Cozonac cu Mac – Reteta Traditionala Pas cu Pas

0
1835

Cozonac cu mac – reteta romaneasca traditionala de cozonac pufos cu mac (crema de mac), o umplutura pentru cozonac delicioasa si usor de preparat.

Reteta de cozonac cu mac este una dintre cele mai populare retete de cozonac, alaturi de reteta de cozonac cu nuca si cacao, reteta de cozonac cu rahat si stafide, reteta de cozonac fara framantare si de reteta de cozonac cu ciocolata, cozonacul fiind unul dintre deserturile romanesti nelipsite de la masa de Pasti, de Craciun si de la alte mese festive.

Daca timpul va permite sa preparati cozonaci de casa, este de preferat sa ii preparati dupa o reteta care a fost testata de nenumarate ori si care va va permite sa obtineti de la prima incercare cei mai buni cozonaci de casa, pufosi, gustosi si aspectuosi, asa cum este reteta de cozonac cu mac pe care v-o prezentam aici, dar si celelalte retete de cozonac pe care le puteti vedea dand click aici sau listate la sfarsitul acestui articol.

Daca pana acum nu v-ati incumetat sa faceti cozonaci acasa de teama ca nu va vor reusi, acum este momentul ideal sa incercati pentru ca reusita cozonacilor este garantata! Am testat aceasta reteta de cozonac cu mac de nenumarate ori si cozonacii au fost excelenti de fiecare data! Tot ce aveti de facut este sa respectati intocmai reteta de mai jos si veti obtine cei mai buni cozonaci cu mac pe care i-ati mancat vreodata! Aveti nevoie doar de un pic de timp si de… pofta de cozonac! Procesul este usor, dar necesita rabdare deoarece cozonacii trebuie bine framantati si au nevoie de timp ca sa creasca.

Secretele unui cozonac cu mac reusit

Reteta de cozonac cu mac – ca orice alta reteta de cozonac – are cateva secrete. Un cozonac reusit depinde de calitatea fainii, de timpul de framantare si de un cuptor care coace bine. Pentru o reusita deplina a retetei de cononac cu mac (si a oricarei alte retete de cozonac), va recomandam sa cititi articolul Cozonac perfect de fiecare data. Secrete si retete cozonaci.

Cozonac cu mac reteta video pas cu pas

Ingrediente aluat de cozonac (pentru 2 cozonaci mari):

Din ingredientele de mai jos pentru aluatul de cozonac vor rezulta doi cozonaci mari. Putem sa-i umplem pe amandoi cu umplutura de mac (crema cu mac pentru cozonac) sau putem sa umplem unul dintre ei cu alta umplutura (crema de ciocolata, crema de cacao cu nuci, rahat, stafide). Eu am umplut al doilea cozonac cu crema de ciocolata si felii de migdale.

  • 1 kg faina pentru cozonac (tip 000)
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 50 g drojdie proaspata
  • putin sofran sau turmeric (pentru culoare)
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ou batut (pentru uns cozonacii)
Ingrediente aluat de cozonac
Ingrediente aluat de cozonac

Ingrediente pentru umplutura cu mac (pentru un cozonac):

Ingredientele pentru umplutura de mac (crema de mac) prezentate mai jos sunt suficiente pentru un cozonac. Daca umpleti ambii cozonaci cu mac, dublati cantitatile.

  • 200 g mac macinat
  • 100 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 100 g stafide
  • 100 ml suc de portocale
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 1 albus de ou
  • ¼ lingurita sare
Ingrediente umplutura cozonac cu mac
Ingrediente umplutura cozonac cu mac

Cum se face cozonacul cu mac

Cum se prepara aluatul de cozonac

  1. Cernem faina de 3 ori cu cateva ore inainte de a o folosi, pentru a lua aer. Ideal este sa cerneti faina cu o zi inainte de a prepara cozonacii, astfel se va usca mai bine. Cernerea si aerarea fainii ajuta cozonacii sa creasca frumos si sa fie pufosi.
Cernem faina
Cernem faina

2. Incalzim 500 ml lapte intr-un vas, adaugam 300 g zahar, putin sofran sau turmeric (pentru culoare), coaja de lamaie si de portocala, esenta de vanilie si esenta de rom si amestecam bine pana se dizolva zaharul.

