Aceasta reteta de cozonac fara framantare cu rahat si stafide ne scuteste de efortul de a framanta. Amestecam ingredientele si lasam aluatul o noapte la frigider, iar in ziua urmatoare formam cozonacul si il coacem.
Putem umple acest cozonac fara framantare cu orice umplutura vrem: nuci si cacao, mac, rahat, stafide, fructe confiate, etc. Rezulta un cozonac cu un gust minunat, pufos si foarte aspectuos, fara sa il framantam cu mana asa cum am procedat la reteta de cozonac cu nuca si cacao sau la reteta de cozonac pufos cu rahat si stafide. Economisim timp si energie, nu mai este nevoie sa pierdem o zi intreaga pentru prepararea cozonacilor. Daca preparati o data acest cozonac fara framantare, o sa vedeti cat de usor se face si nu veti mai prepara cozonacii in alt mod!
Ingrediente pentru reteta de cozonac fara framantare cu rahat si stafide:
- 500 gr faina
- 150 gr zahar
- 250 ml lapte caldut
- 3 galbenusuri
- 50 gr unt
- 50 ml ulei
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 lingura esenta de rom (sau de vanilie)
- coaja de lamaie si de portocala
- 1 lingurita sare
- rahat
- stafide
- coaja de portocale din dulceata (optional)
- zahar si susan pentru presarat deasupra (optional)

Reteta de cozonac fara framantare cu rahat si stafide – mod de preparare:
1. Pentru acest cozonac fara framantare este necesar sa cernem faina de trei ori, ca sa prinda aer si cozonacul sa creasca frumos.
2. Dizolvam drojdia in putin lapte caldut, adaugam putin zahar si o lingura de faina. O lasam aproximativ 5 minute, pana isi dubleaza volumul.
3. Frecam galbenusurile cu sarea ca sa-si intensifice culoarea.
4. Intr-o craticioara incalzim laptele cu zaharul si amestecam ca sa se dizolve zaharul. Adaugam untul, uleiul si aromele si luam cratita de pe foc. Avem grija ca laptele sa fie doar caldut, nu fierbinte ca sa nu stricam drojdia.
5. Punem amestecul in bolul in care vrem sa framantam aluatul si adaugam galbenusurile si drojdia. Amestecam bine cu telul de sarma sa se dizolve si sa se omogenizeze ingredientele. Adaugam faina putin cate putin si amestecam cu o spatula pana se incorporeaza faina. Aluatul poate parea moale, dar nu mai adaugam alta faina. In frigider, untul se intareste si aluatul este mai compact.
6. Acoperim aluatul de cozonac cu membrana pentru alimente si il lasam sa creasca o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
7. Ajutandu-ne de o spatula impaturim aluatul de cateva ori, il acoperim din nou si il lasam sa creasca la frigider pana a doua zi.
8. In ziua urmatoare scoatem aluatul de cozonac din frigider.
9. Presaram putina faina pe masa de lucru, rupem aluatul de cozonac in cate bucati vrem si formam suluri pe care le impletim. Depinde cum vrem sa impletim aluatul, in doua sau in trei. Eu am ales sa coc acest cozonac fara framantare intr-o tava rotunda. Am impartit aluatul in 2 bucati. Am intins fiecare bucata intr-un dreptunghi si am asezat bucatile de rahat, stafidele si coaja de portocale.
10. Am rulat aluatul intr-un sul si l-am taiat in 4 bucati.
11. Am procedat in acelasi mod cu cealalta bucata de aluat si am asezat bucatile de aluat intr-o tava rotunda unsa cu unt si presarata cu faina. Am asezat o bucata de aluat in centrul tavii, pe verticala, si celelalte bucati de aluat pe orizontala, de jur imprejur.
12. Acoperim tava cu un prosop si lasam acest cozonac fara framantare sa creasca aproximativ 45 minute, pana isi dubleaza volumul.
13. Batem un galbenus cu 2 linguri de apa si ungem cozonacul. Presaram putin zahar si susan.
14. Punem o craticioara cu apa in cuptor si reglam temperatura la 175 grade. Coacem acest cozonac fara framantare in cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 40 minute.
15. Scoatem cozonacul din cuptor si il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Retete de cozonaci
Puteti vedea mai jos si alte retete de cozonac. Dati click pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta.
Cozonac cu nuca si cacao – reteta pas cu pas
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac trandafir de post – reteta pas cu pas
Cozonac grecesc – reteta traditionala originala
Retete de deserturi din aluat de cozonac
Prajitura cartof din aluat de cozonac
Adauga un comentariu





