Reteta de paste cu creveti si sos de rosii este una dintre retetele mele preferate si o prepar cand vreau sa gatesc ceva gustos. Pastele cu creveti si sos de rosii sunt delicioase si se pot servi oricand, la pranz sau la cina.
Pentru aceasta reteta de paste cu creveti si sos de rosii am folosit creveti proaspeti. Crevetii proaspeti trebuie spalati, decorticati si apoi trebuie inlaturat intestinul subtire, care arata ca o vinisoara. Din capetele si carcasa crevetilor impreuna cu cateva legume pregatim o supa de creveti – baza pentru mancaruri. O parte din aceasta supa o folosim la preparea sosului de rosii, iar restul il adaugam in apa in care fierbem pastele. Aceasta supa de creveti da pastelor si sosului de rosii un gust delicios, desavarsit. De cate ori aveti creveti proaspeti este bine sa preparati aceasta supa de creveti. Cantitatea de supa de creveti pe care nu o folositi imediat se poate imparti in portii mici si se poate pastra la congelator timp de aproximativ 3 luni. Supa de creveti imbunatateste mult gustul mancarurilor cu fructe de mare, sosurilor pentru peste, supelor de peste, mancarurilor cu creveti decorticati, etc.
Ingrediente pentru reteta de paste cu creveti si sos de rosii:
- 1 pachet paste (linguine, spaghete)
- 1 kg creveti proaspeti
- 200 ml supa de creveti
- 50 ml vin alb
- 100 ml ulei de masline
- 500 gr rosii proaspete razuite
- 1 conserva de rosii
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- ½ ardei gras rosu + ½ ardei gras galben tocati marunt (optional)
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita fulgi de ardei iute uscat
- 4 linguri patrunjel tocat
- 50 gr parmezan ras (optional)
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de paste cu creveti si sos de rosii – mod de preparare:
1. Spalam crevetii, ii decorticorticam, ii crestam pe spate cu un cutit mic si bine ascutit si inlaturam intestinul. Daca crevetii prezinta intestin si pe burta, ii crestam si inlaturam si acest intestin.
2. Spalam rosiile, le inlaturam semintele si le razuim. Curatam ceapa si usturoiul si le tocam marunt. Spalam ardeii, inlaturam semintele si ii tocam marunt.
3. Pregatim sosul. Intr-o cratita incalzim uleiul si calim ceapa si ardeii aproximativ 2 minute, pana se inmoaie putin. Adaugam usturoiul si mai calim o jumatate de minut. Stingem cu vin si continuam calirea aproximativ 2 minute, pana se evapora alcoolul. Adaugam rosiile proaspete, rosiile din conserva, pasta de rosii, supa de creveti, sarea si piperul. Fierbem sosul la foc mic pana se ingroasa, aproximativ 15 minute.
4. Intre timp fierbem pastele in 4 litri de apa in care am pus o lingura de sare si restul de supa de creveti. Pastele se fierb “al dente”, adica trebuie sa ramana putin tari.
5. Intr-o tigaie incalzim putin ulei si calim crevetii timp de un minut, pana devin de culoare roz. Ii punem apoi intr-un bol si ii acoperim cu un capac, sa ramana calzi.
6. Cand sosul s-a ingrosat, adaugam crevetii si mai fierbem sosul 2 minute. Adaugam patrunjelul si pastele, oprim focul si amestecam bine. Servim aceste paste cu creveti si sos de rosii fierbinti si adaugam deasupra putin cascaval ras.
Am pregatit cea mai buna reteta de paste cu creveti si sos de rosii!