Reteta de placinta cu crema de vanilie (bougatsa) este o reteta de placinta din bucataria greceasca. Pregatita fie cu foi de placinta din comert, fie cu foi de placinta facute in casa, placinta cu crema de vanilie este la fel de buna. In functie de timpul avut la dispozitie alegeti daca faceti aluatul in casa sau il cumparati. Pentru prepararea foilor de placinta va recomand reteta de aluat de placinta.
Ingrediente pentru reteta de placinta cu crema de vanilie (bougatsa)
Ingrediente pentru foile de placinta:
- 500 gr faina
- 1 lingura otet
- 3 linguri ulei
- 2 lingurite praf de copt
- 2 lingurite sare
- 250 ml apa calduta (sau cata apa este necesara pentru a forma o coca fina si moale)
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 1 litru de lapte
- 4 oua
- 250 gr zahar
- 100 gr amidon de porumb
- 1 lingura esenta de vanilie
- 4 linguri unt
Reteta de placinta cu crema de vanilie (bougatsa) – mod de preparare pentru foile de placinta:
- Intr-un bol mai mare cernem faina impreuna cu sarea si praful de copt. Facem in mijloc o gropita, punem uleiul, otetul si apa si amestecam luand putin cate putin din faina. Incepem sa framantam coca si, pe parcurs, mai adaugam apa daca mai este nevoie, astfel incat sa rezulte o coca moale si neteda.
- Lasam coca sa se “odihneasca” pentru 15 minute, apoi o impartim in 10 bucati de 70-80 gr fiecare, pe care le punem intr-o tava in care am presarat faina. Le acoperim cu un prosop umed si le lasam inca 30 minute.
- Punem faina pe masa de lucru si din fiecare bucata de coca intindem o foaie foarte subtire de marimea tavii in care facem placinta, presarand des faina ca sa nu se lipeasca de vergeaua cu care intindem foaia.
Tip: Ca sa nu pierdem prea mult timp cu intinsul foilor, intindem fiecare bucata de coca in foi mai mici, le ungem bine cu ulei, le stivuim cate trei si le intindem in foi mari. La copt foile se desfac, ca si cum ar fi intinse separat. Secretul este sa fie bine unsa fiecare foaie. In acest caz, ultima foaie pe care o punem deasupra trebuie sa fie mai mare decat suprafata tavii si o asezam incretita, plisata.
Reteta de placinta cu crema de vanilie (bougatsa) – mod de preparare pentru crema de vanilie:
- Diluam amidonul de porumb intr-o jumatate de cana de lapte.
- Cu ajutorul unui mixer, batem ouale cu zaharul adaugand ouale unul cate unul, pana ce compozitia se aspreste si devine ca o spuma, apoi adaugam amidonul dizolvat in lapte si amestecam.
- Incalzim restul de lapte intr-o cratita si, cand incepe sa fiarba, reducem focul la minim. Adaugam ouale batute cu zaharul si amestecam incontinuu cu telul pana se ingroasa crema.
- Oprim focul si adaugam untul (nu tot deodata). Amestecam bine pana se incorporeaza si apoi adaugam esenta de vanilie.
Cum asamblam placinta
Intr-o tava unsa cu unt asezam 5 foi de placinta, ungand in prealabil fiecare foaie cu ulei. Punem crema de vanilie si asezam alte 5 foi de placinta, ungand fiecare foaie cu ulei. Crestam placinta in fasii late ca sa nu se umfle la copt si ungem si ultima foaie cu ulei.
Coacem placinta
Coacem placinta la foc mediu (180 grade) pentru aproximativ 40 minute, pana se rumeneste. Dupa ce scoatem placinta din cuptor, o presaram cu zahar pudra si scortisoara.
Placinta cu crema de vanilie este gata! Pofta buna!