Aceasta reteta de ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus este o ciorba delicioasa si rapida, dreasa cu un amestec de galbenus de ou, smantana si usturoi. Aceasta ciorba falsa de burta este recomandata celor carora nu le place ciorba de burta de vita, dar le plac ciupercile. Aceasta ciorba falsa de burta se aseamana foarte mult cu ciorba de burta clasica. Diferenta consta in ingredientul principal, burta de vita fiind inlocuita cu ciuperci pleurotus. Culoarea frumoasa, aurie a acestei ciorbe este data de morcovul razuit fin si de ardeiul rosu tocat foarte fin. Si ciorba radauteana este tot o alternativa a ciorbei de burta de vita, ingredientul principal fiind carnea de pui.
Ingrediente pentru reteta de ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus:
- 500 gr ciuperci pleurotus taiate fasii
- 3 linguri de ulei
- 2 cepe tocate marunt
- 2 tije de telina tocate marunt
- 2 morcovi razuiti pe razatoarea cu gauri mici
- 1 ardei rosu taiat foarte fin
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 2-3 linguri patrunjel tocat (sau marar)
- suc de lamaie (sau otet) pentru acrit
- sare
- piper proaspat macinat
- 300 gr smantana
- 4 galbenusuri
- 4-5 catei de usturoi (trecuti prin presa de usturoi)
- 1 lingurita ghimbir ras (optional)
Mod de preparare:
- Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa, telina, morcovii si ardeiul cu putina sare timp de 2-3 minute. Adaugam putina apa calda si lasam sa fiarba inca 5-7 minute.
2. In timp ce fierb legumele, taiem ciupercile fasii mai late. Taiem coditele ciupercilor in felii cat mai subtiri, deoarece fierb mai greu. Adaugam ciupercile peste legumele din cratita si le calim cateva minute si pe acestea.
3. Adaugam 1,5 litri de apa calda si cimbrul si lasam ciorba sa fiarba timp de aproximativ 25 minute, pana ciupercile sunt fierte, apoi oprim focul.
4. Pregatim compozitia cu care vom drege ciorba falsa de burta cu ciuperci. Intr-un bol amestecam galbenusurile cu smantana, usturoiul zdrobit, sarea, piperul si ghimbirul.
5. Pentru a drege ciorba trebuie sa aducem amestecul de smantana si galbenusuri la o temperatura apropiata de temperatura ciorbei. Luam cate un polonic de ciorba, il punem in bolul cu smantana si galbenusuri si amestecam bine cu un tel. Apoi mai punem inca un polonic si amestecam din nou. Continuam astfel cu inca 2-3 polonice de ciorba. Turnam amestecul inapoi in cratita cu ciorba si amestecam cu telul. Nu mai fierbem ciorba dupa ce o dregem cu smantana. Ciorba fiind fierbinte, galbenusurile se gatesc de la temperatura ei. Acrim ciorba cu suc de lamaie sau cu otet si presaram patrunjel tocat.
Servim aceasta ciorba falsa de burta fierbinte, cu ardei iute.