Scovergi de Post Pufoase

0
4798

Aceasta reteta de scovergi de post sau scoverzi, scoverze, turte, placinte de post prajite in ulei este o reteta veche, traditionala, o reteta taraneasca simpla, asa cum se facea la bunici. Scovergile de post sunt delicioase, ne amintim cu totii! Se pot servi simple, in varianta sarata, langa mancare sau la orice masa alaturi de mujdei, sau in varianta dulce, unse cu gem, miere sau pudrate cu zahar. Cand nu tinem post, putem servi scovergile cu branza, cu smantana sau cu o cana de lapte.

Scovergile sunt niste gogosi cu aluat simplu de paine, o reteta de post. Reteta de scovergi de post este o reteta traditionala foarte simpla si foarte usor de facut. Scovergile sunt deosebit de gustoase si pufoase.

Pentru ca scovergile sa fie moi si pufoase, aluatul trebuie sa fie de o consistenta putin mai moale decat aluatul de paine.

Cantitatea de ulei in care se prajesc aceste scovergi de post trebuie sa fie mare, aproximativ 500-600 ml.

Din cantitatile de ingrediente pe care le-am folosit au rezultat 6 scovergi mari, asa cum le facea mama. Daca vreti ca scovergile sa fie putin mai mici, puteti sa faceti 7 scovergi din aceeasi cantitate de ingrediente.

Daca va plac gogosile va recomand sa vedeti si alte retete de gogosi: reteta de gogosi de post, reteta de gogosi cu branza, reteta de gogosi cu mere si stafide, reteta de gogosi cu lingura, reteta de gogosi cu iaurt la cuptor sau reteta de gogosi rapide din foietaj.

Scovergi de Post Pufoase – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de scovergi de post pufoase:

  • 500 gr faina
  • 350 ml apa calduta
  • 30 gr zahar (2 linguri)
  • 40 ml ulei pentru aluat + ulei pentru blat
  • 1 plic drojdie uscata (7 gr)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita rasa de sare (8 gr)
  • 500-600 ml ulei pentru prajit
Ingrediente pentru reteta de scovergi de post pufoase
Ingrediente pentru reteta de scovergi de post pufoase

Cum se fac scovergile de post:

  1. Punem faina cernuta intr-un bol. Facem o adancitura in faina si punem drojdia, o lingurita de zahar si putina apa. Lasam drojdia timp de 5 minute, sa se activeze.

Punem faina cernuta intr-un bol. Facem o adancitura in faina si punem drojdia, o lingurita de zahar si putina apa. Lasam drojdia timp de 5 minute, sa se activeze.

2. Amestecam bine apa cu zaharul vanilat, restul de zahar si sarea si le adaugam in bolul cu faina. Incepem sa framantam pana incorporam toata faina. Adaugam uleiul cate putin si continuam sa framantam aluatul. Nu dureaza mult, in maxim 10 minute este gata totul. Vom obtine un aluat moale.

Amestecam bine apa cu zaharul vanilat, restul de zahar si sarea si le daugam in bolul cu faina. Incepem sa framantam pana incorporam toata faina. Adaugam uleiul cate putin si continuam sa framantam aluatul.

3. Acoperim bolul cu aluat cu folie alimentara si cu un prosop. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de aproximativ o ora.

Acoperim bolul cu aluat cu folie alimentara si cu un prosop. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de aproximativ o ora.

4. Ungem blatul de lucru cu ulei si rasturnam aluatul. Il framantam putin, ca sa scoatem aerul din el si-i dam forma unui sul. Impartim sulul in 6 bucati.

Ungem blatul de lucru cu ulei si rasturnam aluatul. Il framantam putin, ca sa scoatem aerul din el si-i dam forma unui sul. Impartim sulul in 6 bucati.

5. Din fiecare bucata de aluat formam o bila.

Din fiecare bucata de aluat formam o bila

6. Intindem cu mana fiecare bila de aluat in forma de turta. Formam toate scovergile si le mai lasam pe masa inca 10 minute, sa creasca. Este bine sa le acoperim cu un prosop ca sa nu prinda crusta pana le prajim.

Formam toate scovergile si le mai lasam pe masa inca 10 minute, sa creasca. Este bine sa le acoperim cu un prosop ca sa nu prinda crusta pana le prajim.

7. Punem sa se incinga aproximativ 500-600 ml de ulei. Uleiul trebuie sa fie mult, nu putem sa prajim scovergile in ulei foarte putin. Probam sa vedem daca este bine incins uleiul adaugand o bucatica foarte mica de aluat si daca se ridica imediat la suprafata putem pune turta in ulei.

Prajirea scovergilor se face la foc potrivit. Daca focul este prea iute, aluatul se va arde la suprafata si va ramane crud la mijloc. Daca focul este prea mic, aluatul va absorbi prea mult ulei. Cand s-a rumenit frumos pe o parte, intoarcem scoverga pe cealalta parte si o lasam sa se rumeneasca.

Prajim scovergile

8. Scoatem scovergile pe hartie de bucatarie ca sa se absoarba surplusul de ulei.

Scoatem scovergile pe servetele de hartie absorbanta

9. Presaram zahar pudra peste scovergi cat inca sunt calde.

Presaram zahar pudra peste scovergi cat inca sunt calde

10. Asezam scovergile pe o farfurie mare suprapuse una peste alta.

Scovergi de Post Pufoase

Servim scovergile cu gem, dulceata sau miere de albine. Daca dorim, lasam cateva scovergi fara zahar si le consumam in loc de paine, cu ciorba sau cu felul doi.

Scovergi de Post Pufoase

Scovergi de Post Pufoase

Scovergi de Post Pufoase

Alte retete de gogosi

Mai jos puteti vedea si alte retete de gogosi (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).

Gogosi pufoase cu iaurt la cuptor

Gogosi pufoase cu iaurt la cuptor

Gogosi insiropate – gogosi rapide

Gogosi Insiropate

Gogosi cu lingura cu mere si stafide

Gogosi cu Lingura cu Mere si Stafide

Gogosi cu branza pufoase

Gogosi cu Branza Pufoase

Gogosi de post pufoase

Gogosi de Post Pufoase

Gogosi rapide din foietaj cu inghetata

Gogosi rapide din foietaj cu inghetata

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Scovergi de Post Pufoase
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.