Reteta de placinta sarbeasca este o reteta de placinta traditionala a bulgarilor din zona Targovistei. Am invatat aceasta reteta de la prietena mea, Camelia, care la randul ei a invatat-o de la soacra ei care era de origine bulgara. Aceasta placinta se numeste “banita” (baniţă) in limba bulgara. Denumirea de placinta sarbeasca provine de la faptul ca bulgarii stabiliti cu mult timp in urma in zona Targovistei au fost perceputi in mod gresit ca “sarbi”.

Mi-a placut mult gustul si aspectul acestei placinte, simplitatea modului de preparare si faptul ca nu se usuca, ci ramane in permanenta umeda, de parca ar fi insiropata. Placinta sarbeasca este foarte buna fierbinte, imediat ce este scoasa de la cuptor, dar si rece este gustoasa.

Reteta de placinta sarbeasca ne scoate din incurcatura in cazul unei vizite neasteptate deoarece putem pregati rapid un desert minunat din cateva ingrediente pe care le avem intotdeauna in casa: faina, branza, zahar, oua si ulei.

Placinta sarbeasca se coace intr-o tava rotunda. In functie de marimea tavii putem mari putin cantitatile de ingrediente. Se pot pune stafide si esenta de vanile (sau zahar vanilat) dar eu nu am folosit. Am vrut sa prepar placinta sarbeasca exact dupa reteta prietenei mele, reteta care nu avea aceste ingrediente.

Aluatul pentru placinta sarbeasca se prepara din faina, ulei, apa si putina sare, se imparte in 5 bucati si se intinde fiecare bucata de aluat intr-o foaie cat se poate de subtire. Aici trebuie sa acordam atentie: foaia de placinta trebuie sa fie foarte subtire. In rest reusita este sigura, placinta sarbeasca va fi un deliciu: rumena, frageda si mustoasa!

 

Ingrediente pentru reteta de placinta sarbeasca:

 

  • 500 gr faina
  • 125 ml ulei (o jumatate de cana)
  • 125 ml apa (o jumatate de cana)
  • 1 lingurita sare
  • 600 gr branza mai veche (mai uscata)
  • 300 gr zahar
  • 8 oua + 250 ml apa (o cana)

 

Reteta de placinta sarbeasca – mod de preparare:

 

1. Cernem faina si o punem intr-un bol. Dizolvam sarea intr-o jumatate de cana de apa calduta si adaugam ulei pana se umple cana. Procedam astfel ca sa nu mai fie nevoie sa masuram apa si uleiul. Facem un locas in mijlocul fainii si turnam incet amestecul de apa si ulei, amestecand cu lingura pana incorporam tot lichidul. Apoi incepem sa framantam cu mana adunand aluatul de la margini spre mijloc.

2. Scoatem aluatul din bol si il mai framantam putin pe masa, ii dam forma de sul si il taiem in 5 bucati. Una dintre bucati trebuie sa fie putin mai mare, deoarece prima foaie trebuie sa imbrace peretii tavii si sa treaca putin peste marginile tavii.

Aluat pentru placinta sarbeasca
Aluat pentru placinta sarbeasca

3. Maruntim branza cu furculita sau o radem prin razatoarea cu gauri mari.

4. Intr-un bol mai mare batem ouale impreuna cu o cana de apa. Punem zaharul intr-un bol sau intr-o farfurie ca sa putem lua din el cu mana.

5. Incalzim cuptorul cuptorul la 180 grade. Ungem cu ulei o tava rotunda in care vom coace placinta.

6. Intindem prima foaie si o asezam in tava astfel incat sa imbrace peretii tavii si depaseasca cu putin marginile tavii.

Foaie aluat placinta sarbeasca
Foaie aluat placinta sarbeasca

7. Luam cu mana putina branza si punem un strat peste foaie, apoi luam zahar si presaram peste branza si in special in marginile placintei. Apoi luam cu o lingura din ouale batute cu apa si acoperim branza si zaharul.

Compozitie placinta sarbeasca
Adaugam branza, zahar si oua batute cu apa

8. Intindem alta foaie si acoperim umplutura, punem peste ea branza, zahar si oua si si continuam astfel pana terminam de umplut toate foile.

Foi si umplutura de placinta sarbeasca
Acoperim umplutura cu o noua foaie de placinta

9. Pastram putin din cantitatea de oua, cu care vom unge ultima foaie. Punem si ultima foaie, indoim peste placinta marginile primei foi si adaugam deasupra restul din cantitatea de oua.

Placinta sarbeasca gata de copt
Placinta sarbeasca gata de copt

10. Facem in cateva locuri cateva crestaturi in placinta (fara sa ajungem pana la baza) ca sa poata iesi aburii si placinta sa se poata coace bine si in mijloc. Reteta de placinta sarbeasca are multa umiditate (ouale + apa) si aceasta o face atat de frageda si mustoasa.

11. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu) si coacem placinta pentru aproximativ 50 minute. Cand este gata, taiem placinta bucati si o servim calda.

Placinta sarbeasca in tava
Placinta sarbeasca este gata!
Placinta sarbeasca taiata in tava
Placinta sarbeasca taiata in tava

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Placinta Sarbeasca (Baniţă)
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)