Aceasta reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor este o varianta mult mai sanatoasa si mai putin solicitanta (ca timp si efort) de a pregati gogosi. Nu mai trebuie sa supraveghem fiecare gogoasa sa nu se arda sau sa nu se imbibe cu prea mult ulei. Aceste gogosi pufoase cu iaurt coapte la cuptor sunt la fel de bune ca si gogosile clasice prajite in ulei. Pregatesc acesta reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor destul de des. De asemenea, imi place foarte mult reteta de gogosi cu branza.
Ingrediente pentru reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor:
- 550 gr faina
- 100 gr zahar
- 100 gr unt topit
- 150 gr iaurt gras (10%)
- 150 ml lapte cald
- 2 oua
- 25 gr drojdie proaspata
- esenta de vanilie (sau de rom)
- coaja rasa de lamaie si portocala
- 1 lingurita sare
Reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor – mod de preparare:
- Pentru a prepara aluatul de gogosi pufoase cu iaurt trebuie mai intai sa cernem faina intr-un bol impreuna cu sarea. Dizolvam drojdia in putin lapte cald, o amestecam cu o lingura de faina si putin zahar si o lasam sa creasca putin.
2. Incalzim laptele si adaugam zaharul, ouale, iaurtul, esenta de vanile, coaja de lamaie si de portocala si amestecam cu un tel de sarma.
3. Facem o gropita in faina si punem drojdia si amestecul de lapte, iaurt, oua, zahar si arome. Amestecam incet, incorporand cate putina faina, pana o incorporam pe toata, apoi punem cate putin unt topit si continuam sa framantam pana incorporam tot untul. Framantam bine aluatul, aproximativ 15 minute, pana obtinem un aluat cu o consistenta usor moale, elastic si nelipicios. Punem aluatul intr-un bol uns cu ulei , il acoperim cu membrana alimentara si cu un prosop.
Il lasam sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul (45-60 minute).
4. Impartim aluatul in 2 bucati. Intindem o bucata de aluat intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm. Cu o forma rotunda cu diametrul de 5-6 cm (sau cu un pahar) decupam gogosile. Putem sa lasam gogosile rotunde sau cu un cerculet mai mic (sau cu un dop metalic) decupam centrul gogosilor.
5. Punem gogosile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si la lasam sa cresaca pentru aproximativ 1 ora (lasam intre ele un spatiu de 2-3 cm).
6. Coacem gogosile in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de aproximativ 9-10 minute. Nu trebuie sa coacem aceste gogosi pufoase cu iaurt prea mult! Cand suprafata gogosilor s-a rumenit uniform si are o culoare aurie frumoasa, este timpul sa le scoatem din cuptor.
Eu am copt in cuptor 2 tavi cu gogosi. Mi-a mai ramas aluat si am facut si cateva gogosi prajite.
Sevim aceste gogosi pufoase cu iaurt la cuptor presarate cu zahar pudra.
Adauga un comentariu





