Gogosi de Post Pufoase si Aromate

0
5520

O reteta de gogosi de post pufoase cu ingrediente simple si economice, al carei rezultat sunt niste gogosi de post moi, consistente si aromate! Fie ele de dulce sau de post, aceste mult iubite gogosi constituie un rasfat de zile mari, cu atat mai mult cu cat exista diverse variante: gogosi cu pufoase cu iaurt la cuptor, gogosi cu lingura cu mere si stafide, gogosi umplute cu branza, gogosi insiropate, gogosi rapide din foietaj si multe altele.

Gogosile de post sunt un desert spornic si simplu de facut. Gogosile de post sunt foarte moi si pufoase, consistente si economice. Se pot face rotunde, decupate cu o forma sau cu un pahar, sau se pot face rasucite, sub forma de fundite, fluturasi, floricele. Se pot servi simple, pudrate din belsug cu zahar pudra vanilat, sau umplute cu un gem dulce-acrisor.

Un detaliu mic, dar important pentru cat de bine ne vor iesi gogosile: cresterea aluatului depinde de temperatura ingredientelor pe care le folosim. Acestea trebuie sa fie la temperatura camerei, eventual scoase din frigider cu minim o ora inainte de utilizare, pentru a avea timp sa ajunga la o temperatura apropiata de cea din bucatarie.

Faina trebuie cernuta pentru a lua aer si a se indeparta eventualele impuritati. Am cantarit 600 grame de faina dar pentru aluatul initial folosesc doar 500 gr, restul de 100 gr se adauga in functie de necesitati, pentru a obtine textura potrivita dar si pentru a presara spatiul de lucru pe care vom lucra aluatul.

Pentru aromatizarea acestor gogosi de post am folosit zahar vanilat si coaja rasa de lamaie si de portocala.

Pentru culoare am folosit  o lingurita de turmeric. Este bine sa folosim turmericul cu orice ocazie, nu numai pentru culoare, dar in special pentru proprietatile lui antioxidante si antinflamatorii. In putem pune in aluaturi, in supe si ciorbe, in sosuri si in mancarurile de legume.

Din cantitatile de ingrediente pe care le-am folosit au rezultat 12 gogosi de 80 gr fiecare.

Gogosi de Post Pufoase si Aromate – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de gogosi de post pufoase:

  • 600 gr faina
  • 300 ml apa minerala carbogazoasa
  • 50 ml ulei
  • 50 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • 100 gr zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 5 gr sare
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 500 ml ulei (pentru prajit)
Ingrediente pentru reteta de gogosi de post pufoase
Ingrediente pentru reteta de gogosi de post pufoase

Mod de preparare:

  1. Cernem faina impreuna cu sarea si cu turmericul.

Cernem faina

2. Intr-un bol amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si 2 linguri de apa. Lasam drojdia sa se activeze timp de aproximativ 10 minute, pana apar la suprafata bule mici de spuma.

Intr-un bol amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si 2 linguri de apa. Lasam drojdia sa se activeze timp de aproximativ 10 minute, pana apar la suprafata bule mici de spuma.

3. Intr-o craticioara punem apa minerala impreuna cu uleiul, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si de portocala. Incalzim foarte putin acest amestec si amestecam cu o lingura pana se dizolva zaharul.

Intr-o craticioara punem apa minerala impreuna cu uleiul, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si de portocala. Incalzim foarte putin acest amestec si amestecam cu o lingura pana se dizolva zaharul.

4. Facem o adancitura in faina si punem drojdia activata si amestecul de apa minerala, ulei, zahar, zahar vanilat si coaja de lamaie si de portocala.

Facem o adancitura in faina si punem drojdia activata si amestecul de apa minerala, ulei, zahar, zahar vanilat si coaja de lamaie si de portocala

5. Incepem sa framantam aluatul pana inglobam toata faina. Aluatul nu trebuie sa fie prea moale deoarece se va lucra mai greu. Daca mai este nevoie mai adaugam 1-2 linguri de faina. Framantam foarte bine aluatul, cel putin 15 minute, pana obtinem un aluat neted si elastic care nu se lipeste de maini. La sfarsit, ridicam aluatul si il trantim inapoi in vas de cel putin 30 ori. Merita efortul! Aluatul va deveni mai elastic si gogosile se vor desface in fasii, ca la cozonac. Dam aluatului o forma rotunda si il punem intr-un bol uns cu ulei.

