Cu aceasta reteta de varza tocata murata la borcan obtinem varza murata intr-un timp mult mai scurt. Varza pusa intreaga la murat are nevoie de aproximativ 30 zile ca sa se acreasca. Dupa zece zile, varza tocata murata la borcan este gata de consum.
Varza tocata se poate pune la murat in borcane mai mari (3 kg, 5 kg) sau in borcane mici (800g sau 400g). Eu am ales sa fac varza murata in borcane de 800g, pe care sa le consum o singura data. Daca alegem sa punem varza intr-un borcan mare, trebuie sa mai punem separat si in doua borcane mici. Cu varza din borcanele mici completam borcanul mare, dupa ce se termina fermentarea. Borcanul mare nu se umple pana la gura, pentru a lasa loc sa fermenteze.
Aceasta varza murata se obtine numai cu sucul pe care il lasa varza dupa frecarea cu sare. Nu este nevoie sa adaugam saramura.
Varza murata se poate consuma ca salata, cu putin ulei si condimente (piper, boia de ardei dulce), sau se poate folosi la prepararea retetei de mancare de varza cu carne de porc, cu carnati sau cu costita.
Reteta Video Pas cu Pas
Ingrediente pentru reteta de varza murata la borcan:
- varza alba proaspata (sau varza rosie, daca preferati)
- sare grunjoasa pentru muraturi
- piper boabe (dupa gust)
- foi de dafin
- cimbru sau marar (uscat)
Mod de preparare:
- Curatam varza de foile exterioare, o spalam si o cantarim.
2. La fiecare kilogram de varza taiata punem 20 grame de sare grunjoasa pentru muraturi.
3. Tocam varza marunt cu un cutit sau o maruntim prin razatoare.
4. Punem varza tocata intr-un castron sau intr-un lighenas de bucatarie, adaugam sarea si o framantam bine. O lasam pana a doua zi, ca sa-si lase zeama.
5. Vedem a doua zi ca varza a scazut mult in volum si a lasat zeama. Adaugam piperul si foile de dafin si amestecam.
6. Punem la fundul borcanelor cimbrul (sau mararul). Umplem borcanele presand foarte bine, ca sa nu ramana goluri. Nu le umplem chiar pana la gura, lasam loc sa fermenteze.
7. Asezam borcanele pe o tava, acoperite cu capacele, fara sa le inchidem. Pana fermenteaza varza, aproximativ 7 zile, tinem borcanele in bucatarie. Dupa ce s-a oprit din fermentat, punem capacele si pastram borcanele la loc rece.
Dupa 10 zile, varza murata la borcan este gata si poate fi consumata.
Bună ziua,
Interesează rețetă.
Aș vrea să o încerc. Nu risc să mai fermenteze după închiderea borcanelor?
Vă rog să deblocați posibilitatea de printare sau salvare pentru că nu toată lumea are acces la internet mereu (exemplu la țară unde pun eu murăturile).
Mulțumesc!
Nu mai fermentează după închiderea borcanelor! Respectați rețeta cu exactitate!