Gogosi cu ciocolata – gogosi umplute cu ciocolata – gogosi pufoase umplute cu ciocolata – gogosi cu Nutella – gogosi umplute cu gem. Cum se fac gogosile cu ciocolata (sau cu gem)
Gogosi cu ciocolata (gogosi umplute cu ciocolata) pufoase, fragede si moi… acesta este un desert care place cu siguranta tuturor. Aluatul pentru gogosile umplute cu ciocolata este unul diferit fata de cel pentru gogosile obisnuite, putin mai moale. Tehnica de lucru si ingredientele sunt asemanatoare cu cele pentru cozonac dar intr-o varianta mai economica si mai usoara.
Deoarece ne plac mult gososile am facut de-a lungul timpului mai multe retete de gososi: reteta de gogosi cu branza, reteta de gogosi cu iaurt la cuptor, reteta de gogosi de post, reteta de scovergi de post, reteta de gogosi cu lingura cu mere si stafide, reteta de gogosi cu lingura insiropate si reteta de gogosi rapide din foietaj cu inghetata.
Nu facusem pana acum gogosi umplute cu ciocolata sau cu gem! A sosit timpul sa fac si aceasta reteta de gogosi umplute dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac.
Secretul unor gogosi cu ciocolata pufoase si aromate sta in primul rand in aluat. Trebuie sa folosim intotdeauna ingrediente de calitate, faina alba pentru cozonac sau prajituri si drojdie proaspata sau uscata aflata in termenul de valabilitate.
Un alt ingredient important care ne ajuta sa obtinem gogosi pufoase umplute cu ciocolata este untul. Acesta ajuta gogosile sa se pastreze fragede si pufoase chiar si dupa ce se racesc.
Savoarea gogosilor cu ciocolata este data si de aromele folosite in aluat. Nu ne zgarcim cu ele, dar nici nu combinam prea multe. Alegem doua esente preferate si le folosim cu incredere.
Este important ca aluatul sa ramana un pic mai moale deoarece gogosile vor creste frumos, vor fi pufoase si aerate. De aceea incorporam faina treptat si ne oprim atunci cand aluatul devine prea dens.
Prajim gogosile intr-o cantitate mare de ulei proaspat in care sa nu fi gatit alte alimente inainte. In felul acesta gogosile vor avea aroma proprie si gustul lor nu va fi compromis.
Crema de ciocolata pentru gogosi poate fi facuta in casa, ca de exemplu crema de ciocolata cu alune de padure, sau cumparata (tip Nutella sau Fineti). De asemenea, ca umplutura pentru aceste gogosi – in loc de crema de ciocolata – puteti folositi orice tip de gem de fructe.
Gogosi cu ciocolata – gogosi umplute cu ciocolata sau cu gem – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de gogosi cu ciocolata (gogosi umplute cu ciocolata):
Ingrediente pentru gogosi:
- 500 gr faina
- 2 oua
- 300 ml lapte
- 50 gr unt
- 50 ml ulei
- 30 gr zahar
- 7 gr drojdie uscata
- 8 gr sare (1 lingurita rasa)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingurita coaja de portocala
- 500 ml ulei pentru prajit
Ingrediente pentru umplutura:
- crema de ciocolata (sau gem de fructe)
Ingrediente pentru ornat:
- zahar pudra cu aroma de vanilie
Reteta de gogosi cu ciocolata (gogosi umplute cu ciocolata) – mod de preparare:
- Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea.
2. Amestecam drojdia cu putin lapte caldut si o lasam sa se activeze timp de 10 minute.
3. Incalzim laptele intr-o craticioara si adaugam zaharul, uleiul, untul, esenta de vanilie, coaja de portocala si coaja de lamaie. Amestecam pana se dizolva zaharul.
4. Peste faina din bol adaugam ouale, drojdia si amestecul de lapte, zahar, ulei, unt si arome. Framantam aluatul de gogosi timp de aproximativ 15 minute. La sfarsitul acestei framantari aluatul trebuie sa fie moale dar sa nu se lipeasca de maini decat foarte putin. Daca aluatul obtinut se lipeste tare de maini, mai adaugam putina faina pana ajunge la consistenta pe care pe care o dorim. Ungem bolul cu putin ulei si il acoperim cu o folie de plastic. Lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
5. Dupa ce aluatul a crescut il punem pe masa de lucru si il framantam putin ca sa scoatem aerul din el.
6. Presaram plansa de lucru cu faina si intindem aluatul. Folosim cata faina este nevoie. Foaia trebuie sa fie de 7-8 mm, adica grosuta, dar fara exagerare. Decupam gogosile in diferite forme: rotunde, patrate, in forma de inima, cu diferite forme speciale sau cu paharul.
7. Lasam gogosile sa creasca descoperite. Suprafata lor trebuie sa se usuce, ca sa nu absoarba mult ulei. Aceasta dospire dureaza aproximativ 15 minute.
8. Incalzim uleiul intr-o cratita sau intr-o tigaie la foc mediu spre mare. Uleiul trebuie sa fie in cantitate mare, cel putin 500 ml, deoarece gogosile se prajesc in baie de ulei.
Probam daca uleiul este suficient de incins pentru adaugarea gogosilor punand in cratita un mic bob de aluat crud. Daca acesta se ridica repede la suprafata, sfaraind puternic, uleiul este suficient de incins.
Punem gogosile la prajit rasturnandu-le cu partea cu care au stat in sus. Controlam temperatura de prajire, dand focul mai tare sau mai incet. Uleiul din cratita trebuie sa reactioneze instantaneu cand intra in contact cu gogosile, sfaraind, fara insa sa fumege.
Scoatem gogosile pe servetele de hartie. Gogosile obtinute sunt foarte moi si pufoase deoarece aluatul lor contine mai multa umiditate si grasime fata de alte retete de gogosi.
9. Pudram gogosile cu zahar pudra cu aroma de vanilie. Gogosile sunt foarte pufoase si aerate, placut aromate cu vanilie si coaja de lamaie si de portocala. Aceste gogosi pufoase sunt chiar cum trebuie – cu gauri de aer in miez – ceea ce ne permite sa le umplem usor.
10. Cu ajutorul unui bat pentru frigarui sau cu un pai pentru suc facem o gaura pe lateralul gogosilor. Punem crema de ciocolata (sau gem) intr-o seringa de patiserie si umplem gogosile. Pofta buna!
Alte retete de gogosi
Mai jos puteti vedea si alte retete de gogosi (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Gogosi pufoase cu iaurt la cuptor
Gogosi insiropate – gogosi rapide
Gogosi cu lingura cu mere si stafide
Gogosi rapide din foietaj cu inghetata