Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi – Reteta Turceasca

0
1450

Vinete umplute la cuptor cu ceapa, rosii si usturoi – Imam Bayildi – o reteta turceasca de vinete umplute la cuptor atat de delicioasa incat imamul care le-a mancat primul a lesinat din pura incantare! Sau a fost in stare de șoc din cauza cantitatii mari de ulei folosita la aceasta reteta? Nu conteaza, singurul lucru care conteaza este urmatorul: Imam Bayildi este poate cea mai gustoasa mancare pe care o puteti prepara din vinete! Desi cu siguranta veti adora aceasta mancare de vinete umplute la cuptor, speram totusi sa nu leșinati din cauza acestei delicioase retete de Imam Bayildi!

Lasand gluma deoparte, Imam Bayildi este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare din bucataria turceasca. Imam bayıldı, expresie care se traduce literalmente „imamul a leșinat”, provine de pe coasta Marii Egee. Este cunoscut in multe dintre fostele tari ale Imperiului Otoman, in special in Grecia.

De fapt, in timp ce „bayıldı” inseamna literalmente „a leșinat” in limba turcă, este si o expresie folosita in mod obisnuit pentru ceva extraordinar de încântător. Desi poate ca aceasta utilizare a cuvantului in sine provine din povestea imamului care a leșinat? Cine stie…

Spre amuzamentul unor turci, multi greci isi atribuie originea acestui fel de mancare. Crestinii de origine greaca erau o minoritate semnificativa in perioada Imperiului Otoman si, intr-adevar, exista multe suprapuneri intre bucataria greceasca si cea turceasca. Cu toate acestea, numele acestui fel de mancare – Imam Bayildi – pune afirmatia grecilor sub semnul intrebarii.

Imam Bayıldı face parte dintr-o familie de feluri de mancare din legume fierte in cantitati mari de ulei de masline, cunoscute in Turcia ca „zeytinyağlı”.Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca

Imam Bayildi in alte parti ale lumii

Desi aceasta reteta este originara din Turcia, Imam Bayildi poate fi gasit in multe tari din intreaga lume, in special in tarile fostului Imperiu Otoman.

In Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord si Israel, Imam Bayildi este cunoscut mai frecvent ca imám baïlntí (ιμάμ μπαϊλντί in limba greaca).

Acestea fiind spuse, unele zone din aceste regiuni inca denumesc aceasta mancare de vinete umplute la cuptor cu numele sau mai putin cunoscut, melitzánes imam (μελιτζάνες ιμάμ in limba greaca), ceea ce inseamna „vinetele imamului”.

In intreaga lume araba Imam Bayildi este numit me’iimam biaylidi (إمام بايلدي).

De-a lungul timpului multi au adaptat acest aperitiv de vinete umplute pentru a se potrivi gustului lor. In timp ce se pastreaza si reteta originala de Imam Bayildi, s-au adaugat diverse ingrediente, cum ar fi carne de vita (de exemplu, reteta greceasca de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel), scortisoara si branza feta.

Impreuna cu variatia ingredientelor care au fost adaugate pentru a crea acest deliciu culinar structura a fost, de asemenea, adaptata in unele retete pentru a tinde catre un Imam Bayildi in stil lasagne. De exemplu, musaca, unde foile de paste se inlocuiesc cu felii de vinete, iar sosul devine straturile dintre ele.

Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca

Ce este cu acest fel de mancare care doboară imamii la podea?

Exista mai multe versiuni ale povestii referitoare la originea numelui acestui fel de mancare.

O versiune binecunoscuta sugereaza ca imamul (un conducator spiritual in religia islamica) a lesinat de incantare din cauza mesei delicioase pe care i-o gatise sotia lui.

O alta versiune sugereaza ca nu gustul delicios l-a facut pe imam sa-si piarda cunostinta, ci gandul la costul uleiului de masline care a fost folosit la prepararea mancarii (in acele timpuri costul uleiului de masline era foarte ridicat, iar acest fel de mancare contine o cantitate mare de ulei de masline).

O alta versiune spune povestea unui imam care s-a casatorit cu fiica unui negustor de ulei de masline. Ca parte a zestrei au fost daruite 12 sticle cu cel mai rafinat ulei de masline.

