Salata de dovlecei cu maioneză, iaurt și usturoi. Cum se face salata de dovlecei cu maioneză și iaurt? O salată de dovlecei ce se poate servi ca aperitiv sau garnitură, o salată ieftină și gustoasă. Vezi reteța pas cu pas!
Despre dovlecei
Deși este un fruct din punct de vedere botanic, dovlecelul este considerat o legumă și este una dintre cele mai versatile. Dovleceii se pot adăuga la supe, salate, omlete, ca garnitură la preparatele din carne, sau pot fi gătiți umpluți, prăjiți sau pane.
Dovleceii sunt usor de cultivat și necesită un minim de atenție comparativ cu abundența de beneficii pe care le oferă, fiind ușor de încorporat în multe rețete – pot fi chiar transformați și în paste! Dovleceii mici sau de dimensiuni medii sunt mai aromați. Cu cât dovleceii sunt mai mari, cu atât sunt mai tari, mai plini de semințe și își pierd din savoare.
Dovlecelul are și un conținut nutrițional impresionant, fiind bogat în potasiu, complexul de vitamine B, fibre alimentare si antioxidanți. Poate, de asemenea, să regleze zahărul din sânge, fiind de mare ajutor diabeticilor.

Cum se face salata de dovlecei cu maioneză și iaurt?
Salata de dovlecei cu maioneză, iaurt și usturoi este o rețetă foarte usor de preparat și foarte gustoasă. Dovleceii nu au un gust foarte intens, de aceea li se potrivește o combinație de arome picante. Din acest motiv punem usturoi, ceapă si verdeață tocată (mărar și pătrunjel) în salata de dovlecei.
La prepararea acestei salate se poate folosi doar maioneză sau un mix de maioneză și iaurt, preferabil grecesc deoarece este cremos și nu este nevoie să îlscurgem de apă. Maioneza trebuie să fie facută in casă deoarece este mai sănătoasă, fără conservanți.
Dovleceii se taie cubulețe și se fierb în apă sau la abur, apoi se lasă la scurs. Eu am preferat să-i razui pe răzătoarea cu găuri mari și să-i gătesc în tigaie cu puțină sare, până s-au inmuiat și s-a evaporat toată apa pe care o conțineau. Apoi am pus gălbenușurile pasteurizate în bolul cu dovlecei și i-am pasat cu blenderul vertical, turnând uleiul în fir subțire. Am adăugat iaurtul, ceapa, usturoiul, sarea și piperul, apoi am amestecat bine. Am obținut astfel o salată de dovlecei cremoasă și aspectuoasă.
Putem face o asemenea salată cu maioneză și din alte legume: salată de fasole verde, salată de conopidă cu iaurt, salată de broccoli sau salată de ciuperci. Acestea se fierb în prealabil la abur, se scurg de apa fierbinte și se pun imediat într-un vas cu apă rece și cubulețe de gheață. Apa rece si gheața au menirea de a opri procesul de fierbere prin răcirea rapidă a legumelor și de a păstra textura și culoarea lor frumoasă. După fierbere, legumele se pun obligatoriu la scurs într-o strecuratoare pentru 25-30 de minute. Trebuie să se elimine cât mai multă apă pentru a nu se dilua dressingul salatelor. Daca nu le scurgem bine, salatele vor fi apoase și fără gust.
Cum pasteurizăm ouăle
Pentru a ne asigura că nu ne îmbolnăvim de la gălbenușurile crude din maioneză este bine să pasteurizăm gălbenușurile.
Există două metode simple de a pasteuriza gălbenușurile:
- Într-o cratiță mică (sau într-un ibric) fierbem apă cât să acopere 2-3 ouă. Cu un ac sterilizat, înțepăm ouăle la capătul mai lat (unde se află golul de aer), pentru a preveni crăparea. Cu ajutorul unei linguri le cufundăm în apa care clocotește pentru exact un minut, apoi le scoatem imediat pe o farfurie. Separăm gălbenușurile de albușuri.
- În alt mod, putem pasteuriza gălbenușurile la bain-marie, cu o lingură de apă, amestecând încontinuu până ajung la temperatura de 90°C (aproximativ un minut).
Ingrediente pentru reteta de salata de dovlecei cu maioneza, iaurt si usturoi:
- 1 kg dovlecei
- 100 ml ulei
- 50 ml iaurt grecesc (10% grăsime)
- 3 gălbenușuri
- 1 ceapă mică
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper
- 2 linguri verdeață tocată (mărar și pătrunjel)

Reteta de salata de dovlecei cu maioneza, iaurt si usturoi – mod de preparare
1.Spălăm dovleceii cu apă în care care am pus o lingură de bicarbonat de sodiu și-i clătim sub jet de apă de la robinet.
Putem folosi atât dovlecei cu coajă deschisă la culoare, cât și dovlecei cu coajă de culoare verde inchis (zucchini).

2. Răzuim dovleceii și presărăm peste ei puțină sare pentru a-i ajuta să-și lase mai repede apa pe care o conțin.
Dacă dovleceii sunt tineri și fragezi, atunci nu este necesar să le scoatem semințele.

3. Punem dovleceii răzuiți într-o tigaie împreună cu 50 ml apă. Apa ajută să nu se lipească la început dovleceii de tigaie.

4. Fierbem dovleceii până se înmoaie și scade tot lichidul pe care îl lasă. Lăsăm dovleceii să se răcească.

5. Pasteurizăm gălbenușurile. Într-o crăticioară fierbem apă cât să acopere ouăle. Cu un ac sterilizat înțepăm ouăle la capătul mai lat (unde se află golul de aer) în câteva locuri, pentru a evita crăparea.

6. Cu ajutorul unei linguri le cufundăm în apa care clocotește pentru exact un minut, apoi le scoatem imediat pe o farfurie.

7. Separăm gălbenușurile de albușuri.

8. Tocăm mărunt ceapa și pisăm usturoiul cu presa de usturoi.

9. Mutăm dovleceii într-un bol și adăugăm gălbenușurile. Mixăm dovleceii cu mixerul vertical, turnând în același timp uleiul în fir subțire.

10. Adăugăm iaurtul, ceapa, usturoiul, sarea și piperul și amestecăm toate ingredientele. Salata de dovlecei cu maioneză și iaurt este gata!

11. Mutăm salata de dovlecei în bolul pentru servit. Acoperim bolul cu folie alimentară și îl punem la frigider pentru cel puțin 1-2 ore. Salata de dovlecei cu maioneză are nevoie de un timp de repaos, la rece, pentru a se combina aromele ingredientelor. Aromele de ceapă și de usturoi vor fi absorbite de dovlecei și de dressingul din jurul lor.

Salata de dovlecei este un aperitiv răcoritor, perfect pentru zilele calde de vară. O servim pe felii de pâine proaspătă, presărată cu verdeață tocată.



Retete cu dovlecei si retete cu zucchini
Dați click pe colajul foto de mai jos pentru a vedea toate rețetele cu dovlecei: dovlecei pane, ciorbe cu dovlecei, dovlecei umpluti cu carne, clatite cu dovlecei, tarta cu dovlecei, budinca cu dovlecei, chiftele din dovlecei, paste carbonara cu dovlecei si carnati.

Adauga un comentariu





