Salata de Vinete – Reteta Traditionala

0
3286

Salata de vinete reteta de post – reteta traditionala, reteta de baza

Noi romanii suntem mari iubitori de salata de vinete. Spun asta pentru ca o gasim in meniurile noastre nu doar in plin sezon, ci si la mesele de sarbatoare de peste an. Cati dintre noi nu punem la congelator cel putin un pachetel cu vinete coapte pentru a putea face o salata gustoasa pe timpul iernii!

Aceasta salata este cautata mult in perioadele de post, pentru ca este un preparat usor de facut si gustos in acelasi timp. Asa ca, desi foarte multi dintre voi stiu deja cum se face aceasta salata, astazi o sa prezint reteta de salata de vinete de post, adica reteta de baza a unei salate de vinete.

Pornind de la aceasta varianta simpla, de post, se pot face si alte combinatii. Mie imi place sa fac salata cu putina ceapa, dar de multe ori o consum si fara ceapa, doar cu sare și ulei. Foarte buna este si salata de vinete cu tahini (Baba Ganoush) si salata de vinete picanta.

In unele regiuni ale tarii se foloseste usturoi in loc de ceapa. Se poate adauga maioneza (daca salata este de post se pune maioneza de post). Se mai poate adauga iaurt, unele gospodine pun ceapa calita in prealabil. In combinatie cu ardei copti, salata de vinete este delicioasa.

Cum se aleg vinetele

Pentru a pregati o salata simpla si gustoasa avem nevoie de vinete proaspete, alese atent. Vinetele proaspete au cotorul inca verde, iar atunci cand le apasam cu degetele revin imediat la forma initiala. Culoarea acestora este de un mov inchis și au o suprafata lucioasa, fara pete vizibile sau stricaciuni.

De asemenea, alegem vinete potrivite ca dimensiuni. Cu cat este mai mare vanata cu atat numarul de seminte poate fi mai mare, iar daca este foarte mica poate avea miez mai putin, coaja fiind mai groasa. Pentru o salata de vinete buna si deschisa la culoare, e bine sa alegem vinete de marime mijlocie, nu foarte tari. Vinetele foarte tari la pipait sunt necoapte.

Cum se coc vinetele

Cel mai bine este sa coacem vinetele pe gratar, la foc, gustul vinetelor usor afumat fiind de neegalat pentru o salata de vinete de post. Dar nu toata lumea dispune de un gratar deschis, cu lemne. Din acest motiv putem coace vinetele pe un gratar cu capac pentru aragaz, pe care facem friptura, sau direct pe ochiul de la aragaz. Avem grija sa protejam suprafata aragazului cu folie de aluminiu și sa tinem fereastra larg deschisa si hota deschisa la maxim.

Putem coace vinetele si la cuptor, la temperatura ridicata. Gustul autentic nu va fi la fel de pronuntat ca in cazul salatei obtinuta din vinete coapte la flacara deschisa.

Eu am copt vinetele intr-o tigaie speciala pentru copt legume. Vinetele s-au copt foarte bine si nu a iesit fum.

Ingrediente pentru reteta de salata de vinete:

  • 3 kg vinete proaspete (1 kg vinete coapte)
  • 150 ml ulei 
  • 1 ceapa mica
  • 2 linguri suc de lamaie (optional)
  • sare (dupa gust)
Ingrediente salata de vinete
Ingrediente salata de vinete

Ingrediente pentru ornat:

  • ceapa
  • masline
  • rosii
  • ardei rosu
  • patrunjel
Ingrediente pentru ornat
Ingrediente pentru ornat

Salata de vinete traditionala – mod de preparare:

1. Spalam bine vinetele.

Spalam vinetele

2. Coacem vinetele pe aragaz, intr-o tigaie speciala pentru copt legume sau in cuptor (nu uitați sa le intepati inainte de a le baga in cuptor).

Coacem vinetele

3. Luam fiecare vanata coapta si o taiem pe lungime. Desfacem vanata si adunam tot miezul cu ajutorul unei linguri.

Taiem vanata pe lungime si scoatem miezul cu o lingura

4. Punem miezul vinetelor intr-o strecuratoare de plastic asezata pe un castron, pentru a se scurge tot lichidul. Pulpa de vanata nu se spala. Nu se utilizeaza alte metale in contact cu ea, cu exceptia inoxului (care nu reactioneaza cu alimentele in nici un fel). Lasam vinetele sa se scurga cel putin o ora, deoarece au mult lichid in compozitie. Altfel, salata de vinete va fi prea apoasa.

Punem miezul vinetelor la scurs

5. Tocam vinetele din mai multe directii, folosindu-ne de un tocator de plastic sau de lemn, pentru a nu se innegri.

Tocam vinetele

6. Punem vinetele intr-un castron.

Punem vinetele in castron

7. Tocam marunt ceapa sau o razuim pe razatoarea cu gauri mici. Eu o prefer tocata.

Tip: La retetele in care folosim ceapa cruda tocata este bine sa spalam ceapa tocata inainte a o adauga in mancare. Punem ceapa tocata intr-o strecuratoare si o spalam sub jet de apa rece. Apa rece indeparteaza anumiti compusi chimici ai cepei care pot da salatei un gust metalic neplacut, dupa o zi. De asemenea, spalarea cepei crude tocate previne arsurile la stomac.

Tocam ceapa

8. Adaugam peste vinete sarea si doua linguri de suc de lamaie. Incepem sa turnam uleiul in fir subtire, ca la maioneza, in timp ce amestecam incontinuu cu mixerul de mana (sau cu o lingura de lemn). Cu mixerul este mai rapid si salata este mai fina.

Pe masura ce incorporam mai mult ulei in vinetele coapte, vom observa ca se formeaza o pasta tot mai cremoasa si mai deschisa la culoare. Putem adauga mai mult sau mai putin ulei, dupa preferinta. Important este sa il adaugam treptat, in fir subtire si sa mixam incontinuu pentru ca si salata se poate taia, la fel ca maioneza.

Mixam vinetele cu sarea, sucul de lamaie si uleiul

9. Dupa ce terminam de incorporat uleiul, adaugam ceapa si amestecam.

Adaugam ceapa

10. Gustam salata si verificam daca este necesar sa mai adaugam sare. Inainte de a servi salata este de preferat sa o tinem la frigider pentru cel putin o ora, acoperita cu folie alimentara. Cand se va raci, salata va deveni mai ferma, mai consistenta.

Punem salata de vinete in frigider

11. Ornam salata de vinete cu masline, felii de rosii, ardei tocat si patrunjel, dupa preferinta.

Ornam salata

Servim salata pe felii de paine cu felii de rosii, felii de ardei si verdeata.

Salata de Vinete  Reteta Traditionala
Salata de Vinete  Reteta Traditionala

Salvati pe Pinterest!

Salata de Vinete - Reteta Traditionala

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Salata de Vinete - Reteta Traditionala
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.