Aceste placinte cu branza dulce si mac sunt foarte gustoase, moi si aspectuoase. Aluatul pentru aceste placinte cu branza dulce si mac este un aluat dospit, pregatit in casa, foarte fin si usor de lucrat, asemanator cu aluatul de cozonac. In umplutura de branza dulce eu am adaugat mac, dar de obicei in umplutura pentru aceste placinte cu branza dulce (sau branzoaice) se adauga stafide. Am impachetat aceste placinte in forma de trandafir, le-am uns cu ou si le-am ornat cu seminte de mac.
O reteta delicioasa de placinta cu branza cu aluat de placinta facut in casa este si reteta de placinta sarbeasca.
Ingrediente pentru reteta de placinte cu branza dulce si mac:
- 500 gr faina
- 250-280 ml lapte caldut
- 80 gr zahar granulat
- 80 gr unt topit
- 10 gr zahar vanilat
- 3 galbenusuri
- 25 gr drojdie proaspata (sau 1 plic drojdie uscata)
- coaja rasa de la o lamaie
- putina sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 250 branza dulce
- 100 gr zahar pudra
- 75 gr seminte de mac (sau stafide)
- 1 ou
- coaja rasa de la o portocala
- 1 plic de zahar vanilat (sau o lingurita esenta de vanilie)
Reteta de placinte cu branza dulce si mac – mod de preparare:
- Intr-un bol mic diluam drojdia cu putin lapte cald, o lingurita de zahar si o lingura de faina. O lasam sa creasca timp de 5 minute.
2. Pregatim aluatul pentru placinte. Intr-un castron mic frecam galbenusurile cu sarea, ca se isi accentueze culoarea. Adaugam zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si amestecam bine. Adaugam laptele cald si amestecam pana se omogenizeaza amestecul.
3. Cernem faina intr-un bol mare. Adaugam drojdia, amestecul de lapte si oua si incepem sa framantam. Dupa ce am incorporat toata faina si s-a legat aluatul, incepem sa turnam cate putin din untul topit si framantam aluatul timp de aproximativ 15 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic.
4. Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam sa creasca la loc cald timp de 50 minute, pana isi dubleaza volumul.
5. Pana creste aluatul, pregatim umplutura pentru aceste placinte cu branza dulce si mac. Intr-un bol amestecam branza dulce cu zaharul, coaja de portocala, zaharul vanilat si semintele de mac. Separat batem bine oul, adaugam mai mult de jumatate din el in umplutura de branza si amestecam bine. Oprim putin din oul batut pentru a unge placintele.
6. Dupa ce aluatul a crescut, il punem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Impartim aluatul in 12 bucati egale si le dam o forma rotunda.
7. Intindem fiecare bucata de aluat intr-un cerc cu diametrul de aproximativ 10 cm. Taiem aluatul in 4 bucati, incepand de la margine spre centru fara sa separam in intregime bucatile. Luam putin din umplutura, ii dam o forma rotunda si o asezam in centru.
8. Acoperim umplutura cu cate o bucata de aluat, indoind colturile dedesubt.
9. Continuam sa acoperim umplutura cu restul de bucati de aluat, lucrand intr-un singur sens.
10. Asezam placintele intr-o tava pe care am asternut hartie de copt.
11. Lasam placintele sa creasca in tava timp de o jumatate de ora. Ungem placintele cu ou batut diluat cu o lingurita de apa si le presaram cu mac.
12. Incalzim cuptorul la 180 grade. Coacem placintele timp de aproximativ 30 de minute, pana se rumenesc frumos.
13. Scoatem aceste placinte cu branza dulce din cuptor, le asezam pe un platou si le ornam cu zahar pudra.