Incalzim laptele intr-un vas, punem zaharul, sofranul, coaja de lamaie si de portocala, esenta de vanilie si esenta de rom si amestecam bine pana se dizolva zaharul

3. Intr-un bol, frecam galbenusurile cu sarea. In acest mod galbenusurile prind o culoare mai accentuata de galben si cozonacul va avea o culoare frumoasa.

Frecam galbenusurile cu sarea

4. Topim untul si il amestecam cu uleiul.

Topim untul si il amestecam cu uleiul

5. Pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, pana se omogenizeaza. Lasam maiaua sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Pregatim maiaua pentru cozonac

6. Punem faina in vasul in care framantam cozonacii, iar in mijloc punem maiaua si galbenusurile si amestecam cu o lingura. Incepem sa turnam laptele si il incorporam putin cate putin pana il terminam.

Amestecam faina cu maiaua, galbenusurile si laptele

7. Cu multa rabdare framantam aluatul de cozonac energic, cu palmele si cu pumnii, aproximativ 30 minute, pana aluatul se dezlipeste de maini. Acum incepem sa adaugam in aluatul pentru cozonaci putin cate putin din amestecul de unt si ulei, pana il terminam. In acest mod, untul si uleiul se incorporeaza bine in aluat. Adunam aluatul dinspre margine spre centru si framantam aluatul cu pumnii, ca sa incorporam cat mai bine grasimea in aluat. Succesul unui cozonac cu mac pufos consta in framantat!

Framantam aluatul de cozonac si incorporam amestecul de unt si ulei
Tip #1: Aluatul pentru un cozonac cu mac pufos care se desface in suvite trebuie framantat de trei ori, cu pauze de 30 de minute. Prima framantare trebuie sa dureze 30 de minute, urmatoarele 5-10 minute. Astfel se dezvolta reteaua de gluten din faina si se reactiveaza drojdia.
Tip #2: Dupa ce am terminat framantatul, este bine sa ridicam aluatul si sa il trantim in vasul de framantat sau pe blatul de lucru de 20-30 ori. Aceasta ajuta foarte mult sa obtinem un aluat de cozonac elastic si fin.

8. Dupa ce am terminat de framantat aluatul de cozonac, il acoperim cu membrana pentru alimente si cu un prosop gros. Il punem la dospit intr-un loc cald (maxim 30°C) timp de 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.

Aluat de cozonac crescut
Tip: Este important ca in camera sa fie tot timpul cald pentru ca aluatul sa creasca frumos.

Cum se prepara macul pentru cozonac

9. Folosim timpul in care creste aluatul pentru a pregati umplutura de mac pentru cozonac. Punem stafidele sa se inmoaie in sucul de portocale in care am adaugat o lingurita de esenta de rom.

Inmuiem stafidele

10. Fierbem 150 ml lapte impreuna cu 100 g zahar si cu coaja rasa de la o jumatate de lamaie. Cand laptele clocoteste, adaugam macul si il fierbem putin, pana se ingroasa.

Fierbem macul in lapte impreuna cu zaharul si cu coaja de lamaie

11. Oprim focul, adaugam o lingurita de esenta de vanilie si un albus de ou batut usor cu o furculita. Albusul face crema de mac mai pufoasa si astfel o putem intinde mai usor pe foaia de aluat. Lasam crema de mac sa se raceasca.

Adaugam o lingurita de esenta de vanilie si albusul de ou batut usor cu o furculita

Cum se face cozonacul cu mac

12. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale.