In prima noapte, imamul i-a cerut sotiei sale sa pregateasca un fel de mancare delicios folosind putin din uleiul de masline pe care tatal ei il daruise. Sotia sa a preparat o mancare delicioasa din vinete umplute cu ceapa si rosii. Imamului i-a placut atat de mult acest fel de mancare incat a cerut sa faca parte din cina in fiecare zi.

Si asa a fost. Pana in a treisprezecea zi, cand deodata nu s-au servit vinete umplute la cina.

— Unde sunt vinetele umplute?, a intrebat imamul.

Sotia lui a raspuns ca nu mai aveau ulei de masline – cele 12 sticle de ulei de masline erau toate goale. Nu mai ramasese nimic.

Dupa ce a auzit ca zestrea fusese deja consumata, imamul a fost atat de socat incat a lesinat pe loc!

Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca

Vinete umplute la cuptor Imam Bayildi – reteta originala

Cautand pe Google „imam bayildi”, internetul ofera un numar imens de retete. Nu toate sunt la fel de autentice.

Exista cateva lucruri care deosebesc reteta originala de Imam Bayildi de celelalte feluri de mancare cu vinete umplute.

Pentru inceput, cantitatile generoase de ulei de masline folosite (si ar trebui sa fie de cea mai buna calitate, extra virgin).

In al doilea rand, cantitatea de ceapa in raport cu cantitatea de rosii. In timp ce multe retete moderne umplu vinetele cu sos de rosii, ceapa este principalul ingredient de umplutura in reteta traditionala.

Cel mai bine este sa folositi vinete lunguiete si subtiri. Daca gasiti vinete mici, cu atat mai bine. Acestea fiind spuse, diferitele tipuri de vinete nu au o aroma extrem de diferita, asa ca daca gasiti numai vinete mari, este bine si asa. In acest caz puteti taia vinetele in jumatati, in loc sa le crestati si sa le umpleti ca pe o bagheta asa cum sugereaza reteta de mai jos.

Prepararea retetei de vinete umplute la cuptor Imam Bayildi dureaza ceva timp. Coacerea lenta, la temperatura moderata si in mult ulei de masline face parte din ceea ce face acest fel de mancare atat de special. Vinetele iubesc uleiul de masline, il absorb si se transforma in cea mai minunata, delicioasa si satioasa mancare de vinete.

Pentru o varianta mai simpla puteti praji vinetele in loc sa le coaceti la cuptor. Acest mod de preparare are ca rezultat un Imam Bayildi delicios, dar daca veti incerca coacerea lenta, la temperatura moderata, veti realiza ca nu exista nicio metoda de gatire mai buna. Important este sa nu faceti economie la uleiul de masline!

Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca

 

Ce condimente se folosesc la mancarea de vinete umplute la cuptor Imam Bayildi

Unele variante ale retetei folosesc plante aromatice precum cimbru, oregano si patrunjel, in timp ce altele nu. Acelasi lucru este valabil si pentru condimente. Acest fel de mancare poate fi facut cu cu putine sau deloc condimente, cu boia de ardei iute si chimen, sau cu za’atar,  care se poate inlocui cu putin cimbru uscat.

Pe langa sare si piper, reteta originala de vinete umplute la cuptor Imam Bayildi foloseste ardei de Alep, cunoscut si sub denumirile de pul biber, piper Halaby sau fulgi de ardei roșu turcesc. Ardeiul de Alep este un ardei rosu inchis semiuscat si macinat grosier, cultivat in Siria si in Turcia. Daca nu il gasiti, il puteti inlocui cu ardei iute ancho, cu o combinatie de boia de ardei dulce si ardei cayenne sau cu fulgi de ardei iute obisnuiti.

Ardei de Alep macinat
Veganbaking.net CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Este important sa va amintiti sa adaugati un praf de zahar atat la vinetele coapte, pentru a contracara gustul lor amar, cat si la umplutura, deoarece zaharul va echilibra aciditatea rosiilor.

Cum servim mancarea de vinete umplute la cuptor – Imam Bayildi

Pentru cea mai buna experienta culinara posibila, Imam Bayildi se serveste la temperatura camerei, a doua zi dupa ce a fost gatit.

Poate fi servit ca aperitiv, ca unul dintre mai multe feluri de mancare la o masa, ca fel principal vegetarian/vegan sau chiar ca garnitura la carne sau peste.

Imam Bayildi este de obicei insotit de orez si iaurt sau este servit ca parte a unui bufet de aperitive.

