Compot de Corcoduse (Compot de Zarzare)

0
2573

Compot de corcoduse (compot de zarzare) – reteta fara conservanti. Compot de corcoduse (compot de zarzare) facut dupa o reteta rapida si naturala, doar din fructe, apa si zahar. Un compot de corcoduse care se face simplu, intr-un timp scurt si rezista o perioada indelungata.

Reteta de compot de corcoduse (compot de zarzare) are ca rezultat un compot dulce-acrisor, aromat cu scortisoara si vanilie. Compotul de corcoduse nu este numai racoritor, dar si tonifiant si revigorant. Prepar acest compot de corcoduse in fiecare an, precum si alte compoturi care imi plac foarte mult: compot de visine, compot de cirese, compot de caise, compot de struguri negri.

Despre corcoduse

Corcodusele seamana la forma cu ciresele, dar pulpa lor este mult mai apoasa. Corcodusele au diverse culori (galben, roz, rosu, mov inchis), un indicator al sub­stantelor naturale cu beneficii unice asupra organismului.

Corcodusul infloreste primavara devreme, fiind printre primii copaci ale caror fructe se coc. Se intalneste aproape peste tot, chiar si pe marginea drumurilor, de aceea este subestimat. Cel mai mult este apreciat de copii, care consuma corcodusele de cand sunt verzi pana se coc. Totusi, aceste fructe sunt foarte sanatoase, avand efecte benefice uimitoare asupra organismului. Atunci cand sunt consumate crude, corcodusele au efect antioxidant si antiinflamator.

Deoarece contin foarte multa apa (90%) si calorii putine, corcodusele sunt recomandate in curele de slabire, precum si persoanelor care sufera de diabet, deoarece au un continut scazut de zahar, sub 10%. Trebuie consumate cu atentie de catre persoanele care sufera de ulcer gastric sau duodenal.

Corcodusele se pot consuma proaspete sau sub forma de compoturi, gemuri, marmelade sau prajituri cu fructe. Corcodusele pot fi ingrediente de baza ale unor retete sanatoase si foarte gustoase.

Corcoduse (Zarzare)
Corcoduse (Zarzare)

Cum calculam cantitatea de sirop necesara pentru acest compot de corcoduse

Pentru a calcula cantitatea de sirop si numarul borcanelor de care avem nevoie, punem mai intai corcoduse intr-un borcan. Umplem borcanul fara sa inghesuim sau sa presam corcodusele. Punem apa peste corcoduse pana umplem borcanul. Rasturnam apa din borcan intr-o cana gradata si astfel aflam cat sirop este necesar pentru un borcan de compot.

Inmultim cantitatea de apa care a incaput in borcan cu numarul borcanelor si asfel aflam de cat sirop avem nevoie pentru a umple borcanele. Eu am umplut cu corcoduse 3 borcane de 1,8 litri. Pentru un borcan am avut nevoie de 800 ml apa.

Este bine sa preparam intotdeauna mai mult sirop decat estimam ca va fi necesar. Este de preferat sa ne ramana putin sirop in plus decat sa nu avem suficient pentru a umple borcanele.

Pentru acest compot de corcoduse am folosit doar 200 grame zahar la 1 kg corcoduse. Daca aveti corcoduse mai acre, puteti pune mai mult zahar. Eu am avur corduse dulci si nu am pus mai mult zahar.

Cum sterilizam compotul

Exista doua moduri de sterilizare a compoturilor:

  • Sterilizarea in cratita cu apa

Punem un prosop de bucatarie pe fundul unei cratite incapatoare. Asezam pe prosop borcanele inchise ermetic. Umplem cratita cu apa rece, pana la ¾ din inaltimea borcanelor. Se pune cratita la foc mediu spre mic si din momentul in care incepe sa fiarba apa se mai lasa 20 de minute. Se stinge apoi focul, iar cratita se acopera cu un prosop. Se lasa asa pana la racirea completa (5-6 ore sau chiar si mai mult).

  • Sterilizarea la cuptor, fara apa

Asezam borcanele umplute si inchise ermetic intr-o tava si le tinem in cuptor la 120°C pentru 20 minute. Stingem apoi cuptorul si lasam borcanele sa se raceasca treptat in cuptorul stins si cu usa inchisa.

Ingrediente pentru reteta de compot de corcoduse (compot de zarzare):

  • 3 kg corcoduse
  • 600 gr zahar
  • 1 baton scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2,5 l apa
Ingrediente pentru reteta de compot de corcoduse (compot de zarzare)
Ingrediente pentru reteta de compot de corcoduse (compot de zarzare)

Din cantitatile de ingrediente de mai sus rezulta 3 borcane de 1,8 l si un borcan de 400 ml cu compot de corcoduse.

Reteta de compot de corcoduse sau zarzare – mod de preparare:

1. Spalam bine corcodusele, le curatam de codite si le punem la scurs.

Spalam bine corcodusele

2. Spalam borcanele si le limpezim foarte bine. Le sterilizam la cuptor timp de 10 minute la 100°C.

Sterilizam borcanele

3. Umplem borcanele cu corcoduse. Pentru a afla de cat sirop avem nevoie, umplem cu apa un borcan cu corcoduse. Rasturnam apa intr-o cana gradata si vedem ce cantitate de sirop ne trebuie pentru un borcan. Inmultim cu numarul de borcane si asa vedem cat sirop ne trebuie pentru a umple borcanele.

Masuram cantitatea de sirop necesara

4. Punem apa cu zaharul, batonul de scortisoara si zaharul vanilat la fiert, la foc mediu spre mare. Lasam siropul sa fiarba timp de 5-6 minute sau pana cand zaharul se dizolva complet, amestecand doar ocazional. Lasam siropul deoparte 6-7 minute, sa se mai racoreasca.

Pregatim siropul

5. Punem borcanele pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Completam cu siropul fierbinte pana la ⅔ din fiecare borcan, apoi scuturam usor borcanul pentru a se elimina eventualele goluri de aer. Completam cu sirop pana aproape de gura borcanului. Inchidem imediat ermetic, cu capacele, sterilizate si ele.

Umplem borcanele cu siropv

6. Sterilizam compotul de corcoduse in cuptor la 120°C timp de 20 minute. Stingem cuptorul si lasam borcanele cu compot de corcoduse sa se raceasca treptat in cuptorul stins si cu usa inchisa.

Sterilizam compotul de corcoduse

Acest compot de corcoduse este foarte gustos si rezista foarte bine chiar si doi ani.

Compot de Corcoduse - Compot de Zarzare
Compot de Corcoduse - Compot de Zarzare

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Compot de Corcoduse (Compot de Zarzare)
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)