Aceasta reteta de sos de rosii pentru paste se prepara la fel ca sosul de rosii pe care l-am preparat la reteta de paste cu sos de rosii – reteta italiana originala. Am modificat doar cantitatile, pentru ca am facut o cantitate mai mare de sos de rosii.
Aceasta reteta de sos de rosii pentru paste are la baza reteta clasica italiana de sos de rosii (salsa di pomodoro alla napoletana). Aceasta reteta de sos de rosii pentru paste are cateva secrete pe care vi le voi dezvalui in continuare.
Desi este preparat indeosebi pentru reteta de paste cu sos de rosii, acest sos de rosii cu busuioc se poate consuma si cu carne, peste sau fructe de mare, poate fi folosit la pizza si poate fi adaugat intr-un pilaf simplu, cu cateva minute inainte ca acesta sa fie gata.
Ingrediente pentru reteta de sos de rosii pentru paste:
- 4 kg rosii bine coapte
- 100 ml ulei de masline
- 5-6 catei de usturoi taiati felii subtiri
- 1 lingurita oregano
- 50-60 gr frunze de busuioc proaspat
- 1 lingura zahar
- sare
- piper proaspat macinat
- apa
- cuburi de gheata
Reteta de sos de rosii cu busuioc – mod de preparare:
- Pentru a prepara un sos de rosii cu busuioc fin si gustos trebuie sa decojim rosiile si sa inlaturam semintele. Punem pe aragaz o cratita incapatoare in care am pus 3-4 litri de apa. Umplem un bol mare cu apa rece si cuburi de gheata. Scoatem cotoarele de la rosii si la capatul opus le crestam in cruce.
- Cand apa incepe sa clocoteasca punem rosiile, cate 2-3 deodata. Apa trebuie sa le acopere. Le lasam 15-20 secunde, in functie de cat de tare este coaja lor. Nu le lasam mai mult, deoarece se fierb si se inmoaie.
- Scoatem rosiile cu spumiera si le punem in bolul cu apa rece. Le lasam aproximativ 5 minute, pana se racesc. Daca se incalzeste apa din bol mai completam cu gheata sau cu apa rece.
- Decojim rosiile tragand usor coaja din locul unde am facut taietura in cruce spre cotor. Taiem rosiile in mjloc, pe orizontala si le strangem putin in palma ca sa iasa zeama si semintele (ne putem ajuta si de o lingurita).
Tip: Daca nu avem timp sa oparim si sa decojim rosiile putem sa le taiem pe mijloc fara sa le decojim. Scoatem semintele cu ajutorul unei lingurite si radem rosiile prin razatoarea cu gauri mari. Coaja va ramane pe razatoare.
- Tocam rosiile in bucati cu un cutit mare si bine ascutit sau le razuim. Marimea bucatilor de rosii nu are mare importanta deoarece in timpul fierberii rosiile se inmoaie si se topesc.
- Incalzim la foc mare o cratita suficient de mare incat sa incapa rosiile. O incalzim fara ulei 1-2 minute, apoi punem uleiul si usturoiul. Uleiul trebuie sa fie cald dar nu fierbinte, altfel sosul isi va pierde gustul delicat. Calim usturoiul o jumatate de minut, ca sa isi lase aroma. Nu il calim mai mult, deoarece se innegreste si devine amar.
- Inlaturam feliile de usturoi si adaugam imediat rosiile tocate, oregano, sarea, piperul si zaharul si fierbem sosul la foc mediu, amestecand din cand in cand. Nu adaugam apa in acest sos de rosii cu busuioc sub nici un motiv. Fierbem sosul de rosii pana se evapora zeama lasata si sosul se ingroasa, aproximativ 50 minute. Nu fierbem mai mult acest sos de rosii deoarece isi pierde prospetimea. Sosul este gata cand ramane spatiu liber daca tragem cu o lingura de lemn o linie prin sos. Oprim focul, adaugam frunzele de busuioc rupte cu mana si amestecam.
Acest sos de rosii cu busuioc este foarte gustos si usor de preparat. Il putem pastra mult timp in borcane sterilizate si vom avea mereu un sos de rosii cu busuioc foarte bun pentru paste, pizza, carne, peste sau fructe de mare.
Retete de paste cu sos de rosii
Paste cu sos de rosii – reteta italiana originala
Paste cu sos bolognese – reteta originala
Paste cu sos de rosii si legume la cuptor
Paste cu vinete si sos de rosii
Chiftelute din vinete cu sos de rosii si paste
Paste cu creveti si sos de rosii
Caracatita cu paste si sos de rosii