de friptura de miel la cuptor trebuie sa tinem cateva ore pulpa de miel intr-o marinada compusa din suc de lamaie, ulei de masline, usturoi, sare, piper si rozmarin. Aceasta marinada fragezeste si aromatizeaza pulpa de miel. Putem pune carnea de miel la marinat cu o seara inainte si sa o tinem la frigider. O scoatem din frigider cu o ora inainte de o gati ca sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o pune la cuptor.
Ingrediente pentru reteta de friptura de miel la cuptor cu cartofi (pentru 6 portii):
- 2,5 kg pulpa de miel
- 1 kg cartofi taiati felii groase
- 200 gr branza Pecorino
- 200 ml ulei de masline
- sucul de la 2 lamai
- 1 capatana de usturoi
- 20 gr rozmarin proaspat, tocat marunt
- 2 linguri cimbru
- sare
- piper proaspat macinat
- 1 lingura amestec boabe de piper (negru, verde, rosu, alb)
- 1 lingura de miere
- 1 lingura de mustar
Reteta de friptura de miel la cuptor cu cartofi – mod de preparare:
- Spalam pulpa de miel, o uscam cu hartie de bucatarie si o curatam de grasime. Cu un cutit bine ascutit facem cateva gauri in pulpa de miel si introducem cateva boabe de piper, bucati de branza Pecorino si felii de usturoi.
- Pregatim marinada pentru friptura de miel amestecand intr-un bol jumatate din cantitatea de ulei de masline, sucul de la o lamaie, usturoiul, rozmarinul, sarea si piperul macinat. Punem pulpa miel intr-o tava, adugam marinada, ungem pulpa de miel pe toate partile cu marinada si o tinem in frigider pentru cateva ore.
- Incalzim cuptorul la 170 grade. Asezam in tava carnea de miel impreuna cu marinada si 200 ml apa. Acoperim bine tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit pentru o ora si jumatate. In acest rastimp avem grija sa nu ramana friptura fara apa: o stropim din cand in cand cu zeama din tava sau o intoarcem de cateva ori.
- Spalam cartofii, ii curatam, ii taiem in felii groase si ii punem intr-un bol mai mare. Punem peste ei sare, piper, o lingura de cimbru, sucul de la o lamaie, restul de ulei de masline si amestecam bine. Taiem restul de branza Pecorino in bastonase.
- Dupa o ora si jumatate scoatem tava cu friptura din cuptor si asezam cartofii si bucatile de branza in jurul fripturii. Daca mai este nevoie mai adaugam putina apa. Acoperim din nou tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptor pentru inca o ora.
- Amestecam intr-un bol mic o lingura de mustar, o lingura de miere si o lingura de cimbru. Scoatem friptura de miel din cuptor, inlaturam folia de aluminu si ungem friptura cu amestecul de mustar, miere si cimbru pentru a se rumeni frumos. Reglam temperatura cuptorului la 200 grade si mai lasam tava in cuptor aproximativ 25-30 minute, pana se rumenesc cartofii si carnea.
Atentie! Trebuie sa ne uitam mai des la friptura din cuptor sa vedem daca s-a rumenit, deoarece mierea se arde repede. Eu am “uitat-o” putin mai mult in cuptor!
Servim aceasta friptura de miel la cuptor cu cartofi si salata verde.
Reteta de friptura de miel la cuptor cu cartofi este o reteta ideala pentru masa de Pasti, carnea fiind delicioasa, moale si aromata!