Orezul simplu se potriveste de minune ca garnitura la vinetele umplute – vedeti aici reteta de garnitura de orez basmati.

Nu l-as servi cu nimic prea condimentat sau picant pentru a nu acoperi gustul atat de delicat si deosebit al acestui fel de mancare.

Din cantitatile de ingrediente de mai jos obtinem 4-8 portii, in functie de cum il servim (ca aperitiv sau ca fel principal, cu garnitura de orez sau fara sau pe post de garnitura la carne sau la peste).

Daca va plac vinetele, va promit ca merita sa pregati aceasta reteta! Poate parea o mancare simpla, dar odata ce gustam aceasta mancare de vinete umplute la cuptor, este usor de inteles de ce imamul a lesinat de incantare!

Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca

Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi – reteta video pas cu pas

Reteta de vinete umplute la cuptor Imam Bayildi – ingrediente:

Ingrediente pentru vinete:

  • 4 vinete (lungi si subtiri, daca gasiti) – vinetele mele au cantarit 1300 gr
  • apa rece cat sa acopere vinetele
  • 1 lingura sare grunjoasa
  • 4 linguri ulei de masline (60 ml)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • un praf de sare
  • piper proaspat macinat
Ingrediente pentru vinete
Ingrediente pentru vinete

Ingrediente pentru umplutura:

  • 4 linguri ulei de masline (60 ml)
  • 4 cepe de marime medie, taiate in felii subtiri (500 gr)
  • 8 catei de usturoi, taiati in felii subtiri (40 gr)
  • 1 ardei gras rosu sau verde, tocat marunt
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita pasta de rosii
  • 250 gr rosii (2 rosii de marime medie), curatate de coaja si taiate felii, sau 250 gr rosii din conserva
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1⁄2 lingurita ardei iute de Alep sau fulgi de ardei iute obisnuiti (optional)
  • sare
  • piper
  • 10 fire de patrunjel
Ingrediente pentru umplutura
Ingrediente pentru umplutura

Ingrediente pentru asamblare:

  • 4 linguri ulei de masline (60 ml)
  • piper proaspat macinat
  • 200 gr branza feta (optional)
Ingrediente pentru asamblare
Ingrediente pentru asamblare

Ingrediente pentru servit:

  • 1 lingura ulei de masline (15 ml)
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • piper proaspat macinat
  • zeama de la o lamaie (optional)
Ingrediente pentru servit
Ingrediente pentru servit

Cum se prepara reteta de vinete umplute la cuptor Imam Bayildi:

Preincalzim cuptorul la 180°C cu ventilatie.

Pregatim vinetele

  1. Spalam bine vinetele si le curatam codita fara sa o taiem complet. Pastram din codita atat cat este necesar sa nu de desfaca vanata la copt.

Spalam vinetele si le curatam codita

2. Curatam coaja vinetelor pe lung, cu un cutitas pentru curatat legume sau cu un peeler, in fasii late de 2-3 cm, alternand cu portiuni pe care pastram coaja, obtinand astfel un aspect vargat, de zebra.

Curatam coaja vinetelor pe lung in fasii alternand cu portiuni pe care pastram coaja

3. Cu un cutit bine ascutit facem 3 incizii logitudinale in fiecare vanata, pe o singura parte, asa cum am deschide o bagheta, lasand 2 cm la fiecare capat si 0,5-1 cm intre crestaturi. Inciziile nu trebuie sa strapunga vinetele pana la baza.

Facem 3 incizii logitudinale in fiecare vanata

4. Intr-un vas mare sau intr-un lighenus punem apa rece (cat sa acopere vinetele) si 1 lingura de sare grunjoasa. Amestecam pana se dizolva sarea si punem vinetele. Le acoperim cu o farfurie pentru a nu se ridica la suprafata si le lasam in apa cu sare 30 de minute pentru a-si pierde gustul amar.

Punem vinetele in apa rece cu sare pentru 30 minute

5. Dupa 30 de minute scoatem vinetele din apa sarata si le punem la scurs intr-o strecuratoare.

Dupa 30 de minute scoatem vinetele din apa sarata si le punem la scurs intr-o strecuratoare

6. Punem vinetele intr-o tava de copt. Deschidem crestaturile putin cu mainile, avand grija sa nu spargem vinetele, si presaram deasupra si in interiorul lor 4 linguri de ulei de masline, o lingurita de zahar, o lingurita de cimbru, un praf de sare si putin piper proaspat macinat.