Impartim aluatul de cozonac in patru portii egale

13. Punem pe masa de lucru putin ulei. Luam cate o portie de aluat de cozonac si o intindem cu mana sau cu ajutorul unui sucitor pana obtinem o foaie de aluat de marimea tavii de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa adaugam cate un sfert din umplutura de mac si o distribuim uniform pe toata suprafata foii. Presaram uniform un sfert din cantitatea de stafide.

Intindem aluatul in foi si ungem foile cu umplutura de mac

14. Rulam foile de aluat umplute si le impletim cate doua.

Rulam foile de aluat umplute si le impletim cate doua

15. Ungem formele de cozonaci cu putin unt si le tapetam cu hartie de copt pe care o ungem cu putin unt. Punem cozonacii in forme si ii lasam sa creasca, in aceeasi incapere incalzita, pana isi dubleaza volumul (20-30 minute).

Punem cozonacii in forme si ii lasam sa creasca
Tip: Daca tavile de cozonac sunt prea mici pentru cozonacii pe care i-am facut, putem desface cozonacii si taia cate 2 bucati din capetele fiecarui rulou, dupa care impletim din nou cele doua rulouri. Capetele rezultate se pot coace separat intr-o tava mai mica, rezultand un excelent mini-cozonac trandafir.

15. Dupa ce au crescut cozonacii, ii ungem cu un ou batut si ii presaram cu seminte de mac.

Ungem cozonacii cu un ou batut si ii presaram cu seminte de mac

16. Punem cozonacii in cuptorul incalzit dinainte la 170°C, caldura sus, jos si ventilatie la cuptoarele electrice, sau la foc mediu la cuptoarele clasice cu gaz. Coacem cozonacii la 170°C timp de 25 minute, pana se rumenesc frumos. Apoi, punem deasupra lor hartie de copt si ii lasam in continuare inca 25-30 minute (timpul total de coacere este de 50-55 minute). In primele 25 minute nu deschidem usa cuptorului, ca sa nu scada temperatura.

Tip: Coacem cozonacii pe treapta  a doua de jos a cuptorului, ca sa nu se arda deasupra.

Verificam daca s-au copt cozonacii intepandu-i cu o scobitoare. Daca aluatul nu se lipeste de scobitoare, inseamna ca sunt gata. Lasam cozonacii sa se mai raceasca in tava timp de 5 minute.

Coacem cozonacii

17. Scoatem cozonacii din tava, eliminam hartia de copt si asezam cozonacii culcati pe o parte pe un gratar de prajituri, nu direct pe masa sau in tava, pentru ca transpira si devin cleiosi in mijloc. La intervale de 10-15 minute, intoarcem cozonacii de pe o parte pe alta, de 2-3 ori, ca sa nu se turteasca.

Cozonac cu mac
Cozonac cu mac
Cozonac cu mac

Cozonacul se poate taia numai dupa ce s-a racit complet.

Cozonac cu mac
Cozonac cu mac
Cozonac cu mac
Cozonac cu mac

Retete de cozonaci

Puteti vedea mai jos si alte retete de cozonac. Dati click pe numele retetei pentru a citi reteta.

Cozonac cu nuca si cacao – reteta pas cu pas

Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac fara framantare cu rahat si stafide

Cozonac fara framantare cu rahat si stafide

Cozonac pufos cu rahat si stafide

Cozonac Pufos cu Rahat si Stafide

Cozonac de post cu nuca

Cozonac de Post cu Nuca

Cozonac trandafir de post – reteta pas cu pas

Cozonac Trandafir de Post

Cozonac grecesc – reteta traditionala originala

Cozonac Grecesc - Reteta Traditionala

Retete de deserturi din aluat de cozonac

Prajitura cartof din aluat de cozonac

Prajitura Cartof din Cozonac poza 4

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Cozonac cu Mac - Reteta Traditionala Pas cu Pas
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.