Framantam aluatul si ii dam o forma rotunda

6. Acoperim aluatul de gogosi cu folie alimentara si cu un prosop. Punem aluatul la crescut intr-un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

Punem aluatul la crescut intr-un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.v

7. Dupa ce a crescut aluatul, il asezam pe masa de lucru pe care am presarat faina. Framantam putin aluatul pentru a scoate aerul si-i dam forma unui sul. Il impartim in 12 bucati.

Dupa ce aluatul a crescut, il asezam pe masa de lucru pe care am presarat faina. Framantam putin aluatul pentru a scoate aerul si-i dam forma unui sul. Il impartim in 12 bucati.

8. Modelam cate o bila din fiecare bucata de aluat.

Modelam o bila din fiecare bucata de aluat.

9. Din fiecare bila de aluat modelam un cordon.

Din fiecare bila modelam un cordon

10. Indoim cordonul de aluat la mijloc, il impletim si lipim capetele. Procedam astfel cu toate bilele de aluat.

Indoim cordonul la mijloc, il impletim si lipim capetele

11. Incalzim uleiul intr-o cratita sau intr-o tigaie la foc mediu spre mare. Uleiul trebuie sa fie in cantitate mare, cel putin 500 ml deoarece gogosile se prajesc in baie de ulei. Probam daca uleiul este suficient de incins pentru adaugarea gogosilor punand in cratita un mic bob de aluat crud. Daca acesta se ridica repede la suprafata, sfaraind puternic, uleiul este suficient de incins. Punem gogosile la prajit rasturnandu-le cu partea cu care au stat in sus. Controlam temperatura de prajire, dand focul mai tare sau mai incet. Uleiul din cratita trebuie sa reactioneze instantaneu cand intra in contact cu gogosile, sfaraind, fara insa sa fumege.

Prajim gogosile

12. Pe masura ce gogosile sunt gata, le scoatem pe o tava asternuta cu hartie absorbanta de bucatarie. Le punem pe tava cu hartie absorbanta cu partea care a stat ultima in ulei. Nu punem gogoasa invers, cu uleiul curgand pe partea superioara, deoarece acesta va fi absorbit de gogoasa! Imediat ce scoatem o gogoasa, punem alta in loc, evitand astfel supraincalzirea si arderea uleiului.

Pe masura ce gogosile sunt gata, le scoatem pe o tava asternuta cu hartie absorbanta de bucatarie

13. Gogosile puse pe hartie absorbanta se pudreaza cu zahar vanilat imediat dupa prajire, cat sunt fierbinti. Cat sunt calde, zaharul va adera mult mai usor de suprafata gogosilor decat daca le pudram dupa ce se racesc.

Gogosi de Post Pufoase

Servim gogosile calde sau reci. Sunt la fel de bune!

Gogosi de Post Pufoase

Gogosi de Post Pufoase

Gogosi de Post Pufoase

Alte retete de gogosi

Mai jos puteti vedea si alte retete de gogosi (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).

Gogosi pufoase cu iaurt la cuptor

Gogosi pufoase cu iaurt la cuptor

Gogosi insiropate – gogosi rapide

Gogosi Insiropate

Gogosi cu lingura cu mere si stafide

Gogosi cu Lingura cu Mere si StafideGogosi umplute cu ciocolata sau cu gem

Gogosi cu Ciocolata - Gogosi Umplute cu Ciocolata sau cu Gem

Gogosi cu branza pufoase

Gogosi cu Branza Pufoase

Scovergi de post pufoase

Scovergi de Post Pufoase

Gogosi rapide din foietaj cu inghetata

Gogosi rapide din foietaj cu inghetata

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gogosi de Post Pufoase
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.