Condimentam vinetele

7. Coacem vinetele 40-45 de minute in cuptorul preincalzit la 180 grade, cu ventilatie. Daca vinetele sunt mari, le coacem 50-60 minute, iar daca sunt mici – 30 minute.

Coacem vinetele

Pregatim umplutura

  1. Taiem ceapa in felii subtiri (julienne).

Taiem ceapa in felii subtiri (julienne)

2. Punem o tigaie sau o cratita sa se incinga la foc mediu. Cand tigaia (sau cratita) este bine incinsa adaugam 4 linguri de ulei de masline si ceapa.

Calim ceapa in uleiul de masline

3. Adaugam o lingurita de zahar, sare si piper (dupa gust) si calim la foc mic spre mediu 15-20 minute, amestecand din cand in cand, pana cand ceapa este caramelizata.

Adaugam o lingurita de zahar, sare si piper (dupa gust) si calim la foc mic 15-20 minute

4. Feliem cateii de usturoi si tocam cubulete ardeiul gras (nu foarte marunt).

Feliem cateii de usturoi si tocam cubulete ardeiul gras

5. Adaugam usturoiul si ardeiul gras in tigaie (sau in cratita) impreuna cu o jumatate de lingurita de ardei iute de Alep sau de fulgi de ardei iute obisnuiti (optional). Calim inca un minut, amestecand incontinuu, avand grija sa nu se arda usturoiul.

Adaugam usturoiul, ardeiul gras si ardeiul iute

6. Adaugam rosiile tocate (numai pulpa de rosii, fara suc si seminte), o lingurita de pasta de rosii si o lingurita de cimbru si amestecam. Continuam calirea pana cand rosiile isi micsoreaza volumul si lichidul incepe sa se ingroase, aproximativ 5-6 minute si apoi luam tigaia de pe foc.

Adaugam rosiile tocate, o lingurita de pasta de rosii si o lingurita de cimbru

7. Mutam amestecul de legume din tigaie (sau din cratita) intr-un castron, adaugam patrunjelul tocat si il lasam sa se raceasca putin.

Mutam amestecul de legume intr-un castron si adaugam patrunjelul tocat

Umplem vinetele

  1. Presam vinetele cu o lingura pe locul in care le-am crestat pentru a crea spatiu pentru umplutura.

Presam vinetele cu o lingura pe locul in care le-am crestat pentru a crea spatiu pentru umplutura

2. Stropim vinetele cu 4 linguri de ulei de masline.

Stropim vinetele cu 4 linguri de ulei de masline

3. Punem umplutura in locasurile formate in vinete, presand usor cu lingura ca sa incapa.

Adaugam umplutura in locasurile formate in vinete, presand usor ca sa incapa

4. Adaugam deasupra branza feta sfaramata (daca dorim) si condimentam cu piper proaspat macinat.

Adaugam deasupra branza feta sfaramata (daca dorim) si condimentam cu piper proaspat macinat

5. Introducem tava in cuptor si coacem vinetele umplute timp de 15-20 minute la 180 grade, cu ventilatie.

Introducem tava in cuptor si coacem vinetele umplute 15-20 minute

Servim vinetele umplute

Inainte de servire transferam vinetele pe un platou si presaram peste ele 2 linguri de patrunjel tocat, zeama de la o lamaie, o lingura de ulei de masline si piper proaspat macinat.
Transferam vinetele pe un platou si presaram peste ele 2 linguri de patrunjel tocat, zeama de la o lamaie, o lingura de ulei de masline si piper proaspat macinat
Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi
Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi
Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi
Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi

Alte retete cu vinete

Mai jos puteti vedea si alte retete cu vinete (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).

Vinete la cuptor cu rosii si branza – reteta greceasca

Vinete la Cuptor cu Rosii si Branza

Vinete impanate cu chiftele

Vinete Impanate cu Chiftele

Vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel

Reteta de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel

Chiftelute din Vinete cu Sos de Rosii si Paste
Paste cu Vinete si Sos de Rosii
Salata de Vinete cu Tahini Baba Ganoush
Salata de Vinete fara Maioneza, Picanta si Aromata
Musaca de Cartofi cu Vinete si Carne
Aperitive cu Sardine si Vinete in Aluat

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Vinete Umplute la Cuptor Imam Bayildi - Reteta Turceasca
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)