Aceasta reteta de paste cu legume si sos de rosii la cuptor o putem prepara cand avem invitati la masa, deoarece este foarte gustoasa si aspectuoasa, semanand cu un tort. Reteta de paste cu legume si sos de rosii la cuptor se prepara intr-o tava rotunda pentru chec cu diametrul de 22-24 cm, cu pereti detasabili.
Pentru prepararea acestei retete de paste cu legume si sos de rosii la cuptor folosim paste tubulare rigatoni, pe care le fierbem 6-7 minute si le asezam una cate una, pe verticala, pana umplem tava. Turnam peste ele sosul de rosii, presaram branza rasa si le punem la cuptor 20 minute, pana se rumeneste branza. Sosul de rosii poate fi preparat si cu alte legume, dupa preferinta fiecaruia. De exemplu, vanata poate fi inlocuita cu ciuperci sau cu ardei gras rosu.
Ingrediente pentru reteta de paste cu legume si sos de rosii la cuptor :
- 1 pachet paste rigatoni
- 2-3 linguri ulei
- 100 gr parmezan
- 150 gr branza Gouda rasa (sau Edam, cascaval)
Ingrediente pentru sos:
- 4 linguri ulei
- 200 gr carnat tocat marunt
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 morcov ras
- 1 vanata rasa
- 4 rosii tocate marunt (sau o conseva de rosii)
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 200 grade.
2. Curatam carnatul de pielita si il tocam marunt (sau il maruntim in blender).
3. Curatam ceapa si o tocam marunt. Curatam vanata si morcovul si le razuim prin razatoarea cu gauri mari.
4. Incalzim uleiul intr-o tigaie mai mare si calim carnatul impreuna cu legumele 4-5 minute, pana acestea se inmoaie.
5. Punem rosiile si mai fierbem sosul 3-4 minute, adaugam sarea, piperul proaspat macinat si oprim focul.
6. Fierbem pastele 6-7 minute intr-o cratita in care am pus 4 litri de apa si o lingura de sare.
Tip: Fierbem pastele doar jumatate din timpul de fierbere inscris pe pachet deoarece nu trebuie sa fie moi cand le asezam pe verticala in tava. Le mai gatim si la cuptor inca 20 minute.
7. Punem pastele intr-o strecuratoare si le scurgem foarte bine de apa. Le punem intr-un bol mare, le stropim imediat cu 3 linguri de sos si le amestecam ca sa nu se lipeasca intre ele. Adaugam peste paste parmezanul ras si le amestecam din nou.
8. Ungem cu ulei o tava rotunda de chec cu pereti detasabili.
Tip: Imbracam tava pe exterior cu folie de aluminiu deoarece este posibil sa se scurga putin sos cat timp este in cuptor. Cand introducem tava in cuptor o punem intr-o alta tava mai mare pentru cuptor in care am asternut folie de aluminiu.
9. Inclinam putin tava si asezam pe verticala pastele, una cate una, pana umplem tava.
10. Turnam peste paste sosul de rosii si cu ajutorul unui betisor pentru frigarui (sau cu un pai pentru sucuri) impingem sosul in interiorul pastelor.
11. Presaram restul de branza rasa si introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru aproximativ 20 minute, pana branza se rumeneste usor.
12. Scoatem tava cu paste din cuptor si o lasam sa se mai raceasca aproximativ 5 minute, apoi desfacem peretii detasabili. Mancarea noastra de paste cu legume si sos de rosii la cuptor arata ca un tort superb! O taiem in felii, asa cum taiem tortul, si o servim imediat!